Realiserte hyttedrømmen

Side om side med den gamle tradisjonelle familiehytten, omringet av trær og sjø har familien Mikkelsen bygget sin moderne hyttedrøm.


BOLIG & INTERIØR: På 60-tallet kjøpte foreldrene til Ole tomt og bygde hytte i Tysvær. Siden da har familien hatt flere av sine beste sommerminner på hytta. Da foreldrene gikk bort valgte Ole og Kjersti Mikkelsen å overta hytten. Nå, fem år senere, står en ny og moderne hytte klar som strake motsetning mot den tradisjonelle familiehytten.

- Fra vi overtok til vi kom i gang og bestemte oss for å bygge nytt så brukte vi den gamle hytten hele veien, forteller Ole og tilføyer: - Men så klart, det var litt kummerlige forhold. To veldig små soverom og dårlig isolert. 

- Men vi hadde et lite anneks, så på en sommerdag kunne noen sove der. Dette har vært en skikkelig sommerplass, men nå har vi en helårshytte. Det synes jeg er litt viktig, at man skal kunne bruke hytten hele året. Man trenger ikke være på fjellet selv om det er vinter, skyter Kjersti smilende inn. 

De hadde lenge gått med planer om å kjøpe seg hytte, og angrer ikke på at de valgte å overta familiehytten. 

- Det er noe spesielt med plassen når det er familiens, det er ikke bare en tomt, forteller Kjersti. 

- Vi har veldig gode minner herfra. Så det er kjempekjekt at vi fortsatt er her. Bare at det nå er litt enklere når alt er nytt og vi har innedo, skyter den ene datteren lattermildt inn. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Enn så lenge står den gamle og den nye hytten side om side som strake motsetninger. Nå er arbeidet med å rive ned den gamle startet. 
Brukte god tid med arkitekten
I påsken i fjor startet oppmålingen. Etter det har det gått slag i slag til den ferdige hytten sto klar i vår. I forkant ble det brukt god tid i prosessen med arkitekten, etter planen skulle paret egentlig bygge en helt annen hytte. 

- Vi hadde tegnet en helt annen hytte, med flatt tak og som var lengre og smalere. Men så hadde kommunen endret arealstørrelsen slik at forutsetningene for en slik hytte ikke var tilstede lengre. Da måtte vi begynne litt på ny igjen, forteller Ole. 

Han legger derimot ikke skjul på at de er godt fornøyd med resultatet av den ferdige hytten. Her har de fått utnyttet arealet godt og fått en luftig og lys hytte - med rom for alle. 

- I den andre hytten hadde vi liten plass. Vi har jo tre barn, som er voksne med familie. Så det at vi kan være mange her, at alle har et rom, det var viktig, fortsetter Kjersti. 

(Saken fortsetter under bildet.) 


I vår kunne Kjersti og Ole Mikkelsen endelig ta i bruk den nye hytten. 
Glimt av historie 
Mange historier og minner henger igjen i veggene i den gamle hytten. Under arbeidet med å rive den har flere gjenstander blitt tatt vare på og fått nytt liv oppe i den nye hytta. 

- Det var masse som sto igjen på hytta, og det er jo ting som en gjerne har lyst til og ta med. Så noe av det har vi jo tatt med oss, for man må jo kunne se hvem som bor her, det er viktig, forteller Kjersti. 

Noen gamle skiferheller er blant det som har fått en ny plass, og de med en ganske så spesiell historie. 

- Bestefaren min var gulvlegger og bodde i Kopervik. Da de rev meieriet i Kopervik så tok han opp skiferheller fra meieriet og la på terrassen her på hytta. De skiferhellene har ligget der siden tidlig 70-tallet, forteller Ole engasjert og fortsetter: - De tok vi opp nå og har brukt de i inngangspartiet og på vaskerommet.

(Saken fortsetter under bildet.)


Skiferhellene på vaskerommet har en helt spesiell historie. De stammer nemlig fra det gamle Meieriet i Kopervik. 
Tilrettelagt for mindre vedlikehold 
Minimalt med vedlikehold var av det som sto øverst på lista når material og løsninger skulle velges. Paret har derfor gått for flere løsninger som skal kreve lite vedlikehold. 

- Vi har prøvd å tenke minst mulig vedlikehold, så alt er egentlig så nærme vedlikeholdsfritt en får det. Med aluminiumskledde vinduer og en kledning man ikke trenger å beise så ofte. I forhold til den gamle hytta så er dette som natt og dag. 

Nærmere fem mål med tomt følger med hytta, og over årene har den brakt med seg mye arbeid og vedlikehold. I prosessen med å bygge nytt har derfor også uteområdet fått seg en overhaling, noe familien håper vil frigjøre mer tid til å nyte timene på hytta.

- Når jeg kom inn her før brukte jeg jo to timer på å slå plenen, da gikk jeg i ett, ler Ole før han fortsetter: - Klart vi kjente jo på det at vi skulle vært på hytta og slått plenen. Nå har vi fikset den gamle plenen, slik at alle hindringer er fjernet. Så når uteområdet her oppe blir ferdig så skal alt sys sammen. Da skal vi ha en robotklipper som går av seg selv. 

Artikkelen er først publisert i Bolig & Interiør.

Bildeserie