Harald Dale. Arkivfoto.
Haraldsplass - Valg2023

Om hvem som blir ny ordfører i Karmøy

Harald Dale gjør et lite comeback i Karmøynytt med spalten «Haraldsplass» i forbindelse med valget.


Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Karmøynytts kommentatorer, redaktør og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og holdninger. 

- Min ambisjon er å bli Karmøy kommune sin neste ordfører. Det skriver May Synnøve Rygh på Facebook. Hun er 1. kandidat på Kristelig folkeparti sin valgliste, en førsteplass som kom brått på fordi partiets naturlige førstekandidat,varaordfører Alf Magne Grindhaug, døde tidligere i år. May Synnøve Rygh måtte overta varaordførervervet. - Det har vært en bratt læringskurve, skriver hun, men ønsker seg likevel til topps i karmøypolitikken.

Hennes parti er virkelig det ubestridte ordførerpartiet i Karmøy. Siden kommunesammenslåingen i 1965 har Kristelig folkeparti hatt ordføreren i 31 av i alt 58 år kommunen vår har eksistert, og partiets Kjell Arvid Svendsen er like suverent den lengst sittende ordføreren med 16 år. Men ved dette valget tror jeg ikke May Synnøve Rygh og Krf får utlevert ordførerkjedet.

Begrunnelsen min er at partiets oppslutning er for liten. På TV2s rykende ferske prognose for de 50 største kommunene i landet, får Krf i Karmøy 11%. Det er en pent tall, men ikke nok til toppvervet fordi det er to partier som er nesten dobbelt så store, og jeg tror at det er disse to partiene som konkurrerer om ordførervervet. På TV2s måling er Fremskrittspartiet størst med 20,4% tett fulgt av Høyre med 19,6%.

Uavhengig av hvilket av disse partiene som blir størst, men forutsatt at den oppslutningen de har I denne prognosen holder samme nivå ved valget, kommer ordføreren til å hete Rune Midtun, Frp eller Leiv Arne Marhaug, H. Jeg tror dette fordi disse to blå partiene ikke kommer til å la sjansen gå fra seg til å sikre en blå ordfører i Karmøy de neste fire årene. Det vil også gi et bedre taktisk utgangspunkt for Høyre når Erna Solberg om to år skal gjenerobre Norge. 

Men de må ha et støtteparti. Valget kommer til å stå mellom Krf og Karmøylista. Ønsker de å vise at de har progressive og taktiske tanker i hodet, velger de Krf og tilbyr May Synnøve Rygh varordførervervet. Velger de Karmøylista, vil det også fungere, men det kan møte massiv kritikk fordi maktmennene i karmøypolitikken igjen overser kvinnene.

Sittende ordfører Jarle Nilsen vil ikke gi opp kampen om fire nye år. TV2 gir hans parti Ap 17,9%. Hans samarbeidspartnere Krf har altså 11% og Sp 3,6%. SV flyr relativt høgt for Karmøy å være med 5,5%. I tillegg kan Venstre og MDG få to eller tre mandater til sammen, men det vil være langt opp til flertall for dagens posisjon. Jarle Nilsen vil helt sikkert utarbeide ulike pakketilbud for å sikre gjenvalg. Krf vil få tilbud om varaordførervervet, og Karmøylista har sagt at de kan samarbeide med alle.

Konklusjonen blir altså at Karmøy Frp kan få sin første ordfører. Det blir historisk. Om Høyre gjør et så godt valg at den politisk helt ukjente Leiv Arne Marhaug skulle bli ordfører, da må det nesten kunne kalles for rein magi etter at partiet så seint som i mars i år nesten utraderte seg selv da seks av ni representanter i kommunestyregruppa meldte oppbud. Forresten er vel navnet på slik magi Erna Solberg.

Slår dette til? Det er to jokere som jeg føler skaper usikkerhet. Det er først og fremst Karmøylista. Hvis det er riktig at de henter stemmer fra det samme velgergrunnlaget som Frp, tror jeg at Karmøylista burde hatt en større andel. Den andre jokeren er nykommeren INP som i TV2s valgprognose får 5,3% i Karmøy.