Bygnes Vitenbarnehage var hovedvinner av konkurransen om en barnebokkasse og mandag fikk barna innvie den ved å fylle på med bøker.

Nå kan du lese bøker med barna på skogstur

Skrevet av Ann Margit Grønstad
28.10.2019 16:48 - OPPDATERT 28.10.2019 17:24

Bygnes Vitenbarnehage er en av fem barnehager i Karmøy som har satt ut postkasser fylt med barnebøker i sitt nærområde.

BYGNES: Karmøy kommune skal i gang med en stor språksatsing i alle barnehagene, og i den forbindelse arrangerte de en konkurranse blant barnehagene om å få en barnebokkasse. Postkassen som er full av barnebøker settes ut av barnehagene et sted i deres nærområde. 

– Målet er at disse bokkassene skal inspirere voksne og barn til både å gå tur, og til å lese fra tidlig alder. Det er ikke alle som vet hvor viktig det er for språkutviklingen, sier rådgiver og fagansvarlig i kommunen, Nina Marie Hegglund. Hun forteller at de kontaktet biblioteket som var positive til et samarbeid.

– Vi velger de fineste kasserte bøkene som barnehagene får legge oppi postkassene. Vi syns det er veldig viktig at barna får bøker og at de får lese, sier Oddrun Geitung ved Karmøy Folkebibliotek. Hun forteller at barnehagene vil få bøker jevnlig fra biblioteket som de kan legge i postkassen sin.

 

Mahad (5) og de andre barna i Bygnes Vitenbarnehage syns det var stas å putte bøker oppi den nye bokkassen de vant i konkurransen.

 

– Bøker er bra

Mandag fikk Bygnes Vitenbarnehage satt opp sin postkasse i Eventyrskogen ved Fotvannet. De var hovedvinner av konkurransen, og det var en spent gjeng med femåringer som ruslet opp i skogen der de pleier å leke hver mandag. Postkassen var allerede hengt opp, og barna fikk fylle den med bøker som kan leses av både små og store turgåere.

– Det er veldig fint å ha fått en bokkasse her i skogen, synes Mahad. Det synes Leah og El - Nath også. 

– Det er gøy å lese bøker, og nå kan vi lese ute også, sier Leah. 

– Bøker er bra. Jeg liker å lese bøker. Jeg tror mamma og pappa vil gå på tur her med meg og så kan vi lese bøker, sier El - Nath. Femåringen syns det var ekstra stas at det også var en bok på engelsk oppi postkassen. Det var nemlig hans forslag at kassen skulle inneholde bøker på flere språk. 

 

El- Nath (5) og Leah (5) fant seg hver sin bok i kassen de ville lese i. El - Nath syns det var ekstra stas at det var en bok på engelsk i kassen.

 

Håper på lesing i alle situasjoner

Bygnes Vitenbarnehage ble hovedvinner av konkurransen på bakgrunn av barnas tanker om plassering og bruk av bokkassen.

– Det var fokus på barnas medvirkning og de har kommet med uttalelser om hvordan de vil bruke området der bokkassen er. Der har Bygnes Vitenbarnehage gjort en god jobb, sier Hegglund som var med i juryen. Hun legger til at de gjerne skulle plassert ut flere slike kasser, og at det kanskje blir aktuelt på sikt.

Styrer i barnehagen, Elisabeth N. Ørjansen, håper bokkassen som barnehagen nå har hengt opp kan bidra til lesing i alle situasjoner.

– Bokkassen er en del av det vi kan gjøre i forhold til språkutvikling blant barna og vi håper det blir et bra opplegg, sier Ørjansen. 

 

I tillegg til å leke i Eventyrskogen slik de pleier kan barna nå også lese i bøker fra bokkassen. Barnehagen håper mange andre også vil benytte seg av bokkassen.

 

Her finner du de andre bokkassene:

Det var 11 barnehager som deltok i konkurransen om å få en bokkasse, og det ble plukket ut fem vinnere. De fire andre barnehagene som vant hver sin bokkasse er:

Vea barnehage, som setter opp postkassen i den lille skogen de kaller "Diamantskogen" ved kunstgressbanen.

Hakkebakkeskogen barnehage, som setter opp barnebokkassen ved lavvoen i Mykjeskogen.

Kirketunet barnehage, som setter opp en kasse i nærheten av den nye scenen i Byparken i Åkra sentrum.

Vormedal barnehage som setter opp en kasse ved veien som går opp mot Spannhelgeland.

 

Fem slike kasser er plassert ut ved barnehagenes nærområder.