VEKST- OG NYSKAPERPRISEN: Helt siden oppstart av MatvareExpressen i 2007 har Knut Roar Tveit og kona Anne Kristine Bergin Tveit vært opptatt av å sette et godt klimaavtrykk for bedriften. Og selv om det var tøft å satse på noe helt nytt ga aldri ekteparet seg.
I dag er selskapet en fullverdig dagligvarebutikk på nett og leverer varer til bedriftskunder fra Bergen i vest til Risør i sør. Det har kostet, men gründer Knut Roar Tveit mener absolutt det har vært verdt strevet. Nå kan bedriften skilte med millionoverskudd, men da koronaviruset traff landet mistet MatvareExpressen kundene sine på dagen. Eller det vil si for en periode. – Uken før Norge stengte sto vi på scenen å tok i mot prisen som årets bedrift, så gikk vi hjem og uken etterpå stod vi uten en kunde. Vi jobber jo opp mot bedriftsmarkedet, altså for eksempel skoler og barnehager, og alt ble jo stengt, forteller Tveit til Karmøynytt. Med seg til intervju har han Ingrid Henrikke Duesund, som også jobbber i administasjonen. Hendelsen førte til at bedriften måtte snu seg rundt i en fei for å overleve krisen. De måtte vise endringsvilje. – Da bedriftsmarkedet forsvant måtte vi satse på privatkunder. Og i løpet av fire uker opplevde vi 9000 nyregistrerte kunder. Omsetningen var nesten oppe på det samme som den var før det smalt. Det var en voldsom snuoperasjon, men vi fikk omløp for varelageret vårt som var hovedmålet. Da det roet seg ned, og da butikkene fikk på plass tiltak ble det rolig igjen, forteller Tveit. Plutselig måtte Tveit selv bli permittert for å redde livsverket sitt. – Vi hadde en del permiterte og det er fortsatt permiterte, men vi har et mål om å være i hundre prosent drift igjen i november. De som har gjort den største jobben for oss er de som har gått permittert. Det er ingen enkel situasjon å være i. Selv var jeg permittert. Som gründer og eier har man et stort ansvar, så da var jeg seks måneder ute av lønnslisten her for å ta noe annet arbeid. Ingen er tjent med at selskapet ikke overlever, sier Tveit åpenhjertig.Opptatt av klima og miljø
Lanserer ny plattform
Plattformen de bruker den dag i dag har de brukt siden 2013. Nå er det på tide med en oppgradering og i november lanserer de helt nye nettsider. – Nå har vi jobbet med lokale programmerere i lang tid for å etablere en ny plattform for vår netthandel. Hundre prosent av omsetningen vår kommer via netthandelsportalen vår, forklarer Tveit og fortsetter: – Det er viktig å være en del av den teknologiske ferden for å lykkes. Det har vi sett for lenge siden. Nå klarte vi nesten 110 millioner i omsetning på den gamle plattformen i fjor, men den er ferdig og vi måtte over på noe nytt. Det har vi jobbet med i halvannet år. Så fra og med november lanserer vi en ny webløsning, en ny nettbutikk og en ny plattform for oss her i MatvareExpressen med en hel verden av muligheter til å treffe kundene på en bedre måte og til å jobbe for våre ansatte, forteller han. Tveit tror det er viktig å tenke nytt for å være en del av konkurransen. – Vi er en ung organisasjon og de fleste som jobber hos oss er fremoverlent. Når jeg har ansatt folk gjennom årene har det vært et av hovedkriteriene: at det er kompetanse og mulighet for å være fremoverlent. Vi skal hele tiden jakte på den lille forskjellen som gjør at vi vinner kundene. Det er konkurranse og en stor tung organisasjon som mange av konkurrentene også har gjør at det kan være vanskelig å snu seg. Man må holde organisasjonen så lett at når ting endrer seg så kan man svinge bedriften til et annet sted og det har vi vært flinke på hele veien. Vi venter ikke med å delta på ting vi burde være med på i markedet. Det er viktig. Og på lageret er det fokus på kvalitet.Bred kundegruppe
Selskapet operer med en ganske bred kundegruppe og alle er en potensiell kunde for dem. Det er viktig for utviklingen, mener Tveit. – Om det er en fiskebåt som legger til kai, så står bilen vår der og losser av. Om det er er en supply-båt eller en oljeplattform som vi leverer til, som ligger til kai, eller om det er en barnehage, en skole, kantine, kantinekjede eller restaurant, så er vi egentlig over hele fjøla. Samtidig er det viktig for selskapet å spisse kompetansen sin. Enten om det er ved å levere kiosker til idrettslag eller mat. Det er opptatt av å være tilstede.
Matvareexpressen holder til i 24/7 bygget, men er registrert i Karmøy kommune. I 2019 hadde de et enormt vekstår og kunne skilte med 100 millioner i omsetning. F.v. Ingrid Henrikke Duesund og daglig leder Knut Roar Tveit.
Fremover vil de jobbe mot å bli miljøtårnsertifisert og satse på miljø som for dem er spennende.
– Fire år på rad har vi hatt Gasell-priser i selskapet. Vi er trefadder, en miljøsatsning for oss som vi synes er spennende. Vi har ganske mange spennende ting som vi har vært igjennom. Vi har så vidt begynt. Vi har ikke tenkt til å gi oss nå. De første hundre millionene var bare starten. Det er jo de som er de verste, den tøffeste kampen. Det har vært noen vanvittige brosteiner på veien hit, forteller Tveit.
Selskapet har også valgt å satse på sin egen merkevare, som de håper kundene vil benytte seg mer av fremover. Produktet «Spis meg» er noe de skal jobbe med videre, noe som de per nå kan tilby som skinke, salami, egg med mer.
– Det gjør at vi skiller oss litt ut og dette er noe vi vil bygge opp og produsere enda mer av. Vi har fokus på topp kvalitet og det er vi stolte av, konstanterer Tveit.
Barnehagebrød. Video produsert av Matvareekspressen. Vinner av årets Vekst- og nyskaperpris annonseres fredag 30. oktober. Dette er hovedkriteriene:
- Innovasjon
- Kompetanse
- Forretningsidé
- Verdiskaping
- Vekst- og markedspotensiale
- Lønnsomhet
