Arne Eide.

«Mister Aluminium, hvor er du?»

LESERINNLEGG: De aller fleste av oss har den siste uken fått med seg at Norsk Hydro nå ønsker å kvitte seg med Valsesektoren i Norge og Tyskland som er en del av Hydro Aluminium Rolled Products. 

I Norge drifter Hydro to valseverk. På Karmøy og i Holmestrand.

Mange jeg snakker med mener Hydro trenger en konsernsjef som ser helheten og hele bildet. Svein Richard Brandtzæg var en slik person. Riktignok gjorde han etter min mening noen feilgrep i sin tid som konsernsjef. Vil nevne spesielt nedleggelse av en bedrift hvor jeg syns Brandtzæg tok uriktig valg. Hydro Aluminium Profiler Karmøy burde aldri blitt nedlagt. Dette norske pressverket var en 'Money maker' år etter år og leverte solide resultater til konsernet. Men ble dessverre nedlagt i 2010 kun et år etter Søderberg nedstengingen. 

Problemer i Brasil ødela nok mye for Brandtzæg. Her hadde han og konsernledelsen kanskje ikke nok forhåndskunnskap om forholdene i og rundt bedriftene og dette burde de sett helt klart lenge før oppkjøpene i Brasil. Det burde vært gjennomført grundigere forundersøkelser i forkant av oppkjøpene. Alle vet at Brasil investeringen har gitt svært mange overraskelser for Hydro. Veldig dyre overraskelser!

Men tross noen skjær i sjøen evnet Svein Richard å se enkelt menneskene og han var en person som så betydningen av å ha videreforedling i Hydro. Han var godt likt av norske og tyske tillitsvalgte og samarbeidet bra om å videreutvikle hele konsernet. Jeg vil gå så langt å si at han var en av de beste konsernsjefene Hydro noensinne har hatt. 

Brandtzæg elsket Hydro

Han understreket i 2014 at den viktigste grunnen til at han ikke bytter jobb, er det solide forholdet mellom ham og Hydro - han kaller det kjærlighet - og hans store interesse for aluminium og videreforedling.

Tanken på å skulle slutte i selskapet har vært mye verre enn jeg hadde forutsett, sa han. Det har nesten vært verre enn en skilsmisse.

Vi er veldig glade for at Svein Richard Brandtzæg har besluttet seg for å fortsette som konsernsjef i Hydro, kunne styreleder Dag Mejdell si til E24 i september 2014, da mister aluminium 'himself' Svein Richard Brandtzæg tidligere det året hadde annonsert sin avgang og ville begynne hos lillebror YARA. (som tidligere var en del av Hydro) 

Styret beklaget det veldig sterkt da Brandtzæg varslet sin avgang og de mente han var den klart beste kandidaten til å lede Hydro.

Hydro navigerer nå skuta inn på veldig uklart farvann, derfor må de få hjelp til å navigere inn på klarere farvann. Her må Opposisjon på stortinget instruere Næringsministeren. Staten som en av de største eierne i Hydro må gi klinkende klar melding, der beskjeden til konsernsjefen og styret er; Hydro skal fortsatt ha Valsesektoren med videre i sin portefølje.

Norge signaliserer nesten hver eneste dag at vi må være forberedt til den dagen olje og gass ressursene tar slutt. Vi må satse på den grønne industrien. Da er det særs viktig at vi har aluminium industri og videreforedling og at ikke disse arbeidsplassene blir underlagt utenlandske industrikonsern som kun er ute etter kortsiktig profitt. 

Hydro, Equinor og Panasonic vil bygge en stor batterifabrikk i Norge og de ønsker å investere store pengesummer i en slik fabrikk. Det å være medeier og investere i en slik batterifabrikk er flott, men vil for oss kun være et plaster på såret i den store sammenhengen. En batterifabrikk trenger aluminium, mye videreforedlet aluminium! Såfremt ikke Panasonic har en helt ny teknologi som ikke krever metaller i og rundt batteriene. 

Hydro skal fortsatt være et full integrert aluminiumselskap bestående av både smelteverk og videreforedling.

Hydros verdier:

Vårt formål er å skape et mer livskraftig samfunn gjennom nyskapende og effektiv utvikling av naturressurser til løsninger og produkter.

Omtanke

Vi opptrer med respekt for mennesker og miljø og setter alltid sikkerhet i sentrum.

Mot

Vi baner ny vei og tar kalkulert risiko – dynamisk, framsynt, alltid til å stole på.

Samarbeid

Vi arbeider som partnere internt og eksternt for å forene kompetanse og skape vinn-vinn-muligheter.

Saken fortsetter under annonsen.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.