Ailin Philips (nummer to fra venstre) syntes det smakte godt med cottage cheese og valgte å smøre lefsen sin med det.

Lærer barna å lage sunne matpakker

Skrevet av Ann Kristin Andreassen
18.04.2018 04:51 - OPPDATERT 18.04.2018 06:51

AVALDSNES: «Blærk» kommer det fra noen av barna når de får smake på cottage cheese  for første gang mens andre blir overrasket over den gode smaken og den litt rare konsistensen. De eldste barna i barnehagen fikk tirsdag være med på et matpakkekurs som Espira har laget. 

– Et matpakkekurs kan være en morsom måte å involvere barna i samtaler om hva som er sunt for kroppen vår samtidig som det gir barna erfaringer med å lage egen matpakke som de synes er både god og sunn, forteller styrer i Espira Veldetun, Hilde Therese Remø. 

Hun brenner for at barn skal ha et sunt og godt kosthold i barnehagen, men er litt bekymret for hva som møter barna når de begynner på skolen. I over et år har alle Espiras 101 barnehager tilbudt fullkost til barna. Det vil si at barna får servert alle måltider i barnehagen.

– En helt annen mat-hverdag venter når barna begynner på skolen. Derfor ønsket vi å forberede barna på dette. Vi ønsker at barna skal få et grunnlag for å kunne velge variert og sunn kost og at de kan ta med seg gode matvaner fra barnehagetiden over i skolen.

Alida Thorsen Bygnes (t.v.), Ailin Philips, Andrine Jakobsen, Arminas Lankutis, Hermine Skeie Olsen, Victor Lothe Veland og Marilen Skogland Helgeland er klare for å lage wraps.

Wraps og bananlapper

Dagen startet med teori hvor barna blant annet fikk smake forskjellen på grovt og fint mel og møte brødskalaen. Deretter fikk de være med å lage wraps med masse grønnsaker. Bananlapper sto også på menyen. 

– Frukt og grønt i matpakken skal være en like naturlig del som brødskiven. I tillegg til kurset får barna med seg et oppskriftshefte hjem som gir inspirasjon til gode, sunne og spennende matpakke-alternativer som barn og foreldre kan lage sammen når barna begynner på skolen.

Det er Remø som har laget oppskriftsheftet som i disse dager distribueres ut til alle skolestartere i Espiras 101 barnehager. Hun har sørget for bilder og hennes egne barn har vært modeller.

– Dette heftet sammen med matpakkekurset som er utarbeidet av Espira sentralt, skal bidra til at barna har med seg gode matvaner over i skolehverdagen.

Espira har i lang tid jobbet med å fremme et variert og næringsrikt kosthold i barnehagene.
– Barn lærer gode matvaner sammen med andre barn og voksne. Når de tilbys variert og næringsrik kost, spiser den samme maten i fellesskap og når måltidet preges av en positiv stemning, uten tvang og press, blir de inspirert til å prøve seg frem med ulike smaker og konsistenser.

Arminas Lankutis (t.v.) og Gabriel Andre Rey Knutsen lærer om grovt og fint mel.

Styrer i Espira Veldetun, Hilde Therese Remø.

Les mer om:

Karmoynytt