Scott og Ingebjørg Hatfield er fortvilet over situasjonen flere nå havner opp i grunnet regjeringens endringer i regelverket for AAP. Ole Johannes Ferkingstad

NAV legger seg flat etter behandlingen av Hatfield-paret

Da regjeringen strammet inn regelverket for utbetaling av arbeidsavklaringspenger (AAP) 1. januar i år ble flere tusen hardt rammet. Som ekteparet Scott og Ingebjørg Hatfield. Nå erkjenner NAV at de har gjort feil.


SANDVE: Det er nå over seks måneder siden ekteparet Hatfield fikk den nedslående beskjeden om at Scott ikke hadde rett på mer avklaringspenger fra NAV - etter flere år med prolapser og smerter i kroppen. 

Det var etter at regjeringen strammet inn regelverket for avklaringspenger problemene kom på løpende bånd for ekteparet og deres fire barn.

Regelverket skal gå ut på at syke mennesker, alt fra psykisk syke, kronisk syke og skadde mennesker med 50 prosent eller mer nedsatt arbeidsevne blir satt på en felles ordning i arbeidsavklaringspenger. Dette kan du søke om etter ett år i sykemelding om du fortsatt er syk, eller under behandling. Da mens du venter på klarsignal på om man skal ut i arbeid eller å bli uføretrygd. 

I det nye regelverket kuttes støtten om man har vært i ordningen over tre år, med mulighet for forlengelse på to år ved søknad. Det var dette som rammet ekteparet Hatfield. 

Og selv om støtten har vært stor fra både familie og lokalsamfunnet generelt har det vært en påkjenning for ekteparet. 

– Det har vært en stor påkjenning for oss. Det er ikke bare bare å leve på min inntekt. Uka før fotballcup i Etne satt vi igjen med bare 200 kroner på konto. Uten hjelp fra folket og idrettslaget hadde vi ikke hatt råd til å reise, forteller Ingebjørg som lever på uføretrygd grunnet leddgikt. 

Hatfield-paret håper på en snarlig løsning, også for andre som har havnet i denne situasjonen. Foto: Ole Johannes Ferkingstad 

Jobbet som tømrer 

Scott er født i England, og startet å jobbe som tømrer i 1997. Noe han selv beskriver som verdens beste jobb. Men allerede i 2003 kom den første prolapsen i korsryggen.

Legene mente det ikke var akutt nok til å opereres, og regelmessig trening skulle fjerne problemene. 

– Smertene forsvant ikke og ventetiden på ortoped var hele seks måneder. Jeg måtte ta i bruk fysioterapi for å i det hele tatt fungere. Det var slik jeg kom meg tilbake til jobb første gangen, forteller Scott til Karmøynytt. 

Men helseproblemene skulle ikke stoppe der. 

Scott viser Karmøynytt en svær bunke med papirer som viser alle sykemeldinger, legetimer, saksdokumenter fra NAV og diverse andre instanser gjennom årenes løp.

– Systemet er så komplisert, og er ikke lett for en enkeltperson å forstå. Man blir sendt frem og tilbake fra lege og spesialister, da for å få den dokumentasjonen man trenger til NAV, men handling skjer sjelden fort. Saksbehandlerne er greie, men ventetidene er ofte lange, innrømmer Scott til Karmøynytt. 

Før Scott måtte slutte i jobben som tømrer brukte han mye tid på å pusse opp eiendommen til paret på Sandve. Foto: Ole Johannes Ferkingstad

Etterhvert dukket det opp to nye prolapser. En i nakken og en mellom skulderbladene. 

Smerter til tross. Arbeidsplassen til Scott var veldig forståelsesfulle og tilrettela jobben hans. Han kunne komme å gå som han ville. Men heller ikke det hjalp. Det var da Scott forstod at han måtte legge opp som tømrer. Han klarte rett og slett ikke jobben lengre. Dette skjedde i 2014. 

– Det var en periode med mye dårlig samvittighet. Man har jo en arbeidspartner, så jeg fikk jo dårlig samvittighet når jeg ikke klarte å komme meg på jobb på morgenen. Smertene var for store, forteller han. 

