Den britiske tegneserieskaperen Ramsay «Ramzee» Hassan.

Lærte elevene om animasjon og tegneserier

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
19.09.2019 14:37 - OPPDATERT 19.09.2019 14:54

Skudenes ungdomsskole med storslått besøk torsdag.

SKUDENESHAVN: Torsdag deltok elever ved Skudenes Ungdomsskole på Workshops sammen med den britiske tegneserieskaperen Ramsay «Ramzee» Hassan og animatør Audun Nedrelid. Dette i forbindelse med I-CAN tegneseriefestivalen som skal holdes i byen førstkommende helg. 

– Vi synes det er fantastisk å få besøk og hjelp av så profilerte personer som de to, for de kan virkelig faget sitt. Vi har kreative elever som ønsker å lære mer, og nå får de muligheten, forteller kontaktlærer ved ungdomsskolen Liv Kristine Grindhaug. 

(Saken fortsetter under bildet.) 


Flere elever ved Skudenes Ungdomsskole deltok i dag på workshopene i regi av I-CAN tegneseriefestival. 
– De er svært interesserte
8. klassingene ved ungdomsskolen fikk gjennom en totimers workshop sammen med «Ramzee» prøve seg som tegneserieskapere. Den britiske tegneserieskaperen skrøt av innsatsen elevene la ned. 

– De er svært interesserte. De er i den alderen hvor en gjerne leser tegneserier. Eldre elever hadde gjerne vært litt mer reserverte, men disse er veldig åpne og kreative. 

Til å begynne med fikk elevene bryne seg på å designe sine egne karakterer. Etterpå skulle disse settes i kontekst i en tegneserie. 

– Akkurat nå driver vi med litt karakterdesign. Etter det skal vi lage vår egen lille tegneserie, fortsetter «Ramzee». 

(Saken fortsetter under bildet.) 


Elevene jobbet ivrig med å designe sine egne tegneseriekarakterer. 
Han har jobbet profesjonelt som tegneserieskaper i flere år, og hatt flere workshops. Han håper at opplegg som dette vil inspirere ungdommen. 

– Det er mye tegneserier i kulturen vår, også i filmer og slikt. Jeg tror at ungdommen tegner, uansett. Forhåpentligvis kan man nå vise dem at de også kan designe sine egne karakterer, og at dette vil gi dem en større trygghet og vilje til det. 

«Back to basics»
Mens 8.klassingene lærte om tegneserier fikk niendeklassingene en innføring i animasjon. 

– Her får de en innføring i klassisk animasjon med stop-motion teknikk, forteller Audun Nedrelid og tilføyer: - Jeg tror det er bra i denne digitale tiden at man prøver å se på den klassiske metoden. Slik forstår man hvordan ting blir gjort fra grunnen av. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Niendeklassingene fikk en innføring i hvordan man enkelt kan lage en animasjonsfilm. 
Nedrelid har studert animasjon og holdt flere kurs og workshops opp gjennom årene.

– I denne moderne tid med alle appene som finnes er det veldig enkelt. Nå er det bare å pushe play, fortsetter han. 

Rundt om i klasserommet er elevene i full gang med å lage sine animasjonsfilmer, og de hører lærevillig etter det den erfarne animatøren har å lære bort. 

– Dette er en veldig effektiv måte å lære hvordan man skal bygge opp en historie, og hvordan man skal forstå bildemediumet. I løpet av to timer har man laget en film som består av bilde, bevegelse, historiefortelling, musikk og lyd. Det er veldig basic, men det er en veldig effektiv måte å gjøre det på. De mest avanserte animasjonsfilmer er også basert på dette, sier Nedrelid om dagens Workshop.

Både Ramsay «Ramzee» Hassan og Audun Nedrelid skal ha workshops som er åpne for alle under I-CAN tegneseriefestival til helgen. 


Audun Nedrelid har flere års erfaring med animasjon. Torsdag lærte han bort til elevene ved Skudenes ungdomsskole.