Foto: Hein Berdinesen

«Politisk kaos i Haugalandspakken»

Skrevet av Hein Berdinesen
03.07.2020 21:15

LESERINNLEGG: Torsdag 2. juli var jeg vitne til det siste møtet i styringsgruppa i Haugalandspakken før ferien. Det var en selsom opplevelse. Lederen av styringsgruppa fikk en stri tørn med å holde tøylene. Et politisk kaos. Lederen innledet med å si at det er avgjørende at styringsgruppa nå løfter blikket og tenker regionalt, tenker samarbeid, og ikke bare lokale interesser, da Haugalandspakken er et konkursbo, og resterende midler må fordeles mest mulig nyttig i forhold til regionale mål.

Når ordførerne fikk ordet, startet debatten i så måte lovende. Karmøyordføreren kunne fortelle at han i forkant hadde hatt møter med ordførere og varaordførere i de andre kommunene, der alle hadde vært «rause» og «løftet blikket». Men dét viste seg raskt å bare være fagre ord. Timene som fulgte gikk med til alt annet enn samarbeid og raushet og regional tenkning. Kommunene gjorde alt for å sparke bein på hverandre. De trikset og mikset og plottet på bakrommet. Det handlet om å karre til seg mest mulig av midlene. En liten smakebit: 

Først fremmet Karmøy og Sveio et helt nytt forslag til fordeling av midler, som gikk på tvers av faglige råd. I forslaget skulle Karmøy og Sveio ha sitt, mens Haugesund skulle ta til takke med en mulig rest fra en økonomisk buffer. Dette gikk, forståelig nok, ikke Haugesund med på, og la frem sitt forslag, som for øvrig var mer i tråd med faglige råd. Etter en pause med gruppemøter klarte Karmøy og Sveio å overtale Tysvær, Etne og Bokn med på sitt forslag. Haugesund ble stående alene og forsøkte å parere. Slik gikk det, frem og tilbake. Kjekling og krangling. Hvem som fortjener mest. Skal ha, skal ha. Mer! Mer! Det gikk så langt at Karmøy forsøkte å forhandle bort deler av den økonomiske bufferen uten mandat fra fylket. Da reiste en representant fra fylket seg og sa at nok er nok, nå setter fylket foten ned. Lederen stemte i, og ba kommunene om å komme til enighet snarest. Men det klarte de ikke. Det hele endte med at kommunene ble satt på benken, og fordelingen av flesteparten av midlene bestemmes i fylkestingene i Rogaland og Vestland. 

Hvis det er slik ordførere og varaordførere i Haugalandspakken har holdt på i alle disse årene, er det slett ikke rart at pakken har hatt så dårlig styring. 

Bompengepakker handler om tillit, det er en kontrakt mellom folkevalgte og befolkning, der de folkevalgte skal tjene befolkningen. Vi kan derfor trøste oss med følgende opplysning som ble gitt under møtet: En eventuell ny bompengepakke på Haugalandet vil bli organisert på en helt annen måte enn i dag. 

Hein Berdinesen, Åkrehamn

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.