– Hvorfor valgte du å ikke operere ut prolapsene? 

– Sjansen for forverring og lammelser etter en slik operasjon er stor,  derfor har jeg valgt å ikke ta sjansen, innrømmer han. 

Avslaget

Det var i desember i fjor ekteparet mottok den nedslående beskjeden om at det ikke kom til å bli utbetalt mer arbeidsavklaringspenger. Bare to dager før beløpet skulle komme inn på konto.

Normalt sett skal beskjeden komme to måneder før støtten kuttes, slik at man får muligheten til å søke sosialstøtte. 

– Det kom som et slag i ansiktet. Hadde vi fått beskjeden tidligere, som egentlig er meninga, kunne vi ha forberedt oss på denne situasjonen. Men det kunne vi ikke nå. Bare fem dager før jul satt vi uten penger på konto, forteller Scott til Karmøynytt. 

Det ble ikke bedre av at Scott fortsatt ikke var ferdig utredet i helsevesenet. Han ventet fortsatt på svar fra en spesialist, og legen hadde skrevet et anbefalingsbrev til NAV om at de burde forlenge arbeidsavklaringspengene hans. 

– Jeg måtte jo bare snu meg rundt å søke sosialstønad, men på grunn av at jeg er gift med Ingebjørg ble også denne søknaden avvist. Vi måtte klare oss på hennes støtte. To voksne og fire barn. Sparepengene holdt ikke lenge, forteller han. 

Gjennom årenes løp har det blitt en del frem og tilbake mellom flere instanser for ekteparet. Foto: Ole Johannes Ferkingstad  

Enorm støtte fra lokalsamfunnet 

Gjennom prosessen har ekteparet valgt å være åpen om situasjonen sin. Fordommene de har hatt mot å snakke om pengeproblemer er borte. Spesielt etter de selv havnet mellom to stoler. 

Med god hjelp fra stor familie har de alltid hatt muligheten til å låne penger, men det er ikke noe de har lyst til. 

– I starten var det ydmykende å spørre om å låne penger, men vi hadde jo ikke noe valg. Hvordan skulle vi ellers klare oss, forteller Ingebjørg. 

Det var særlig etter en reportasje på TV Haugaland, i starten på mai, ekteparet merket hvor stort nettverk de faktisk har rundt seg. Støtten fra kjente og ukjente har vært enorm. 

– Første gang jeg fikk en vipps fra en ukjent person ble jeg sjokkert, og trodde at personen hadde vippset feil. Da jeg spurte vedkommende fikk jeg vite at det ikke var tilfellet. Hen ville bare hjelpe oss som var i en vanskelig situasjon, forteller Ingebjørg til Karmøynytt. 

Det har også blitt opprettet diverse spleiser og lignende for å hjelpe Ingebjørg og Scott. Kjente og ukjente har lagt gavekort i postkassen og kommet med mat på døra. Alt for å hjelpe ekteparet å få hverdagen til å gå rundt. 

– Støtten har vært enorm, og vi kan ikke uttrykke hvor takknemlige vi er. Scott har nå vært uten inntekt i fem av seks måneder, og selv om det tærer på oss både psykisk og fysisk er det godt å vite at vi har større nettverk enn vi trodde, forteller hun. 

Et aktivitetskort for barna er også på plass etter de fortalte kommunen sin historie. Det var heller ikke problemfritt å få igjennom, men ved litt hjelp fra lokale politikere ordnet også dette seg. 

– Med dette kortet kan barna få gratis inngang til diverse ting, som kino, bading og museum. Samtidig vil kommunen delvis betale turer, leirer og cuper, forteller Ingebjørg og Scott. 

Ifølge Karmøy Kommune sine nettsider er det Idrettsrådet som fordeler midlene til idrettsorganisasjonene og kommunens administrasjon til de resterende organisasjonene. 

