Alf Magne Grindhaug.
LESERINNLEGG:

–⁠ Regjeringen må ta ansvar


Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir utrykk for skribentens meninger og holdninger. Du kan sende inn leserinnlegg til oss i Karmøynytt her.
 

Vi kan ikke sitte å se på at de høye strømprisene svekker økonomien til stadig flere av våre innbyggere med vanlige og lave inntekter. Om Stortinget hadde gått med på KrF sitt forslag om makspris på 50 øre for alle strømkundene, for både familien, frivilligheten og næringslivet, hadde vi alle fått en vesentlig større reduksjon i strømregningen enn dagens ordning gir. 

Regjeringen har riktignok gitt oss som privatpersoner en strømreduksjon som gir oss en viss kontroll på kostnadene for våre strømregninger. Denne ordningen er nå forlenget ut året og vil gi en forutsigbarhet. Likevel vil folk flest sannsynligvis i hele år oppleve at en uvanlig stor andel av lønnsinntektene vil gå til å dekke familiens strømutgifter. Dette syntes vi ikke er greit. 

Dess lengre den vanskelige perioden strekker seg, dess vanskeligere blir det å komme tilbake til hverdagen. For stadig flere av våre innbyggere å kunne oppta en normal hverdag med kjøp av nødvendige varer og tjenester. Vi skal heller ikke glemme at mange av våre innbyggere vil oppleve å måtte sette svært store begrensninger på hva de klarer å få til av ferieaktiviteter når påske og sommeren kommer.  

Mange av våre bedrifter opplever også utfordringer med strømkostnaden. Vi kan ikke sette arbeidsplasser i fare ved å la forskjellige småbedrifter måtte betale dagens strømregninger. Deres regninger kompenseres ikke i det hele tatt.  

Service- og bensinstasjonen på Karmøy som i januar og februar 2020 hadde en strømregning på kr. 23.600,- og i år har de mottatt en strømregning på kr. 74.600,- for de samme månedene. Sammenligner vi med hele året 2020 har de allerede passert 64 prosent av den årlige strømregningen. 

Videre har små lokale «gate-butikker» som tidligere har hatt samme strømforbruk fra år til år, nå fått en månedlig økning på 72 prosent fra januar og februar 2020 til tilsvarende måneder i år.   

Med andre ord kan se ut som om bedriftene vil kunne oppleve at totale strømkostnader øker fra 3 til 8 - 10 prosent. For næringslivet er dette dramatisk, og vil betyr at de må redusere kostnadene på alle andre områder, hvorav flere av dem må kutte lønn og antall timer for å få regnskapet til å gå opp. Dette kan fort gå ut over de ansatte.  

Regjeringen må ta ansvar, de må finne bedre strømkompensasjonsordninger. Vi kan ikke sette bedrifter og arbeidsplasser i fare ved la være å innføre strømkompensasjonsordninger for næringslivet. Regjeringen må lytte til KrFs forslag, hvor vi har foreslått at norske hjem og bedrifter skal ha en maksgrense på strøm på 50 øre pr kW/t. 

Jeg heier på grundere og næringsliv, jeg håper derfor at Stortinget gir regjeringen klar beskjed om at de må starte arbeidet med regulering av vannkrafteksporten slik at dette blir et verktøy for å stabilisere strømprisene innenlands. På denne måten kan vi ivareta både næringsliv og enkeltpersoner i landet vårt.   

Alf Magne Gridhaug

Varaordfører i Karmøy

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.