Hilde Pettersen og Mardon Eikeland.

Oppfordrer til å klippe hekken før skolestart

Skrevet av Kent Olsen
13.08.2020 11:40 - OPPDATERT 13.08.2020 19:36

Førstkommende mandag er det skolestart i karmøyskolen.

SKOLESTART: Det nærmer seg skolestart, og mandag morgen skal mange små tilbake på skolebenken. Mange skal også på skolen for aller første gang.

– På mandag kommer det mange unge trafikanter ut som skal finne veien til skolen. Vi vil jo at de etter hvert skal gå selv. De er ikke så høye som vi kanskje tror. Da er det viktig at tiltakene rundt skoleveiene og veiene de ferdes på generelt begynner å bli mer tilrettelagt, sier prosjektleder for trygge barn på skolevei, Mardon Eikeland.

Sammen har han med seg rådgiver for samferdsel og sykkel, Hilde Pettersen. For selv om våre små til tider skyter fart i høyden, så er det i minst én ting som som vokser raskere.

– Det er ofte et problem overalt. Hekker vokser og de vokser fort. De kan fort bli overgrodde og skape farlige situasjoner for ungene som kanskje ikke huseiere tenker så mye på, sier Eikeland.

Dermed er oppfordringen klar:

– Klipp hekken og sørg for at du har god sikt når du kjører ut fra avkjørselen din, sier Pettersen.

Hilde Pettersen viser at her er hekken for høy.

Maks en halv meter

Pettersen forteller at det er grunneiers ansvar å passe på egen eiendom, og at en har ansvar for frisiktkrav i forbindelse med egen private avkjørsel.

– En skal gå tre meter inn i avkjørselen sin, så skal en beregne 25 meter til hver side ut i kommunale veier. Da får du en trekant som illustrerer siktkrav. Der må du holde hekken i en høyde på maks 0,5 meter, forteller hun.

På en tur rundt rådhuset viser det seg at kommunen selv må finne frem saksa og trimme hekken. 

Utgjør hekken en fare for trafikken kan kommunen komme på besøk.

– Ser vi at det er trafikkfarlige situasjoner, så tar vi kontakt med grunneier. Gjerne på døren. Hvis ikke så tilskriver vi dem at de får en frist på tre uker. Gjør de ikke det innen tre uker så får de et pålegg om å klippe. Hvis de ikke overholder pålegget så må kommunen klippe. Da sender vi regning. Det gjelder i kryss og avkjørsler, forklarer Pettersen.

Illustrasjonsbilde hentet fra kommunens nettsider.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.