– Dattera mi spurte meg om det var noe hun ikke kunne vise vennene hennes. De er jo litt bekymret for oss, men jeg fortalte at alle trenger litt hjelp en gang i blant, og det er ingenting å være flau over, forteller Ingebjørg til Karmøynytt. 

Det var 8. april Ingebjørg i samarbeid med Scott skrev et åpent brev til Erna og Co. Foto: Skjermdump fra fb-gruppe Aksjon for AAP-endringer.

Kritiserer NAV og regjeringen

Etterhvert som paret har sett seg lei av å bli sendt frem og tilbake i systemer har de nå engasjert en advokat. På disse seks månedene har han klart å få medhold i saken til Scott og Ingebjørg. De skal få tilbakebetalt arbeidsavklaringspengene de ikke har fått utbetalt, men på grunn av stor pågang drar også dette seg ut. 

– Det var godt å endelig få medhold i saken vår, men det stopper ikke vårt arbeid videre, forteller Ingebjørg og fortsetter: 

– Gjennom denne prosessen har vi blitt kjent med så mange flere som er i lignende situasjoner, og så mange flere som ikke har like godt nettverk som oss. Selv om vår kamp er vunnet vil vi bruke stemmen vår til å få endret dette regelverket. Hvor er medmenneskeligheten i systemet, spør hun. 

Ifølge nav.no er endringen i regelverket for arbeidsavklaringspenger gjort for å få flere mottakere av denne ordningen ut i jobb, og for å effektivisere systemet. Ekteparet mener denne ordningen setter det personlige fokuset til side. 

– Vi vet selv hvor vanskelig det han være. Både fysiske og psykiske smerter kan gå over hverandre. Det er ikke alle som takler å være ute i jobb, og om de blir sendt ut i arbeid for tidlig kan det gå hardt utover psyken deres. Er det et slikt system vi vil ha i Norge, eller er dette bevisst politikk, spør Ingebjørg før Scott skyter inn: 

– Når jeg må purre på NAV dag etter dag, og hjelpe dem med saksbehandlingen min må det være noe som er feil. Den ene saksbehandleren min gikk til og med ut i pensjon, uten at jeg fikk vite noe som helst, og kontakten fra NAV har til tider vært veldig fraværende, forteller han til Karmøynytt. 

Ekteparet Hatfield etterlyser altså et system som er enklere for hver enkelt og forstå, og saksbehandlere som kan ha litt større fokus på de personlige historiene. 

- Slik det er nå fungerer det ikke, og regjeringen raserer velferdsordningene våre, sier Ingebjørg. 

Møtte Erna

Da ekteparet fikk med seg at Erna Solberg skulle besøke Karmøy 11. juni snudde de seg rundt å fikk lagd en mappe de skulle gi til statsministeren. 

Målet var å få ut deres historie, men også mange andre sine. Gjennom diverse grupper på Facebook, som omhandler nettopp AAP-ordningen og #NAVjegog. Elisabeth Thoresen er administrator for facebookgruppen : Aksjon for AAP endringer, og har engasjert seg veldig i saken til ekteparet.

Scott og Ingebjørg sammen med Erna Solberg. Foto: Privat 

I bakgrunn av møtet med statsministeren har Thoresen sendt mail til statsministeren med to spørsmål. Disse spørsmålene omhandler at flere tusen kronisk syke og skadde mennesker har mistet sin inntektssikring, og hvilke tiltak som skal settes i gang for å hjelpe de som har havnet i denne situasjonen. Dette brevet venter de fortsatt på svar på. 

Med hjelp av KRF-politker Alf Magne Grindhaugfikk ekteparet ordnet et raskt møte med Solberg i Skudeneshavn. 

– Hvordan var møtet med Erna? 

– Det var bra. Hun tok seg ti minutter til å snakke med oss, hvor vi fikk fortelle vår historie, samtidig følte vi kanskje at hun var litt tilbakeholden. Jeg fikk Erna til å love at hun skulle lese mappen, og sjokoladen vi hadde med skulle hun spise sammen med mannen sin. 

