Skjermdump fra Meteorologisk Institutt.

Øker til rødt farenivå

Skrevet av Kent Olsen
14.01.2020 12:20 - OPPDATERT 14.01.2020 14:24

Varsler ekstremt høy vannstand.

VÆR: Meteorologisk institutt fortalte til Karmøynytt mandag at de vurderte rødt farevarsel på Karmøy. Varselet var da oransje.

Tirsdag har Meteorologisk institutt oppgradert varselet til rødt farenivå i Sunnhordland, Rogaland, Agder og Hardanger for ekstremværet «Didrik» som er ventet natt til onsdag og onsdag ettermiddag.

«Det er ventet ekstremt høy vannstand på strekningen Risør-Austevoll, mens det er ventet svært høy vannstand på strekningen Austevoll-Frøya og Svenskegrensen-Risør. Vannstanden er ventet å være høyest natt til onsdag for Stad og sørover. På Vestlandet er det også ventet at vannstanden vil være svært høy onsdag ettermiddag,» skriver MET i en oppdatert melding på sine nettsider tirsdag.

Grunnen til at det er ventet svært høy og ekstremt høy vannstand er høyt astronomisk tidevann i kombinasjon med værets virkning.

Rødt nivå er det høyeste farenivået for vannstand.

«Værsituasjonen er preget av et kraftig lavtrykk som ligger sørøst for Island. Dette setter opp et sør- og sørvestlig vindfelt som gir et signifikant bidrag til vannstanden. I denne sørvestlige luftstrømmen er det ventet at et mindre lavtrykk vil dannes og bevege seg inn mot Rogaland sent tirsdag kveld og natt til onsdag. Derfor ventes vannstanden å bli enda høyere i Sunnhordland, Rogaland og Agder,» står det videre på MET sine nettsider.

Både Hovedredningssentralen Sør-Norge og Yr anbefaler båteiere å sjekke fortøyninger og løse gjenstander.

I en pressemelding sendt tirsdag formiddag advarer NAF mot vannplaning.

– Pass opp for vannplaning og skader på bilen. Vinterdekk drenerer bort vannet dårligere enn sommerdekk. Så senk farten ekstra for å unngå at du mister kontrollen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i pressemeldingen.

Slik så det ut i havnebassenget i Åkrehamn tidlig tirsdag ettermiddag.