Elin Bakke og Irene Hansen gleder seg til å kåre årets Ildsjel i Karmøy kommune. Foto: Ole Johannes Ferkingstad

Nominer din favoritt til årets ildsjelpris: –⁠ På jakt etter de skjulte heltene for å hedre de

Igjen er tiden inne for å kåre årets ildsjel.


ILDSJELPRISEN: Helt siden 2010 har Skudenes & Aakra Sparebank hedret personer som gjør en stor jobb for fellesskapet og lokalsamfunnet. 

Nå er tiden inne for at prisen skal deles ut for 13. gang. I år er prisutdelingen ekstra spesiell med tanke på at 2022 markerer frivillighetens år. 

– Det startet i 2010 som et samarbeid mellom banken og Karmøynytt der vi ville gå på jakt etter de skjulte heltene og hedre de. Det er stort frivillighetsarbeid i Karmøy kommune, mange organisasjoner og lag som driftes. Og på hvert sted er det ildsjeler som jobber for at det skal gå rundt. Mange bruker mye av fritiden sin og brenner for det arbeidet de er med i. Noen stikker seg frem og er frempå, men det er mange vi aldri har hørt om som bruker mye tid. Det er litt disse vi er på jakt etter, forteller markedssjef Elin Bakke i Skudenes & Aakra sparebank til Karmøynytt. 

I løpet av februar kan hvem som helst være med å nominere personer som fortjener å bli løftet frem. Tidligere år har det kommet inn flere hundre forslag til ildsjeler, men i fjor sank antall nominerte. 

– Vi håper absolutt antall nominerte vil øke i år. Det at vi har vært i en pandemi med mye nedstengning vil være med på at folk ser nytten av det arbeidet som blir drevet i lag og foreninger i kommunen. I tillegg til at det er frivillighetens år og fokus på å være med som frivillige. 

Ildsjelprisen består av et hedersbevis og 25.000 kroner. Prisen er et samarbeid mellom Skudenes & Aakra sparebank og Karmøynytt. 

Hvem mener du fortjener årets Ildsjelpris? Du kan nominere din kandidat her.

Alle typer kan nomineres

Bakke og Markedskonsulent Irene Hansen tror ikke det nødvendigvis er pengepremien som betyr mest for de som vinner utmerkelsen. 

– Jeg tror å bli synliggjort og hedret betyr like mye som pengene, sier Hansen. 

På spørsmål om hvem som kan nomineres trekker Bakke frem at de ønsker nominasjoner fra alle slags typer lag og foreninger. Et godt mangfold nominerte er bare sunt. 

– De som folk mener har gjort en ekstra innsats, og som fortjener å bli hedret for den innsatsen de har gjort, kan de nominere. Uansett hvilken lag eller forening de har gjort innsatsen i. Men vi er så klart på jakt etter de som har gjort det på frivillig basis, ikke de som er ansatt i en forening. De som bruker av fritiden sin og ikke får lønn eller minimalt med lønn, forklarer Bakke. 

Damene ønsker spesielt å trekke frem barn og unge som de tror har hatt det ekstra tøft under pandemien. 

– De under 24 år og de over 80 år har lidd mest under pandemien. De som da driver et arbeid for barn og unge setter vi stor pris på, og ønsker å løfte de litt ekstra. Uten at det skal hindre andre nominasjoner, sier Bakke før Hansen fortsetter: 

– Jeg vil jo tro det har vært tungt å drive frivillig arbeid også under denne pandemien. Det har nok vært avlysninger, en stund på og en stund av, så det har nok vært noen spesielle år, sier hun til Karmøynytt. 

De tror det har vært lett å miste motet med stadige begrensinger fra koronarestriksjoner. Karmøy er gode på frivillighet og damene tror Karmøy skiller seg ut i forhold til andre kommuner

Tidligere år har det vært en prisutdeling på Blå Kors, men på grunn av pandemien har den måttet foregå digitalt de siste årene. 

– Det har vært gøy å ha denne prisutdelingen tidligere år, fordi da har vi fått møtt frivillige foreninger og lag. De er så takknemlige for gavene de får fra banken, også gjennom gavefondet. Det er noe av det kjekkeste alle ansatte er med på og viser at arbeidet vi legger ned i banken gir et overskudd vi kan gi til lag og foreninger. Det er en glede, sier de. 

ILDSJEL: Banksjef i Skudenes & Aakra Sparebank, Alf Inge Flokketvedt, og Odd Jarle Wathne da han mottok prisen i fjor. Foto: Arkivfoto

Odd Jarle Wathne

I fjor var det Odd Jarle Wathne som stakk av med ildsjelprisen. Han har i mange år ledet det frivillige arbeidet i Karmøy Skytterlag. 

– Det var mange som hadde meldt inn han som et forslag inn til komiteen. Han har gått igjen i mange år også, men har vært en litt usynlig helt. Han har brukt mange timer på frivillig arbeid. Den innsatsen som han hadde lagt ned over så mange år var fint, sier de. 

– Jeg hadde aldri lest om han i noen aviser før, legger Bakke til. 

Slike typer er det viktig for komiteen å finne. De som kanskje ikke stikker seg like mye frem. I juryen sitter Markedssjef Elin Bakke, Markedskonsulent Irene Hansen, banksjefen Alf Inge Flokketvedt, styreleder Trine Lund og en representant fra Karmøynytt. 

– Vi blir stort sett enige, men alle får tilsendt listen med kandidater som de undersøker omkring den nominerte, så danner vi oss en mening før vi møtes i et komitémøte. Dette er et luksusproblem, fordi det bare er gladhistorier. Dette er en kjekk jobb, forklarer de til Karmøynytt. 

Nå gleder de seg til å få inn nominasjoner. 

– Vi er Karmøybanken og dere er Karmøynytt, og brenner begge for at Karmøy skal bli en god plass å være og vokse opp. Det er et godt samarbeid vi må fortsette med. 

Nominer din kanditat til Ildsjelprisen 2022 her.

 

Disse har vunnet Ildsjelprisen tidligere år: 
2021: Odd Jarle Wathne
2020: Oddmund Holgersen
2019: Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker
2018: Betty – Beth Karin Ferkingstad Nilsen
2017: Håkon Areklett
2016: Kirsten Jørgensen
2015: Sigmund Johannes Salamonsen
2014: Britt Kari Kolbeinsen
2013: Jorunn Johanne Bråthen
2012: Anne Ferkingstad
2011: Per Olav Stange
2010: Jan Olav Halvorsen (Laffen)