Etter møtet med statsministeren håper paret fra Sandve at regjeringen våkner opp, og forstår alvoret i saken. Foto: Privat 

Nå oppfordrer ekteparet lokalpolitikere til å hjelpe dem å få saken tatt opp i Stortinget. Det er de som kan være med å fortelle andre sine historier. 

– Om historien vår og andre sine historier ikke kommer ut, kan heller ikke regjeringen vite hvordan systemet har behandlet oss. Vi vil vite om dette er bevisst politikk, eller om det er noe som kan gjøres om. Er det virkelig regjeringen sitt mål å sette folket i lange helsekøer og behandlingstider hos NAV, spør Ingebjørg. 

– Flere og flere blir bare sykere av dette, og klarer ikke å leve lenger. Vi er heldige som har så mange gode mennesker rundt oss, men det er det ikke alle som har. Tenk deg følelsen av å sitte 52 uker uten inntekt på grunn av systemet har sviktet, forteller de. 

Ingebjørg og Scott gir ikke opp kampen. De vil nå bruke sine erfaringer til å kjempe kampen sammen med resten av de tusenvis som har havnet mellom to stoler i systemet. Alt handler om medmenneskelighet. 

– Når vi har sett en såret person ligge i grøften. Går vi forbi og tenker at han må klare seg selv? Nei, vi stopper opp og hjelper med det vi kan, avslutter Ingebjørg. 

NAV legger seg flat

I arbeidet med denne saken har Karmøynytt fått fritatt Nav fra taushetsplikten i saken til Hatfield-paret. Nå legger NAV seg flat etter storfamilien havnet mellom to stoler.  

– Vi vil begynne med å beklage at Scott Hatfield har ventet så lenge på å få ytelsen han har rett på. At vi opphørte arbeidsavklaringspengene i desember 2018 var en feil fra vår side. Ytelsen skulle ha blir forlenget. Vedtaket er derfor omgjort, og pengene vil bli etterbetalt snarest. Vi forstår veldig godt at dette har vært en påkjenning for ham og familien, og det er vi svært lei oss for, sier avdelingsdirektør ved NAV Arbeid og ytelser, Birgit M. Hårvik i Karmøy til Karmøynytt. 

NAV forstår samtidig at paret reagerer på at det til tider har vært dårlig kontakt fra deres side, og begrunner dette med stort arbeidspress på kontoret i den perioden. 

– I situasjonen som Scott Hatfield har stått i det siste halve året har NAV Karmøy-Bokn gjort det de kan ut fra rammene som lovverket setter, som å sikre en viss inntekt og gitt ham mulighet til å delta i avklaringstiltak og kurs. Det har vært jevn kontakt mellom NAV Karmøy-Bokn og Hatfield i hele denne perioden. NAV legger stor vekt på å svare mennesker som tar kontakt med oss, og vanligvis svarer vi i løpet av 48 timer.

– Det var imidlertid lite personlig kontakt i perioden oktober 2016 og fram til sommeren 2017. Årsaken til dette var beklageligvis et stort arbeidspress hos NAV Karmøy-Bokn. Det var på dette tidspunktet at hans tidligere veileder gikk av med pensjon og han fikk en ny veileder, forteller Hårvik til Karmøynytt. 

Søknaden Hatfield-paret sendte inn i februar hadde estimert behandlingstid på seks måneder. Dette mener NAV var feil med tanke på tydeligheten i saken. 

– Mange vi har kontakt med står i situasjoner de ikke ønsker å være i. NAV-kontoret skal følge opp, veilede, tilrettelegge og innhente dokumentasjon, og på bakgrunn av dette vurdere hvordan de kan bidra. Hele tiden med regelverket i ryggen.

– Men saksbehandlingen av Scott Hatfield sin AAP-sak tok altfor lang tid. Da vi mottok klagen i begynnelsen av februar varslet vi om en behandlingstid på 6 måneder. Klagen burde likevel vært håndtert raskere, fordi det var tydelig at vedtaket skulle omgjøres. Dette beklager vi. 

Les mer om:

hatfield-paret nav