Til vanlig jobber Øyvind-Andreas som fysioterapeut på klinikk Selsaas i Haugesund.

Øyvind-Andreas (35) drømmer om Haugalandet som maritim hovedstad

Skrevet av Ole Johannes Ferkingstad
12.07.2019 17:15 - OPPDATERT 13.07.2019 12:00

– Jeg har veldig tro på fremtiden til regionen. Vi er fortsatt veldig avhengige av oljen, og den må vi ivareta. Nå har Stavanger vært oljehovedstaden veldig lenge, men hva er det neste nå?

(I en artikkelserie skal Karmøynytt i løpet av sommeren belyse flere unge politikere som stiller til høstens valg i kommunen. Øyvind-Andreas Kolstø er en av dem)

Navn: Øyvind-Andreas Kolstø 

Alder: 35 år 

Bosted: Spanne, oppvokst i Haugesund 

Parti: Venstre, Listkandidat nr. 2

Hvorfor har du valgt å engasjere deg i lokalpolitikken? 

– Dette begynte egentlig med min bror, Jan-Christian Kolstø, som jobber som statssekretær for Trine Skei Grande. Så det er naturlig at han har påvirket meg politisk. Under oppveksten har jeg alltid sett opp til min storebror, men jeg har også testet ham hardt på politiske spørsmål, og vi har alltid vært en politisk engasjert familie. Han har måttet overbevise meg, men det har han klart. Jeg er nok enig i mye av Venstre-politikken, og det at de er litt mer i sentrum.

Har du vært engasjert lenge?

– Nei, jeg har egentlig ikke det. Jeg har vært medlem i fire år, og ganske raskt havnet jeg i styret. Vi har jo ikke så mange aktive medlemmer, men det er først dette året jeg har vært mer aktiv og deltakende. De som skulle føre Venstre videre forsvant. Den ene blerådmann i Vindafjord, han andre som drev Fiskabonden flyttet til Stavanger, andre forsvant av andre årsaker og plutselig var det bare meg igjen. Jeg har da blitt skjøvet litt frem, og er nok en mann for fremtiden i Karmøy Venstre.

Hva er dine kjernesaker og hvorfor?

– Jeg har veldig tro på fremtiden til regionen. Vi er fortsatt veldig avhengige av oljen, og den må vi ivareta. Nå har Stavanger vært oljehovedstaden veldig lenge, men hva er det neste nå? Hva med den maritime hovedstaden? Hvorfor kan ikke Haugalandet være det? Jeg mener at alle kommunene i regionen må stå samlet for å møte konkurransen i Bergen og Stavanger-regionen. Det er her det maritime skjer.

– Vi har blant annet MET-senteret på Karmøy, og vi bør jobbe for å få nasjonal status for senteret. Dette vil medføre bedre stabile økonomiske forutsetninger for videre satsing på MET-senteret, som igjen kan gi flere jobber som krever høyere utdanning, noe jeg tror Karmøy sårt trenger for å lokke flere innbyggere til regionen vår. Vi har flere rederier og bedrifter i vår region som har sin kompetanse innen maritim næring. De har kompetanse og den må vi ta vare på. Jeg mener også gründervirksomhet er viktig for utvikling av regionen vår, det maritime og utbyggingen på Husøy bør være satsingsområder for Karmøy. Også det å satse på miljøvennlig fornybar energi
er viktig for fremtiden tror jeg.

Mange mener oljevirksomheten ikke er miljøvennlig. Hva tenker du om det? 

– Vi er avhengige av oljen, vi kan ikke bare skru av den krana. Der synes jeg det er viktig at det skjer en naturlig overgang. Det er ikke uten grunn at Statoil har blitt Equinor. De omtaler seg nå heller som et energiselskap som blant annet er sterkt involvert i MET-senteret. De tenker fremover i den retningen, men det må være en naturlig gang i det. Vi må ivareta oljen og prøve å gjøre det så miljøvennlig og fornuftig som vi kan underveis – da uten at vi blir for begrenset overfor oljenæringen. Det må skje naturlig, men vi må hjelpe de å ta de gode og fornuftige valgene.

Hvorfor valgte du det partiet du representerer? 

– Jeg tror broren min har hatt en stor innvirkning på det. Han var den mest politiske i familien, noe jeg har testet han på. Han svarer veldig godt og appellerer til det medmenneskelige i meg, så synes jeg de har en veldig fremtidsrettet tankegang. Det var for eksempel de som sto bak stemmeretten for kvinner i sin tid. Jeg føler Venstre er veldig forut for sin tid. Det de kommer med vil komme, men resten av samfunnet henger litt etter. Men det er selvsagt at det tar tid å få folk til å gå i samme retning. De har også veldig fokus på utdanning, noe som er viktig for meg som kommer fra en lærer-familie. Jeg er en tilhenger av å legge til rette for en god utdanning og gode utdanningsvilkår.

Hvor gammel var du da du begynte å engasjere deg politisk? 

– Det var nok ikke før jeg ble meldt inn for rundt fire år siden. Jeg har alltid brydd meg, men har ikke vært noe spesielt aktiv. Jeg har alltid vært engasjert å fulgt med på nyheter. Jeg er veldig opptatt av verdenspolitikken og spesielt USA. Der skjer det mye rart om dagen. Jeg har vært opptatt av politikk lenge. Venstre var det første partiet jeg stemte på da jeg var gammel nok til å stemme. Jeg husker jeg jobbet i en dagligvarebutikk og så hvor mye unødvendig plast og emballasje som ble brukt. Da måtte det bli en stemme til miljøpartiet Venstre. 

