Foto: Karmøy kommune

Økt bekymring grunnet krigen i Ukraina. Her finner du tilfluktsrom i Karmøy

Svarer på spørsmål om flyktninger, tilfluktsrom og jod-tabletter.

KARMØY: På grunn av den pågående krigen i Ukraina er det mange som er bekymret for hvordan den kommer til å påvirke oss i Norge fremover. 

Det merker Karmøy kommune godt da de får mange henvendelser som følge av krigen

– Det er mye bekymring, men også stort engasjement for å hjelpe. Mange lurer på hvor de finner tilfluktsrom, når de skal ta jod-tabletter og om kommunen trenger hjelp til å bosette eventuelle flyktninger, opplyser de selv på sine nettsider. 

Disse spørsmålene besvarer de nå. 

Med tanke på flyktninger opplyser kommunen at det på nåværende tidspunkt ikke er behov for hjelp med å bosette eventuelle flyktninger. De oppfordrer imidlertid at forslag til løsninger og ønsker om å bidra sendes på e-post til kommunen. 

Karmøy kommunes integreringstjeneste er organisert i NAV. Norge har det system rundt det formelle i slike situasjoner, og Karmøy har allerede sagt ja til å ta i mot flyktninger i 2022. Staten har anmodet ulike kommuner om å ta i mot 5500 flyktninger i 2022, men det staten som bestemmer hvem som skal komme. 

– Utenfor det vanlige mottaksapparatet kan det være personer fra Ukraina som oppholder seg hos venner og kjente i Karmøy på turistvisum. De kan og ha rett på helse- og sosialtjenester når de ikke har mulighet for å reise hjem igjen. NAV Karmøy-Bokn vil saksbehandle eventuelle henvendelser fortløpende, skriver de. 

Tilfluktsrom og jod-tabletter

De besvarer også spørsmål omkring tilfluktsrom og jod-tabletter. 

Om situasjonen skulle eskalere og man har behov for å benytte et tilfluktsrom får kommunen beskjed fra nasjonale myndigheter. De som drifter tilfluktsrommene har da 72 timer på å gjøre dem klar til bruk. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
I Karmøy finnes det 120 tilfluktsrom, hvor de fleste er private, som større boligblokker, instutisjoner, skoler og så videre. Noen få er offentlige som skal kunne huse «allmennheten». Se hvor det finnes offentlige tilfluktsrom her

Kart over oversikten. Foto: Skjermdump fra Github

Med tanke på jod-tabletter som allerede er utsolgt flere steder i landet skriver kommunen blant annet at det anbefales at personer over 40 år ikke tar disse tablettene. 

Jod-tabletter et ett legemiddel som kan verne mot én skadetype ved noen former for radioaktiv stråling. De skal ikke tas annet enn etter råd fra nasjonale myndigheter.

Dersom det kommer en anbefaling om å ta jod-tabletter, kan det være lurt å ha tablettene i medisinskapet, sammen med en anbefaling om å holde seg innendørs. Om dette skulle bli nødvendig vil kommunen etablere distribusjonssystem av jod til de som har det fra før. 

Det er ikke nødvendig å jod-tabletter i god tid før en blir utsatt for stråling, da de bare varer et døgn. Det er imidlertid viktig at de tas så raskt som mulig etter en eventuell stråling.