Irene Hansen (t.v.), markedskonsulent i Skudenes & Aakra Sparebank, og Nina Høybakk, markedssjef

Nå er nominasjonsrunden åpnet: –⁠ Vi vil at de som bor på Karmøy skal hjelpe oss

Jeg synes det er kjekt å få ting til å skje, men for at ting skal skje må noen også få det til å skje, sa fjorårets ildsjel Trond Krogsæter til Karmøynytt i fjor.


ILDSJELPRIS: Siden 2010 har Skudenes & Aakra Sparebank hedret mennesker som gjør det lille ekstra for å bidra til noe stort for lokalsamfunnet og for fellesskapet i kommunen. Nå ønsker banken å få mange ulike nominasjoner for ildsjelprisen

– Det blir spennende og se om det kommer mange kandidater dette året, sier Nina Høybakk, markedssjef ved Skudenes & Aakra Sparebank.

I 2018 ble Karmøy utnevnt til årets frivillighetskommune. Det er ingen grunn til å legge skjul på at det er mange som bidrar med frivillig innsats, og dermed ønsker banken, i samarbeid med avisen, at de usynlige ildsjelene skal trekkes fram. 

– Vi er på jakt etter de usynlige heltene. Gjerne ikke dem som det står om i avisen hele tiden, men de som springer rundt og jobber i det stille. De er det voldsomt kjekt å fremheve, sier Irene Hansen, markedskonsulent ved Skudenes & Aakra Sparebank. 

ILDSJEL: Trond Krogsæter ble kåret til årets ildsjel i 2022. Foto: arkiv

Det kan både være en privatperson eller en organisasjon som får ildsjelprisen. Samtidig tenker de at det kan være greit å presisere graden av frivillig arbeid. 

– Det kan være greit å presisere at de som vi ønsker nominasjoner på, gjør frivillig arbeid som treffer flere. Vi har opplevd at noen nominerer for eksempel mammaen eller pappaen sin, forklarer Hansen. 

Når en nominerer en person, er det greit å skrive litt fortellende om hva denne personen gjør og hva de betyr for lokalsamfunnet. 

– Snakk med hjertet gjennom teksten. Hvis noen brenner for noen, tenker jeg at det lett kommer frem på papiret. Dette er absolutt ingen skrivekonkurranse om hvem som har den beste teksten, sier Høybakk.

ILDSJEL: Beth Karin Ferkingstad Nilsen, alias Betty, fikk prisen for årets ildsjel i 2018. Foto: Skudenes & Aakra Sparebank

Ikke flertallet som avgjør

Når komitéen skal sette seg ned og finne årets ildsjel, tenker de absolutt ikke på antall nominasjoner for personen. 

– Det er ikke flertallet av nominasjoner, på én og samme person, som gir utslag på hvem som vinner. Det viser selvsagt engasjement for en person, men til syvende og sist er det ikke det som teller. Én nominasjon er nok, forklarer Høybakk. 

PÅ JAKT: Irene Hansen, markedskonsulent, og Nina Høybakk, markedssjef, gleder seg til jakten etter årets ildsjel. Foto: Elisabeth Tjøsvoll

Føler på et ansvar

– Som bank har vi et samfunnsansvar. Vi har et gavefond, der vi gir tilbake til de frivillige og det frivillige arbeidet, sier Hansen.

Høybakk mener at Norge er avhengige av ildsjeler. 

– Norge går ikke rundt, uten dem. Jeg tror ikke at det unikt for Karmøy. Norge er helt avhengige av ildsjeler som står på, sier Høybakk.

I komiteen leses det gjennom alle nominasjonene og møtes for å diskutere.  

Skudenes & Aakra Sparebank og Karmøynytt håper nå på at folk på Karmøy kan hjelpe til med å finne årets ildsjel. 

– Vi vil at de som bor på Karmøy skal hjelpe oss med å finne dem, avslutter Hansen.

Du kan sende inn nominasjon til årets Ildsjel her.

Tidligere vinnere av ildsjelprisen:

2022: Trond Krogsæter

2021: Odd Jarle Wathne
2020: Oddmund Holgersen
2019: Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker
2018: Betty – Beth Karin Ferkingstad Nilsen
2017: Håkon Areklett
2016: Kirsten Jørgensen
2015: Sigmund Johannes Salamonsen
2014: Britt Kari Kolbeinsen
2013: Jorunn Johanne Bråthen
2012: Anne Ferkingstad
2011: Per Olav Stange
2010: Jan Olav Halvorsen (Laffen)