– Nå skal jeg øve meg på å bli meg selv igjen

Skrevet av Karen Hesseberg
13.06.2018 05:25 - OPPDATERT 13.06.2018 07:25

HAUGESUND/SKUDENESHAVN: 49-åringen er ung når vi snakker om hjerneslag, eller blodpropp i hjernen. Altfor ung. Så ung at hun ikke så det komme. Selv ikke da hun ble liggende på badegulvet i halvannen time ute av stand til å røre seg, skjønte hun at det var hjerneslag hun hadde fått. Men nettopp alderen er en av grunnene til at den verbale og sprudlende fru Haaland allerede er oppe og går igjen. Praten flyter også lett, selv om hun innimellom må lete etter ord. Men sliten blir hun, og det er uvant for dama som kan underholde en fullsatt sal med elegante spissformuleringer.

– Det kjennes ut som om hjernen er overkjørt av en dampvegvals. Det er utrolig frustrerende å kjenne på følelsen av å ikke finne ordene, ikke kunne snakke fritt. Og da jeg kom hjem på permisjon i helga, oppdaget jeg et stort hull i hjernen min. Jeg forstår for eksempel ikke at jeg kan klø meg når jeg klør, eller strekke ut hånden og ta glasset når jeg er tørst.

Men hun er likevel kommet langt i forhold til hvordan hun hadde det mandag i forrige uke.

– Jeg kunne ikke lee på en finger. Jeg lå her helt lammet. Det gikk med noen tårer da, da syntes jeg synd på meg selv.

Sekundet etter rister hun melankolien av seg. Nå går det så mye bedre. Og når hun skal fortelle hvordan det hele startet, gjør hun det på fru Haalands vis.

– Vil du virkelig vite sannheten? Jeg datt av do, sier hun med glitrende øyne og en smittende latter, og viser med all tydelighet at entertaineren har overlevd.

– Jeg ble rett og slett lammet mens jeg satt på do, jeg datt av tronen og klasket rett i flisene. Og der ble jeg liggende og lure på hvorfor jeg ikke kunne reise meg. Jeg forstod det rett og slett det ikke.

Men det gjorde de rundt henne.

– Et av de beste resultatene jeg kan huske

Gunn ble liggende på badegulvet fram til mannen kom hjem og fant henne rundt klokka 21 på kvelden. En telefon til AMK utløste hjerneslag-alarmen, de ansatte i Helse Fonna vet at nå teller hvert minutt. Ambulansen kom kjapt, og klokka 22.22 var teamet på sykehuset i gang rundt henne.

– Klokka 22.28 tok vi bilder som viste blodpropp. Da ble det gitt klarsignal for trombolyse. Så klokka 22.34 var infusjonen i gang, forteller Piotr Burzynski, overlege i nevrologi.

Haugesund sjukehus kan vise til gode resultater med behandling for hjerneslag, og de ansatte jobber målbevisst for å spare inn minutter i alle ledd. Utfordringen ligger utenfor sykehusets vegger. Kommer pasienten inn for sent, kan de ikke behandle med trombolyse, som effektivt bryter ned blodproppen. Bare fire og en halv time etter at slaget har rammet er faren for blødning for stor til at det kan anvendes.

– Det er veldig viktig å komme med en gang. Ring AMK, oppfordrer Burzynski. Det er ofte en livsviktig telefon.

Forskjellen på de som får behandling med trombolyse, og de som på grunn av tiden ikke kan få det kan være skremmende stor. Hvert minutt teller i kampen for å redde flest mulig hjerneceller. Livslang invaliditet eller i verste fall død kan bli resultatet av et ubehandlet hjerneslag.

Han er klar på at grunnen til at Gunn allerede nå er oppe og går, er at hun ble funnet så raskt av mannen, som forstod alvoret.

– Hun hadde veldig god effekt av behandlingen, og kom seg veldig raskt. I dag virker hun nærmest symptomfri.  Dette er et av de beste resultatene jeg kan huske.

Opp og fram

Effekten av behandlingen kom for fullt da dagen derpå var blitt noen timer gammel. Fra å være lammet, kom hun seg opp i senga, så ut på gulvet. Rullatoren som var satt inn til henne ble det ikke mye bruk for.

– Jeg ser jeg lyst på det, nå skal jeg få komme til rehabilitering på Stooooord... Der ser du, ordene kommer ikke alltid så lett lenger. Men nå skal jeg øve meg på å bli meg selv igjen.

Legen har stor tro på at det blir hun. Faktisk er han sikker i sin sak.

– I dette tilfellet er det grunn til å tro at pasienten vil komme seg fullstending. Både på grunn av at hun kom så raskt til behandling, og hennes unge alder.

I løpet av de neste tre måneden vil mer og mer falle tilbake på plass. Fram til det skal hun ta en dag om gangen og nyte en rolig sommer. Og kose seg med alle hilsener hun får.

– Akkurat nå kan jeg ikke lese. Og jeg kan aldeles ikke skrive. Så til alle som har sendt meg melding, det er ikke for å være uhøflig at jeg ikke har svart.

Svarene kommer etter hvert. Og neste år skal hun være klar med nytt show. Da skal hun til og med le av hjerneslaget.  

Les alt om:

Tv-haugaland Karmoynytt