F.v. Cathrine Skaar Rantaniitty, Roy Jakob Høines og Vivian Gustavsen har alle fått kjent på hvordan det er å drive butikk i Skudeneshavn.

Merker en optimisme i byen

Det siste året har ikke bare én, men flere nye butikker åpnet dørene i Skudeneshavn.

SKUDENESHAVN: For rett over ett år siden åpnet 13 Humler dørene for første gang. ­Siden da har flere andre fulgt ­etter, og det er blitt liv i flere 
av de omkringliggende lokalene i byen. Og det er positivitet og 
optimisme som rår når vi møter nyetablererne for en kaffe hos «humlene» en høstdag i slutten av oktober. 

– Det er mye som skjer i ­Skudeneshavn for tiden. Med byggeprosjekter og alt mulig, ­forteller Roy Jakob Høines i 13 Humler, og passende nok er det byggeaktivitet rett over gata for kaféen. 

Høines og en kompisgjeng startet 13 Humler i september i fjor. Da visste de lite om hva de gikk til, men ønsket å skape en lun og uhøytidelig samlingsplass i byen. 

– Vi manglet en kafé følte vi. En plass med god atmosfære hvor du kunne gå å ta deg en øl eller et glass vin en fredags kveld, for­klarer han.  

Når de åpnet dørene var det én ting karene bet seg ekstra godt merke i. 

– Vi ble egentlig litt overrasket over hvor engasjert skudenes­buen er. Hvor flinke folk er til å handle hjemme hvis du tilbyr dem noe å handle, sier Høines. 


– Vi manglet en kafé følte vi, forteller Roy Jakob Høines, en av karene bak 13 humler. 
Han legger likevel ikke skjul på at det å drive kafé på en liten plass ikke bare er en dans på ­roser. Nå legger de bak seg en fantastisk sommersesong, men forbereder seg på en mye roligere vintersesong. 

– I sommer har det tatt helt av. Folk har vært hjemme istedenfor i syden, og da har de heller ­kommet hit og brukt pengene, sier han og fortsetter: – Nå er det helt ok, men så vet vi at januar og februar er ganske rolige måneder. Så da blir det litt eventer for å få det til å gå rundt. I januar blir det vinsmaking, og i tillegg blir det litt ølsmakinger. 

For dem har det vært viktig å bygge opp kaféen gradvis, og ikke gå inn med for mye, for raskt. Det nyeste tilskuddet er et telt med lys og varme i «Humlehagen», som det går an å leie. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Vi lar det skje litt naturlig, istedenfor at vi skulle pushet så mye penger inn med en gang. Det er ingen som tar noe ut av kaféen – alt går rett tilbake, og da er det lettere å investere i slike nye ting, forteller Høines.  

Palmesus og tropiske vibber 

Kun en måneds tid etter at 13 Humler åpnet dørene var det Cathrine Skaar Rantaniitty sin tur til å ønske velkommen til åpningsdag. For henne var det aldri en plan å starte butikk i Skudeneshavn, men plutselig var nettbutikken Saltraak også å finne som fysisk butikk.

– Der skjedde ting litt underveis, og litt impulsivt ble det butikk for ett år siden, forteller hun. 

Skaar Rantaniitty har tidligere drevet butikk i havn, men da med noe helt annet en SUP-brett. 

– Det var litt det jeg savnet, å drive for meg selv, men alt til sin tid. Samtidig er dette et helt nytt fag og nytt område med mye som skal læres. Det har vært veldig spennende og lærerikt. 

Til tross for at hun driver i en smalere nisje enn de fleste, har hun funnet ­balansen som fungerer for Saltraak. 

– Jeg har hatt litt fokus på at det skal være både butikk og showroom, for å ­klare og ha kapasitet til det. For mine­ ­kunder er ikke bare i Skudeneshavn, det er hele landet jeg må satse på, sier hun og fortsetter: – Men det ene drar nok det ­andre med seg. Jeg vet at det er de som handler på nettet som ønsker å reise til Skudeneshavn bare for å besøke butikken. 


I fjor åpnet Cathrine Skaar Rantaniitty dørene til Saltraak.
For butikken, den har fått sitt helt særegne utrykk. Her er det sommerstemning året rundt. Og Cathrine forteller at man ikke bør være redd for å gå sin egen vei og satse på akkurat sin nisje. 

– Jeg har utvidet konseptet med alt som hører til. Selv er jeg inspirert av surfe­sjapper over hele verden. Sjapper som ­selger alt mulig kjekt som du kanskje egentlig ikke trenger, men du finner ­liksom alltid noe. Så det er litt dette med sommervibber hele året som jeg har ­savnet her i Skudeneshavn. Det har vært litt lite palmer, sier hun lattermildt. 

Startet opp som tredje generasjon 

Nyeste tilskuddet i byen er Doris by Vivian. Klesbutikken åpnet dørene i september, og for innehaver Vivian Gustavsen var det savnet etter kundene som gjorde at det nok en gang ble butikkdrift i familiens lokaler. Det etter at Doris parfymeri la ned for noen år tilbake. 

– Jeg er jo født og oppvokst i butikklivet. Det er som jeg sier, jeg vet ikke om noe ­annet. Jeg savnet kundene, savnet å være i havn – og hadde lyst til at det skulle skje ting i havn. Og det er absolutt marked for det, så da var det bare å hoppe i det, smiler hun. 

Hun er nå tredje generasjon som driver butikk. 

– Vi er jo heldige som har dette lokalet, og jeg syntes det var veldig dumt om det skulle stå tomt. Jeg har jo alltid vært med her siden besteforeldrene mine drev, og føler vel det er her jeg skal være, forklarer hun. 


I september startet Vivian Gustavsen opp klesbutikken Doris by Vivian. 
For henne var det viktig å se på hva som manglet i byen når hun skulle starte opp. 

– Jeg tenkte jeg måtte ha noe som folk trenger i havn, og parfymeri følte jeg vi var litt ferdige med. Da tenkte jeg klær, for det har ingen. Selvfølgelig har man jo sporten og slikt, men ikke denne typen klær. Så da tenkte vi at det kunne være noe – og det har så absolutt vært noe, sier hun. 

Det at byen nå har fått et enda mer ­variert tilbud av butikker og spisesteder tror de alle tre er noe samtlige nærings­drivende i byen kan dra nytte av. 

– Jeg tror jo at desto mer det finnes i Skudeneshavn, jo mer folk vil komme til havn. For kommer de til henne og ser på SUP-brett, og til henne for klær, så vil de jo kanskje komme innom her for en kaffe også, forklarer Høines og får samtykk­ende nikk fra de to andre. 

De forteller om en positivitet blant ­kundene som er innom, og at går man med en drøm om butikkdrift bør en ikke være redd for å satse i byen.  

– Er det flere som vil starte så må de gjerne det, for kundene er der. Folk vil handle i Skudeneshavn, og så lenge vi har varer som kundene vil ha, så er det liv laga, fortsetter Gustavsen. 

 

Denne saken er hentet fra årets juleavis. 
Les hele juleavisen her.