Kommuneoverlege Katrine Marie Haga Nesse. Arkivfoto.

Nå kan du registrere deg for vaksinering

Skrevet av Ann Margit Grønstad
08.01.2021 08:49 - OPPDATERT 08.01.2021 12:10

Registreringsløsningen for koronavaksineringen er nå tilgjengelig for alle innbyggere i Karmøy kommune.

KORONA: Løsningen ble tilgjengelig klokken 08.00 i dag tidlig på kommunens nettside.

— Der ligger det en lenke for at du skal kunne registrere deg for om du vil ha vaksine, og du registrerer helseopplysninger i forhold til risikofaktorer. Løsningen blir tilgjengelig for alle, men det er ikke en kø man stiller seg i. Det er ikke et «første mann til mølla»- prinsipp, men vil vil registrere inn flest mulig, sier kommuneoverlege Katrine Marie Haga Nesse. 

Vaksinen er gratis og frivillig å ta. 

— Man kan også registere seg hvis man ikke ønsker en vaksine. Ombestemmer man seg og vil ta vaksinen likevel, kan man gå inn og endre og registere seg, sier Haga Nesse.

Hun forklarer at siden man registrerer helseopplysninger, må det være et sikkert system, slik at opplysningene ikke kommer på avveie. 

— Det er et journalsystem, og for at vi skal vite at du er du, må du logge deg på med BankID. Vi ønsker å trygge befolkningen på at dette er et sikkert system, sier Haga Nesse.

Kan registrere på vegne av andre

De som ikke har tilgang til internett eller ikke har BankID, kan få hjelp av noen andre til å registere seg.

— Hvis du ikke har BankID, eller er bekymret for at dine pårørende ikke klarer dette, kan du som pårørende registrere dem. I rullemenyen man kommer inn i, velger man «registrere på vegne av meg selv eller andre jeg er verge eller foresatt for». Da kan man legge til dem man vil registrere, forklarer Haga Nesse. 

Hun forteller at man prøver å nå ut til innbyggerne på ulike måter.

— Vi har oversikt over alle innbyggere via folkeregisteret. Vi kan sende ut målrettet sms til de gruppene som står for tur om at de må registere seg. For å få registrert helseopplysninger og de opplysningene vi trenger for å prioritere til vaksinering, så må man gå inn i denne løsningen, sier Haga Nesse.

Har oppbemannet 

Kommunens servicetorg og koronatelefonen er nå oppbemannet for å kunne bistå de som trenger hjelp med registreringen. 

— Men hvis alle ringer servicetorget for å få hjelp, vil systemet knele. Vi er avhengig av at flest mulig registerer seg selv. Men de som ikke har pårørende til å hjelpe seg og som ikke klarer det selv, vil kunne ta kontakt med kommunen og så vil vi bistå med registreringen, sier Haga Nesse og legger til at dersom man har spørsmål om selve vaksinen kan man ta kontakt på koronatelefonen eller sende en mail. 

Når man har registrert seg, får man en sms med bekreftelse. 

— Når din gruppe står for tur, vil vi sende en sms og invitere til å sette seg opp på time til vaksinering. Da er det veldig viktig at man stiller på den timen. Hvis ikke kunne vaksinen gått til noen andre. Det er veldig begrenset hvor mange vaksiner vi får om gangen. Når man har fått invitasjon til time, må man gå inn på løsningen på nytt for å velge tidspunkt som ligger tilgjengelig. Da velger man to timer med en gang, en for første dosen, og for andre dosen tre uker senere, forklarer Haga Nesse. 

— Må ikke få panikk

Selv om løsningen nå er tilgjengelig for alle, har det ingen hast å registere seg. 

— Vi ønsker at flest mulig registrerer seg, men det er ingen kort tidsfrist. Folk må ikke få panikk, sier kommuneoverlegen.

Hun er ikke bekymret for kapasiteten til systemet når løsningen i dag rulles ut. 

— Systemet har stor kapasitet og baserer seg på en skyløsning. Vi har god dialog med de som leverer løsningen for oss og de er tilgjengelige hvis det blir utfordringer med det, avslutter Haga Nesse. 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.