Oppfordrer foreldre i Karmøy til å ta samtalen om feriedrikking

Skrevet av Kent Olsen
08.07.2019 10:35 - OPPDATERT 09.07.2019 08:03

Av-og-til og Karmøy kommune oppfordrer foreldre til å snakke sammen om alkoholbruk rundt barn.

FERIE: – I ferien lever vi tettere på hverandre, og barna er lenger oppe og får med seg mer. Vi i Karmøy kommune oppfordrer foreldre til å snakke sammen om alkoholbruk rundt barn, både seg imellom og med de andre man er på ferie med, sier Siri-Merete Alfheim som er Av-og-til-koordinator i Karmøy kommune, i en pressemelding. 

Hun mener at det er de voksne som har ansvaret, og får støtte av generalsekretæren i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.

– Barn skal ikke måtte si ifra om alkoholbruk selv. Den praten er det vi voksne som m å ta ansvaret for, sier hun.

Problemer også i Karmøy 

Ifølge en fersk undersøkelse utført av Ipsos for Av-og-til skaper alkohol også problemer i Karmøy. Fire av ti innbyggere har sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien. Hver fjerde karmøybu sier i tillegg at de selv har opplevd andres alkoholbruk i sommerferien som ubehagelig.

– Vi vet at familier har ulike grenser for hvor mye det er greit å drikke når det er barn til stede. Det kan fort bli dårlig stemning hvis man prøver å ta den praten når man allerede har tatt seg noen glass. Derfor oppfordrer vi voksne til å ta praten nå, sier Alfheim.

– Sommerferie betyr mer alkohol i mange familier. Når du tar initiativ til å snakke om alkoholbruken rundt barna i sommer, hjelper du kanskje et barn i din omgangskrets til å få en tryggere sommer, legger Eriksrud til.

Undersøkelsen

Har du noen gang i løpet av de siste tre årene:

Sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien? Total Karmøy
Antall intervjuer 2913 98
Ja 45% 40%
Nei 55% 60%
Sum 100% 100%
Opplevd andres alkoholbruk i sommerferien som ubehagelig? Total Karmøy
Antall intervjuer 2913 98
Ja 34% 25%
Nei 66% 75%
Sum 100% 100%

*Ipsos har på vegne av Av-og-til gjennomført en undersøkelse med totalt 4806 intervjuer i perioden april/mai 2019. 2913 intervjuer ble gjort i en landsdekkende webundersøkelse og 1893 intervjuer ble gjennomført per post i 19 utvalgte kommuner. Av disse ble 98 intervjuet i Karmøy.