Foto: privat

«Med «Tur i vei»-damene og Karmøys ordfører på Kvalavåg / Kalstø»

LESERINNLEGG: Denne dagen har vært Karmøyreklame på sitt aller beste! «Tur i vei» er ei turgruppe med medlemmer fra hele Karmøy og denne dagen fikk ordfører Jarle Nilsen være med på tur. Som eneste hane i kurven håper vi han fikk en drømmedag i ekte Karmøynatur, og så med rikelig snø i tillegg! 8 km i skog, på fjell og ut mot havet i vest gikk vi, og Kvalavåg fikk virkelig vist fram hva de har å by på.  

Karmøy kommune satser på folkehelse og i den anledning har «Tur i vei» gitt ut bok der det står tips og forklaring til 28 rundturer på øya. Karmøy har mye å by på! Det vi mangler her er høye fjell, men utsikten står ikke tilbake for noe når vi klatrer opp på de vi har.  Tur i skog og mark er helsebringende og nå som vi har alle coronarestriksjonene, kan vel heller ingen si at de ikke har tid til å komme seg ut. 

I Kvalavåg har de tatt dette med helse og glede på alvor. De startet turlag i oktober 2020 og allerede nå, februar 2021, er det lett å se at entusiasmen har vært på topp. Her må hele bygda ha vært på dugnad, barn og voksne. 200 meter med nye klopper over myrene er lagt ut og en kjekk gapahuk i skogen er utbedret. Det har vært en fornøyelse å gå tur her. 


Ordfører Jarle Nilsen på tur. Foto: privat

Foto: privat
På turen i dag var vi oppom Rambaskår. Med sine 78 moh er den oppnåelig for de fleste, her er det flott å se flyplassen ovenfra og når Anne Gro i tillegg forteller litt fra krigen, blir det jo ekstra kjekt. 
«Her oppe fulgte engelskmennene med skipstrafikken, men de måtte flykte da krigen brøt ut. De måtte også skifte til sivil og uniformene ble lagt igjen. Faren til Anne Gro gjemte dem på «søre lemen», de kunne brukes som arbeidstøy etter krigen. Men da tyskerne kom, måtte uniformene gjemmes, de ble begravd i mottingen!»  

Fra Rambaskår gikk det ned igjen og vestover mot havet.  Helt ytterst mot vest blir gassen som skal til Kårstø tatt i land, her passer klisjeen «vilt og vakkert» helt perfekt!  Lina, som var los i dag fortalte om Benjamins-kyrkja. I dette farvannet forliste en båt som het Benjamin og mannskapet karet seg i land og søkte ly under noen store steiner. Da de krøp fram neste morgen, syntes de steinene liknet på en kirke, derav navnet Benjamin-kyrkja. 

Her ute i havgapet hadde vi bestemt å overraske ordføreren med sang, men corona har stoppet oss i øvingen. Vi satset heller på å ta han med som hjelpesmann og forsanger.  Hvem kan vel Karmøysangen bedre enn han? Karmøysangen avslutter alle kommunestyremøter. I tillegg fikk han selvsagt si litt om alle verdiene som blir tatt i land i Kalstø. 

I sitt rette element, runget Karmøysangen fra de glattslipte berga mot havet: 

«Stor og rik med grøne grender, traust mot havet du deg vender, Karmøy med di sterke strand»  


Foto: privat