«Lysten til å bli ordfører»

Skrevet av Øystein Merkesvik
23.11.2018 13:52 - OPPDATERT 23.11.2018 14:52

HARALDSPLASS:  – Jeg hadde så sinnsykt lyst til å bli verdensmester! Trude Dybendahl var overlykkelig etter å ha vunnet 5 km i ski-vm i Val di Fiemme i 1991 og gav spontant uttrykk for det i et direkte intervju på TV.

Jeg kom på hennes nesten 30 år gamle ”sinnsyke” gledesutbrudd da jeg leste pressemeldingen fra Karmøy Høyre med partiets listeforslag til kommunestyrevalget neste år. –Jeg er veldig fornøyd med å få så engasjerte og dyktige politikere med meg, sier frontfigur og ordførerkandidat Tor Kristian Gaard i følge pressemeldingen.  Han har selv egenhendig fått håndplukke sitt eget team ”for å farge Karmøy blå etter neste års kommunevalg,” står det i pressemeldingen, og ordførerkandidat Gaard fortsetter entusiastisk: - Det er en ønskesituasjon for en kommende ordfører å ha et så godt lag med seg.

Mens Trude Dybendahl gav uttrykk for sin sinnsyke lyst etter å ha lykkes, er Tor Kristian Gaard på grensen til å selge skinnet før den politiske bjørnen er skutt, ordførerstolen inntatt og ordførerkjedet lagt rundt halsen.

Men det er forfriskende av Gaard å si det slik som det virkelig er: Jeg har sinnsykt lyst til å bli ordfører i Karmøy! Han kunne selvfølgelig sagt at det er en ønskesituasjon for en ordførerkandidat å ha gode folk med seg. Han velger å si at det er en ønskesituasjon for en kommende ordfører. For det er ordførerrollen han ser seg selv i. Og det er forfriskende med klar tale fra en ambisiøs og profilert karmøypolitiker.

For slik har det slett ikke vært tidligere. Tilbake på 80- og 90-tallet da politiske toppkandidater stod i kø for å gjeste ”Ta det så det komme” på Radio 102, var de så ydmyke at de bare nølende innrømmet at de var ordførerkandidater selv om de hadde topplassen på partilista. –Det var partiet som hadde spurt og bestemt, var datidens svar på spørsmålet om de var klare for ordførerjobben. De gjorde det på vegne av partiet og ikke seg selv.

Jo, det er forfriskende. Men det er også utfordrende når Karmøy Høyre nå ikke bare setter sin egen politikk men i tillegg også setter ”Tor Kristian first.”  Skal jeg tro pressemeldingen vil de personlige egenskapene til Tor Kristian Gaard bli like viktige i valgkampen som den politiske målsettingen om å farge kommunen vår blå. Når han i tillegg har fått frie tøyler til å håndplukke sine folk og plassere, kumulere og sikre at disse blir  hans team etter valget, er det ingen tvil om at Høyre både personifiserer og  amerikaniserer sin egen valgkamp.

Og det kan som sagt helt klart oppleves som forfriskende. Og utfordrende, mener jeg. Ikke fordi det er noe galt med en tydelig ordfører og en tydelig politisk ledelse. Men fordi, når jeg leser mellom linjene, ser konturene av et ønske om en sterk mann på toppen med et håndplukket team rundt seg som vil komme til å styre Karmøy kommune fra toppen og nedover. Det er det jeg kaller politisk styring etter næringslivsmodellen.

Min ordførerkandidat har mottoet ”lokaldemokratiet first” og har som grunnleggende forståelse at han/hun er den fremste folkevalgte representanten for lokaldemokratiet og som derfor skal samarbeide bredt og ikke bare med eget team.

Men lysten må være der. Kanskje til og med sinnsyk lyst.

Les alt om:

Karmoynytt Haraldsplass