Ola Elvestuen koste seg i Skudeneshavn i dag.

Ministerbesøk til Skudeneshavn

Skrevet av Ole Johannes Ferkingstad
04.07.2019 16:00 - OPPDATERT 04.07.2019 16:36

Torsdag kl. 17 er endelig årets Skudefestival i gang for 26. gang. I den forbindelse fikk sommerbyen ministerbesøk.

I november i fjor ble turistperlen Skudeneshavn fredet som kulturmiljø. Torsdag kan innbyggerne endelig markere fredningen av Skudenshavn. 

Det er under åpningen av Skudefestivalen Klima- og miljødepartementet har invitert til fredningsmarkering kl. 17 i dag. 

Men før selve markering fikk representanter fra Rogaland fylkeskommune, Riksantikvaren, Klima- og miljøminister Ola Elvestuen og ordfører Jarle Nilsen være en del av sin egen lille markering. 

Elvestuen så ut til å like skuespillet i Skudenes. Foto: Ole Johannes Ferkingstad 

Glad i Skudeneshavn 

Det hele ble åpnet med et lite skuespill ved «damå» i Skudeneshavn. Ett stykke de oppmøtte tydelig satte stor pris på. Videre ble de oppmøte tatt med på en byvandring rundt omkring i Skudeneshavns gater for en omvisning i turistbyen. 

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er glad for å være i Skudeneshavn. 

– Det er helt nydelig. Det regner litt, men Skudeneshavn er jo flott, så her er det bare å gratulere med dagen. De er vel verdt den fredningen, forteller han til Karmøynytt. 

Videre forteller han at det er viktig å ta vare på byen som omtales som Norges best bevarte trehusmiljøer. 

Ved å frede et kulturmiljø freder man helheten i området, ikke bare enkeltobjektene. Fredningen omfatter rundt 180 eiendommer, og inkluderer gater, plasser, bygninger, havnebasseng og park.

Elvestuen får se utsikten over byen. Foto: Ole Johannes Ferkingstad 

– Skudeneshavn er viktig. De har den betydingen av å være viktig og blir derfor fredet. Jeg håper den er med på å vise at Skudeneshavn er viktig ikke bare her, men også for Norge å ivareta. Vi må støtte oppunder det å ta vare på Skudeneshavn åra fremover. 

Åpner festivalen

Som seg hør og bør har ministeren vært på Snøretland å spist pannekake. Nå gleder han seg til resten av dagen, og åpning av Skudefestivalen. 

– Nå har jeg vært å spist pannekake med bacon og fleske, så har vi vært på en båttur, sett dama i parken og så en liten hage her. Så ska vi videre på denne byvandringen etterfulgt av festivalåpning, så jeg gleder meg, sier han til Karmøynytt og fortsetter: 

– Dette blir en veldig fin dag. Det er en veldig flott plass, og den er unik nok i seg selv. Det er også et viktig verne og fredningsvedtak. 

Elvestuen på byvandring sammen med guide Ane. Foto: Ole Johannes Ferkingstad