Våre skandinaviske naboer ler litt av oss rike nordmenn med den evinnelige matpakka. Vi er gjerrigknarkene som heller tar med kneippbrød med fårepølse på hjemmefra enn å unne oss en bedre lunsj på restaurant. Og som har et skolesystem som satser på medbrakt framfor å tilby nylaget varmmat.
Det er vel noe i det, men la oss ta én kamp om gangen. I dag er kampen ikke for matpakka, men for selve brødskiva. Den vi spiser til både frokost, lunsj og kvelds, men som vi kanskje har mest tid til å flikke på om kvelden.

[annonse]

Toast med kryddergravet laks, egg og urtemajones
Ingredienser (2 personer)2 store skiver surdeigsbrød 50 g rørossmør til steking 250 g lakse- eller ørretfilet 2 ss salt 1 ss sukker 4 einerbær 1 ts fennikelfrø 1 ts sortpepper 1 ts korianderfrø 1 ss akevitt (kan sløyfes) 1 dl urteolje eller kaldpresset rapsolje 1 ss dijonsennep 1 eggeplomme 1 ss kapers 2 egg 1 liten bunt med gressløk Salt Sitron
Laksen trenger å graves minimum tre timer, men blir aller best om den får én til to dager i kjøleskapet. Bland sammen salt og sukker, og knus krydderne lett i en morter før du blander alt. Skyll og tørk laksefileten godt, og legg den på en tallerken. Dryss krydderblandingen godt rundt hele fileten, kle den med plastfolie og sett den i kjøleskapet. Når fileten er ferdig, skraper du bort krydderne og skjærer din tynne skiver. Bland sammen eggeplomme, sennep og saften av ca. en halv sitron. Spe med urteolje til en fin, tykk, grønn majones som du smaker til med salt og sitronsaft. Urteoljes lages av å blande solsikke- eller rapsolje med det du måtte ha av friske urter, gjerne rester. Dette kjøres glatt i en blender til oljen blir varm og skiller seg fra urtene. Sil så oljen gjennom en fin sil eller et kaffefilter. Du sitter igjen med en grønn, smaksrik olje. Om du ikke har urteolje, kan du bruke en god kaldpresset rapsolje. Egg kokes i sju minutter og avkjøles i kaldt vann, skrelles og deles grovt. Stek brødskivene i stekepanne med godt smør til de er gylne og sprø på begge sider. Legg dem over på tallerkener, og anrett med grønn majones, hakket egg, hele kapers og tynne skiver av gravet laks. Drysse på finhakket gressløk til slutt.
