Mangler over 100 frivillige i Karmøy: – Har vært litt tungt å få bøssebærere i år

Kommende søndag er det klart for årets TV - aksjon.

TV-AKSJONEN 2021: Årets TV-aksjon går av stabelen søndag 24. oktober. Innsamlingen i år går til Plan International Norge, og temaet for årets aksjon er «Barn, ikke brud».

Varaordfører Alf Magne Grindhaug (KrF) leder innsamlingskomiteen i Karmøy, og er i full gang med planleggingen foran søndagens aksjon. I fjor foregikk TV-aksjonen kun digitalt, mens det i år er tilbake til normalen med besøk av bøssebærere på døren, i tillegg til digitale innsamlinger. 

– Det har vært litt tungt å få bøssebærere i år. Det har løsnet litt nå, men jeg opplever at etter nedstengningen sier folk at «vi må vente litt for å se hva vi skal gjøre den helgen først». Hvis de skal bort, vil de ikke låse eller binde seg, sier Grindhaug. 

Anine Kongshavn, som er administrativ leder for aksjonen i Karmøy, forteller at de per nå mangler rundt 100 bøssebærere.

– Det er litt lite oppslutning, men det har kommet en del de siste dagene. Vi skulle gjerne hatt litt flere på hele Karmøy, men spesielt i Kopervik og Åkra. Vi trenger over 100 bøssebærere, og det er fint om folk kan engasjere seg, sier Kongshavn og anbefaler karmøybuen om å melde seg som bøssebærere på blimed.no.

Engasjerer de unge

Grindhaug forteller at de unge har engasjert seg litt ekstra i år, og at de har fått med mange skoleelver som bøssebærere. 

– Det er et kjempebra engasjement blant de unge her som jeg ikke har opplevd tidligere. Jeg tror temaet rører ved de unge. Jeg opplever at det er dét det refereres til, og ikke generelt til at de vil bidra til TV-aksjonen, men de ser at det er et tema som er viktig. Det er folk på deres egen alder som har en helt annen utgang fra barndommen, sier Grindhaug. 

Innsamlingslederen har blant annet vært innom Karmøy folkehøyskole, og fikk med seg 90 av elevene som bøssebærere. I tillegg skal Grindhaug innom Kopervik videregående i morgen, og håper på å få med seg flere unge også derfra.

– Det er god plass enda til flere. Det er kjekt å få den turen, og det er sikkert voldsomt kjekt i år for de som har vært mye isolert at det faktisk står noen på trappen deres. Det er jo en surrealistisk verden vi har levd i de siste par årene. Vi håper det vil være kjekt å få besøk på en annen måte enn tidligere, sier Grindhaug.

Håper på to millioner

[annonse]
Målet er at Karmøy kommune under årets TV-aksjon skal klare å samle inn landsgjennomsnittet for 2020 som var på to millioner kroner.

– Vi lå vel på 1,7 millioner kroner i fjor. I fjor gjorde vi det ekstremt bra på næringslivsstafetten. Det var mange maritime bedrifter som bidro med vanvittige beløp siden det dreide seg om plast i havet. Jeg tror nok ikke vi når det samme beløpet på næringslivsstafetten i år, og da er det vanskelig å si om vi klarer to millioner kroner, sier Grindhaug.

Formålet med aksjonen er å få slutt på barneekteskap i de landene der problemet er størst: Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.  

– Vi skal jobbe for at jenter får bli på skolen, at barn, unge og eldre får opplæring i jenters rettigheter og i likestilling og at lovverket skal beskytte barn fra å bli giftet bort. Barn skal få være barn, ikke brud, skriver TV-aksjonen på sine nettsider. 

Midlene som samles inn skal blant annet:

  • Gi jenter yrkesopplæring og entreprenørskap
  • Støtte lokale organisasjoner i deres kamp mot barneekteskap
  • Gjennomføre opplæring og informasjonskampanjer mot barneekteskap
  • Bidra til trygg skolehverdag
  • Støtte jenter slik at de får mulighet til å fullføre skolegangen
  • Arrangere foreldrekurs i omsorg og ikke-voldelig oppdragelse
  • Gi opplæring i grunnleggende rettigheter for barn og unge
 

 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.