Skolen er en heldagsskole. Elevene får felles lunsj og skolefrukt fem dager i uka. 

Rekordmange vil gå på skole her

Skrevet av Ann Kristin Andreassen
13.06.2018 05:01 - OPPDATERT 13.06.2018 07:01

KVALAVÅG: Barneskolen på Kvalavåg ble lagt ned høsten 2011. Skolen hadde da litt over 20 elever. Året etter startet 35 elever på Kvalavåg Montessoriskole etter at bygda selv valgte å starte sin egen skole.

– De som startet opp, visste at det kom store kull. Mesteparten av elevene er fra bygda, men rundt 20 prosent hører til en annen skolekrets. Det er noen som reiser ganske langt for å gå her. Vi har for eksempel elever helt fra Bokn. Ellers er det flere elever som bor sør på Karmøy og på fastlandssiden, forteller rektor ved Kvalavåg Montessoriskole, Johannes Nyhamn og fortsetter:

– Vi opplever også at folk flytter til Kvalavåg for å gå på skolen. For bygda sin del er det veldig bra at de har klart å opprettholde skolen.

Han tror årsaken til interessen er flerdelt. 

– Det ene er at folk ønsker å gå her på grunn av pedagogikken. Andre velger skolen på grunn av at de bor her. Så har du de som velger oss fordi vi er en mindre skole. Mange er skeptiske til større skoler. Andre har kommet hit fordi de ikke har hatt det så greit på en annen skole, så de ønsker et miljøskifte. At så mange tar kontakt med oss sier noe om at det er et marked for oss.

Liten plass

Rektoren forteller at det har vært en jevn vekst i elevantall helt siden oppstarten. Skolen har en godkjenning på totalt 70 elever. Hvis skolen kan rekruttere mellom åtte og ti elever hvert år, så er det passelig med tanke på størrelsen på skolen mener han. Når åtte nye elever begynner ved skolen til høsten, får de derimot et lite problem med plass. 

– Da skolen ble lagt ned, gikk det bare litt over 20 elever her. Nå som vi blir 64 elever, merker vi at det blir trangere. Det er jo for så vidt et luksusproblem, men vi ser behovet for å tilpasse klasserommene mer for den pedagogikken vi ønsker å føre.

Han forklarer at det i disse dager er blitt satt opp noen brakker utenfor skolen hvor lærerne har sine arbeidsplasser.

– Dette gjør vi for å frigjøre plass på bygget til grupperom og undervisning. Vi er på smertegrensen vil jeg si.

Rektor ved Kvalavåg Montessoriskole, Johannes Nyhamn. Skolen har 19 ansatte fordelt på 64 elever (fra høsten av).


– Hva håper dere skal skje for å bedre dette?

– Vi håper å få til en avtale med Karmøy kommune slik at de kan gjøre et vedtak slik at vi kan få kjøpe bygget. Da får vi muligheten til å gjøre en endring av bygget med klasserom som er mer tilpasset pedagogikken vår. Vi tenker også på å bygge ut slik at vi får bedre plass.

For han tror ikke at interessen rundt skolen skal bli mindre i årene som kommer. I dag er det ventelister for å få skoleplass.

– Vi er nødt til å si nei til mange, for vi har ikke mulighet til å ta dem inn. Det vil selvfølgelig svinge litt fra år til år, men med tanke på antall søkere så er jeg ikke redd for rekruttering i fremtiden. Jeg tror derimot det vil komme flere elever til skolen som ikke bor på Kvalavåg. Mange ønsker å sende barna sine her. Vi er en friskole, så jeg vil ikke si vi er en konkurrent til det offentlige, men et fint supplement som utfyller tilbudet som kommunen gir.

På skolen har de egne høner og drivhus. Her er Mathias Mortensen (t.v.) og Benjamin Apeland i drivhuset.

 

Behov for skole

– Hvordan var stemningen da politikerne vedtok å legge ned Kvalavåg skole for noen år tilbake?

– Jeg var ikke rektor her da, men jeg har forstått at det var mange som syntes det var trist å kjøre forbi skolen det året det sto tomt. Men da bygda forsto at politikerne kom til å vedta nedleggelse, så snudde innbyggerne seg rundt og tenkte hvilken skole de ønsket å ha med tanke på klassegrunnlag og pedagogikk. 

– Det er et stort engasjement i bygda og blant foreldre når det gjelder å drive skole. Det er absolutt et behov for en skole i bygda. Vi ser at skolen er en viktig institusjon og en samlingsplass for alle.

Les mer om:

Karmoynytt