Knut Meland og radioguttene har holdt det gående i 24 timer.

Radioentusiastene holdt det gående i 24 timer

Skrevet av Kent Olsen
08.09.2019 22:04

Lørdag morgen begynte entusiastene å rigge seg til i teltet nede ved speiderhuset på Åkrasanden. Gjennom natten har de kommunisert med hele verden over radio.

ÅKRA: Det nærmer seg slutten på konkurransen «field day» da Karmøynytt kommer på besøk i teltet nede på Åkrasanden. Aggregatet dundrer på i bakgrunnen mens amatørradioentusiastene sjekker frekvensene.

– Det gjelder om å ha kontakt med flest mulig stasjoner og flest mulig land. Det er relger for dette som gjør at vi får flest poeng hvis vi kontakter andre stasjoner som er på field day, og vi får enda mer for de som er utenfor Europa i stedet for innenfor Europa, forteller Knut Meland, som er med i Haugalandgruppa av Norsk Radio Relæ Liga (NRRL).

– Har dere fått kontakt?

– Ja, massevis av kontakter. For øyeblikket har vi 170 kontakter i 49 land ser det ut som sammenlagt, sier Meland.

– Er en fornøyd med det?

– Det kunne vært bedre. Det er ikke veldig gode radioforhold, men det får vi tro er nokså likt for de andre norsk, sier han.

Kjølig over natten

 En av reglene er at en ikke skal være tilkoblet det offentlige strømnettet, som forklarer aggregatet.

Meland tror det kan være en fordel.

– Vi kan jo være en ressurs hvis strømmen forsvinner. Da er det mye som forsvinner, og da kan vi hjelpe til med samband så lenge vi har et aggregat eller annen strømkilde, forteller han.

– Dere har holdt på hele natta?

– Ja, vi har det. Vi har sovet litt på skift. Det er jo folk som kommer og går. Vi har kjempet oss gjennom natta. Det ble litt kjølig der inne da ovnen sluknet, men det gikk bra, sier han.

Plutselig avbryter Odd Arne Fredriksen intervjuet.

– Asiatisk Russland, sier Fredriksen.

– Det er litt gøy. Vi hadde Mongolia nettopp, og nå var det asiatisk Russland. Det gir litt poeng, sier Meland og smiler.

Odd Arne Fredriksen prøver å få kontakt.

Fått mye interesse

Radioguttene har vært heldig med sol og fint vær. Det har de merket på turstiene like ved.

– Her går folk forbi på tur. Det var knallvær i går og enda bedre i dag og mange folk som går forbi og lurer på hva dette er for noe, sier han, og forteller at de har gladelig fortalt hva de holder på med.

Klubben holder til vanlig til på Holmen på Åkra. I løpet av sin tid har Meland møtt flere han har pratet med over radio.

– Jeg har en kamerat nedi Danmark som jeg sender julekort til hvert år som jeg også har vært på besøk hos. En annen gang var jeg og besøkte en radioamatør i Firenze som jeg hadde en god middag med sammen med kona hans, avslutter han. 

Teltet satte de opp i idylliske omgivelser på Åkrasanden.