Hva er dine ambisjoner? Hvordan skal du/dere vinne valget?

– For min del er jeg på startstreken, og har akkurat begynt å engasjere meg. Jeg trenger å involvere meg mer i de lokale sakene. Akkurat nå prøver jeg å suge alt til meg og lære. Jeg trenger nok litt tid på å få ambisjoner. Det er mitt ambisjonsnivå. Jeg håper jo at vi kan nå de unge velgerne. Jeg tror mye av de tingene vi står for er mye av det de unge ønsker. Vi må våge å ta litt sjanser i politikken og tørre å satse. Kanskje vi
vinner flere stemmer på det. Vi skal vise oss frem som et grønt, liberalt,  borgerlig og næringsvennlig sentrumsparti. Og ikke minst et parti som setter skole og barns oppvekst først. 

Kommunestyret i perioden 2015-2019 har vært preget av høy alder. Hva er dine tanker rundt det?

– Jeg tror de eldre er mer engasjert. Det er synd at de unge ikke er mer engasjert. Jeg kan bare spekulere i grunnen, men det kan være at vi har det litt for godt. Vi har et veldig godt velferdssamfunn, og har kanskje ikke det behovet for å engasjere oss før vi blir eldre og har mer erfaring og egne meninger. Jeg tror de egentlig er engasjert, men kanskje mer på sosiale medier enn i et parti.

Hvordan kan vi få flere unge til å engasjere seg og delta i politkken? 

– Vise oss mer og være mer på sosiale medier. Jeg ser Venstre har økt fokuset på sosiale medier. Det er der fremtiden er, og det er klart at topp-politkerne er mye flinkere der, men jeg tror de lokale på kommunenivå ikke er så flinke på sosiale medier. Det er ikke ofte jeg ser noe om hva som skjer i kommunestyrene på sosiale
mediene. Det er mer gjennom de tradisjonelle mediene, og de er også viktige å ha. Presse og lokalaviser. Det kommer mye rart fra sosiale medier, og da er det viktig å ha pressen som har presseetikk. Det er jeg veldig opptatt av. Folk som kan føre sånne saker med et objektivt synspunkt som det tradisjonelle mediet er. Det er viktig å ta vare på. Ellers blir det sånne tilstander i USA med en sjef som hyler ut fake news. Det kan vi ikke ha for da tror jeg det går galt. Det er viktig å holde på ytringsfriheten.

Er det noen som har inspirert deg eller hjulpet deg til å engasjere deg politisk?

– Det må være broren min, men jeg har også vært på stortinget å møtt flere politikere. Det som inspirerer er at de som er ledere og topp-politikere er skarpe mennesker. Da må vi ikke glemme rådgiverne som også er skarpe. Det skal vi være glad for. At vi har smarte folk som leder Norge, og det er viktig. Det inspirerer, så får jeg strekke meg etter å bli en av de smarte. Jeg har mye muligheter, så det står bare på meg selv.

Hvis du havner i kommunestyret, hva kan man forvente av deg?

– Jeg synes det er vanskelig å markere seg siden jeg er så fersk. Jeg vil nok ikke kunne markere meg, men jeg vil nok ha sterke meninger å stå på mitt. Har jeg et standpunkt så står jeg for det. Jeg vil ikke stå å vingle på ting. Jeg har også tro på samarbeid for å
komme videre. Jeg tror nok du vil se en fra Venstre som tar litt mer ordet og viser litt mer igjen. Litt ungt friskt blod, som tør å ta de vanskelig standpunktene. Vi er nok ikke det største partiet på Karmøy, men det er viktig at vi er der.

 Hva tenker du om å stimulere unge folk til å bosette seg i Karmøy og være med å utvikle det lokale samfunnet? Hva trenger Karmøy for å få det til?

– Der har Karmøy hatt et stort problem, men vi må jo lokke de tilbake med noe. Da er det viktig å ha gode tilbud, og føre en politikk som er for de unge og fremtiden. Der er det gjerne en litt grønnere politikk som de er mer opptatt av. Og ikke minst er det jo jobber det koker ned til. Da trenger vi kanskje flere jobber for de med høyere utdanning.

– Legge til rette for nyetablering og gründervirksomhet. Det er jeg veldig tilhenger av som fysioterapeut og gründer selv. Jeg har vært med å bygge opp klinikken jeg jobber på – og det er beinhardt arbeid med mange søvnløse netter. Da er det viktig å ha folk som løfter opp å hjelper de unge, så det ikke blir så mye motstand. Det å ha muligheten til å dyrke sine ideer tror jeg er viktig for de unge.

Hva er du engasjert i ellers?

– Jeg er glad i idrett. Alltid vært glad i fotball fra jeg var fem år gammel, men i mars la jeg fotballskoene på hylla. Da spilte jeg for Haugar 2, men de ble lagt ned, men nå har jeg gått over på mer Ironman-trening og triathlon. Klinikken har hatt sterk tilknytning til Ironman, så vi har hatt mye med de å gjøre. Nå håper jeg å fortsette treningen å få være med på litt diverse. Det å være med på et Ironman i utlandet hadde vært gøy. Ellers er det familie da. Jeg og kona har lyst på barn, så det vil nok oppta litt tid også.