Menigheten inviterer til sy-dugnad

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
11.06.2019 12:37

Etter kirkebrannen forsvant kostymene til Kopervik Kirke. I morgen inviterer menigheten til sy-dugnad. Slik at barna enklere kan leve seg inn i og dramatisere bibelfortellingene.

Det er to muntre damer fra menighetskontoret som som har tatt initiativ til sy-dugnad i morgen. Gjennom hele året har kirken flere barn og unge inn dørene i forbindelse med trosopplæring og jule- og påskevandringer. Da har kostymer vært et savn. 

- Vi hadde en del kostymer i gamlekirken. Når kirka brant så hang kostymene nede i kjelleren, etterpå fikk vi ikke gå å hente de. Så da ble de ødelagt av vannskader og mygl, forteller kateket Solveig Leikvoll. 

Sammen med trosopplærer Åse Vattedal Eiksjø er hun av pådriverne bak dugnaden. 

- Etterpå har vi ikke fått gjort noe med det, for vi ikke har hatt kirke. Så nå tenkte vi at nå må vi begynne, fortsetter hun. 

Alt ligger klart
Som følge av brannen ble tapet av kostymene rapportert inn og kirken fikk penger til å kjøpe inn nytt stoff og tekstiler. Siden da har tøyet ligget klart. I morgen skal det endelig tas i bruk og sys om til kapper og kostymer, til stor glede for barna. 

- Kostymene blir brukt nesten ukentlig. Når jeg har trosopplæring så spør vi alltid om de har lyst til å være med å dramatisere fortellingene. Det synes de er kjempestas, forteller Åse Vattedal Eiksjø. 

(Saken fortsetter under bildet.)


I morgen skal det sys enkle kapper og hodeplagg til barne- og ungdomsarbeidet i menigheten.  
Per dags dato har kirken noen kostymer, men langt ifra nok. Håpet for morgendagen er å få på plass 20 nye, slik at de kan ha nok til hele grupper og klasser som kommer innom. 

- Alle vil jo være med å dramatisere og ha på seg kostyme. Da må vi nå ta fortellingen flere ganger, eller si at ingen kan. Det blir litt sånn, for alle må jo få lov hvis noen får, fortsetter Eiksjø.

Etter den nye kirken kom på plass har mengden med besøkende barnehager og klasser økt, dermed også behovet for kostymer og rekvisitter. 

- Før hadde vi ikke trosopplæringen på samme måte som nå. Derfor blir aktivitetsnivået helt annerledes enn tidligere, for nå har vi masse trosopplæring. De oppleggene trenger jo en del utstyr og rekvisitter, for mye av opplæringen går på bibelfortellinger, og at barna skal kunne gå inn i fortellingene istedenfor å bare høre de, forklarer Leikvoll. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Det gjelder å være kreativ. Her har en gammel brudekjole blitt sydd om til en engel. 
Håper mange stiller
Det er første gang damene tar initiativet til noe som dette, men de ser ikke bort ifra at det kan bli flere sy-dugnader fremover. De presiserer at man ikke trenger å være sy-ekspert for å delta på dugnaden, her er det snakk om enkle mønstre. 

- Det er mest litt enkle kapper og hodeplagg vi ser for oss nå i første omgang. Men at de kan pyntes med litt bånd og slikt, sier Eiksjø.

- Hvis det kommer mange så kan noen klippe, noen stryke og noen sy. Det kan bli litt sånn samlebånd. Vi håper vi kunne fått til rundt 20 kapper nå først. Så får vi ta konge- og dronningkostymer etterpå. Vi aner jo ikke hvor mange som kommer, tilføyer Leikvoll smilende.  

- Hva håper dere de nye kostymene vil bringe? 

- Enda mer engasjerte unger, at de får en utvidet opplevelse. Det er et eller annet med den rolleleken. Da blir de mer frie og får en annen opplevelse av fortellingene, forteller damene.