Linn Magritt Jansen Bru vil bygge opp sin egen Villa Villakulla på Ferkingstad.

Linn Magritt (29) har erfaring fra politiet, barnevernet og skole. Nå etablerer hun et nytt tilbud for ungdom på et småbruk i Burmavegen

– Mange forbinder meg litt med en Pippi-jente. Jeg vil at dette skal være en «Ville Villakulla»- plass; at det er en plass for alle typer mennesker der en kan komme å bli sett, få utfolde seg, vokse og ha det gøy sammen med andre, sier Linn Magritt Jansen Bru.

FERKINGSTAD: Linn Magritt Jansen Bru har vokst opp på øya Bru i Rennesøy, der foreldrene driver en en gård med et teambulding-tilbud og kurs-og konferansesenter. For fem år siden flyttet hun til en ny øy, nemlig Karmøy, og tok med seg en idé og drøm om å bygge opp et sted der både barn, ungdom og voksne kan komme for å utfolde seg. 

Siden 2019 har Bru jobbet aktivt med å finne det rette stedet for å etablere en fellesskapsgård. Nå er kjøpet i boks, og i løpet av sommeren overtar hun og det nyopprettede selskapet Villa Ville AS småbruket i Burmavegen 12.

– Mange forbinder meg litt med en Pippi-jente. Jeg vil at dette skal være en «Villa Villakulla»- plass; at det er en plass for alle typer mennesker der en kan komme å bli sett, få utfolde seg, vokse og ha det gøy sammen med andre. Men det handler også om å «ville ville» noe. Det er viktig å ha drømmer, noe å gå til og se frem til, og å ha noe å engasjere seg i. Det er litt der navnet kommer i fra, forklarer Bru.

Bru har hatt med seg ungdommer og voksne fra området for å rydde frem frukthagen i bakgrunnen. 

– Behov for noe nytt

Bru har selv bodd i prosjektkollektiv sammen med ungdommer som sliter med rus eller psykiske lidelser, og har jobbet i politiet, barnevernet og skole.  

– Erfaringer fra de siste ti årene har gjort meg oppmerksom på at det også er behov for noe litt annerledes.  I det arbeidet jeg står i, treffer vi mange hundre ungdommer i løpet av en måned. Det er ikke alle som vil synge i kor eller spille fotball. Noen trenger en plass der de kan komme å arbeide. En plass hvor de kan mekke og skru, dyrke poteter og hogge ved. En plass med trygge ansvarspersoner til stede som har tid til å lytte og samtale, sier Bru.

Gården er på 55 mål, og prislappen ble 2,5 millioner kroner. Noen lokale og nasjonale organisasjoner vil bli inviter med som medeiere. 

Bru har de siste årene bodd på Åkra, men kommer til å flytte inn i Villa Ville når hun overtar småbruket i sommer. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Vi har sett for oss at det kan bo ungdomsledere i huset som et kollektiv, som jobber med ungdom lokalt her og bidrar til det som skjer på dagtid, om det er alternativ skoledag eller klasser med mindreåringe flyktninger som kommer for språktrening. Vi har allerede et godt samarbeid med skolen, og håper vi kan få til noe på sikt der, sier Bru. 

Verkstedet står klart til bruk for ungdommer som vil skru på moped eller annet. 

Flere har meldt sin interesse

Hun forteller at allerede før de har kommet skikkelig i gang og fått flyttet inn, har flere tatt kontakt med ønske om å være med å bidra.

– Vi er allerede litt i gang, for etter at vi kjøpte gården, oppdaget vi en nydelig frukthage som var overgrodd med ugress. De siste dagene har vi hatt med oss noen ungdommer og voksne fra området, og prøvd å få den frem igjen. Allerede før vi er i gang har gården blitt noe av det vi har ønsket den skal bli. Vi har også begynt å dyrke litt poteter og løk. I tillegg er det to menn som har meldt seg som har lyst til å ta med ungdommer på skogshogst, forteller Bru. 

 I sommer kommer det hester på beitene for å spise ned de noe overgrodde markene. 

– Videre blir det å ta vare på jorden og få frem de fine plassene.  Så står verkstedet klart, der vet jeg allerede det er ungdommer som er klare til å flytte inn med mopeden for å begynne å skru. Og så er det bare for bygdefolket og bedriftene å koble seg på, slik at vi får bygget gården opp til god standard, for nå er det litt slitt. Det blir et dugnadsprosjekt, sier Bru.

Drømmen er etterhvert å rive hovedhuset og bygge nytt. 

– Vi vil få til et hus som kan romme mye og ha god plass til folk. Men da må vi ha med oss de lokale bedriftene og entreprenørene på laget, sier Bru.

Til gården i Burmavegen hører det til flere jorder, utmark og skog, sauefjøs, stall, verksted. I tillegg finnes det et steinhus som man håper kan fungere som bestyrerbolig eller anneks for ungdommer på ettervern, dersom kommuen gir klarsignal for dette. 

Småbruket i Burmavegen 12 som nå blir Villa Ville. Foto: Eiendomsmegler A. 

Har mange planer 

29-åringen har mange drømmer for hvordan Villa Ville skal bygges opp. På utmarken som hører til gården lengre oppe i Burmavegen, håper hun å kunne lage en frisbeegolfbane og grillplass. Det gamle sauefjøset har hun lyst til å bygge om til en western-løe, for å kunne holde intimkonserter og bursdagsfeiringer. 

– Vi ser også for oss en tuftepark med skaterampe, sandvolleyball bane, og en parsellhage med baksthus som skal være åpen for alle. Bier er på vei, og kanskje klarer vi å få til et lite gårdsutsalg og pop-up café, sier Bru, og legger til at området er et landbruks-, natur- og friluftsområde, og at de må se an hva som blir mulig å få til. 

Villa Ville er åpent for alle, men Bru forteller at hovedmålgruppen er ungdom mellom 13-20 år. 

– Men jeg tror det kan bli kjempestas for hele bygden. Det vil også være en viktig plass for voksne å engasjere seg inn. Alle som har er drøm eller ønske om å bidra kan komme her og boltre seg og være med å bygge relasjoner mellom generasjoner. Kanskje noen lenge har kjent på en drøm om å starte opp et alternativt skoletilbud, for de som ikke finner seg helt til rette på skolebenken. Først og fremst skal dette være en god og gøy plass for ungdommer å komme å være, bli sett og få vokse, avslutter Bru.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.