– Kultur er livsviktig

Skrevet av Kent Olsen
24.01.2018 08:24 - OPPDATERT 24.01.2018 09:24

KULTUR: Karmøy Kulturskole ble stiftet i 1997 etter å ha vært musikkskole i 20 år før det igjen.

Steffensen var selv en pådriver av at musikkskolen, som primært underviste i instrumenter, skulle bli omgjort til kulturskole, og var med i referansegruppa som skrev forslag til kommunestyret på 1990-tallet.

– Jeg synes det var litt feigt at det bare var musikk som hadde et tilbud. Jeg drev med teater selv da og jeg synes at det var et minst like viktig fag sammen med mange andre estetiske uttrykksformer, forteller Steffensen.

Kulturskolen ble først vedtatt som et treårs forsøksprosjekt, noe som resulterte i at Steffensen, som da jobbet på Grindhaug skole, søkte om å få være med i prosjektet. Hun har vært med siden og formet teatertilbudet opp gjennom årene.

Etter å ha jobbet med teater i flere år, rykket hun opp og ble rektor da Geir Toskedal takket for seg.

– Årene har gått forferdelig fort. Det er nesten skummelt, forteller Steffensen, og fortsetter:

– Jeg var ikke sikker på om jeg skulle tilbake til Grindhaug etter prosjektperioden, men det var voldsomt kjekt, og det blir jo litt som din baby også. Jeg stortrives den dag i dag.

– De spør meg på kontoret om når jeg skal slutte og gå over i pensjonistenes rekker, for jeg er kommet litt opp i årene, men de må vel skyte meg, for jeg trives så godt. Det er som hobby og jobb i ett. Jeg skiller nesten ikke jobb og fritid fordi jeg synes det er så kjekt og jeg er så takknemlig for å være her og jobbe med det faget jeg liker best, sier hun engasjert.

Med nesten 900 elever som innehar ca. 1150 elevplasser er vi den største skolen på Karmøy. Å ha ansvar for dette blir det dog mye jobb, men det er nettopp ungene og gleden det gir dem som er med på å gi Steffensen energi og glede i arbeidet.

– Her kommer mange barn og unge fordi de har lyst til å gå her og å få være med på å forme dem og delta og få dem til å uttrykke seg. Det er helt topp, forteller hun.

Jubilerer i Festiviteten

Den store 40-årsfesten med tittelen «Lykken er...!?!» går over to dager i Festiviteten i Haugesund. Akkurat det synes Steffensen er synd, selv om hun synes fasilitetene er flotte.

– Vi har musikaltilbud som vi satser mye på her på huset, og hadde forestillinger her på Karmøy kulturhus, men det er ikke sidescene, ikke bakscene, ikke mulighet til å heise opp og ned ting og det er lite scenegulv, kommer det fra Steffensen.

Ønsket er å ha noe eget, noe de kan få prege selv, og Steffensen ser til Stavanger der de har fått bygget en ny kulturskole.

– Der har de aktiviteter døgnet rundt for da kan de være spontane. Vi må hele tiden spørre om det er ledig. Kapasiteten er sprengt i kulturhusene.

Elevene som har vært med har måttet løpe ut og i kjelleren og opp for å komme til andre siden av scenen, forklarer Steffensen om situasjonen på Åkra, og å arrangere forestillinger andre plasser har også vært utfordrende.

– Tidligere har vi hatt de større arrangementene i Karmøyhallen. Men det er klart at det er en idrettshall. Du skal dekke alle reklameskiltene og leie lys og lyd. Vi har også leid kinoen, der det heller ikke er lyd og lysanlegg, og heller ingen bakscene og ingen plass på sidene, forklarer Steffensen videre.

– Når vi kommer til Festiviteten så er alt på plass og gode arbeidsforhold. Det er alt vi trenger, egentlig. Vi slipper å bruke tre dager på å sette opp ting først, og kan gå rett på det kunstneriske, sier Steffensen, før hun legger til:

– Men ideelt sett så ville vi hatt det på Karmøy, så vi håper jo det kommer.

Desentralisert kulturskole

Kulturskolen i Karmøy har 30 forskjellige fremmøtesteder rundt om i kommunen i forskjellige barnehager, skoler og kulturhus.

Å kunne gi et tilbud til alle på øya er viktig, mener Steffensen, men å ha en desentralisert kulturskole kan være krevende.

– Noen lokaler er ganske gode, og noen er direkte dårlige. Ingen er bygd for formålet etter gjeldende standarder, forteller Steffensen.

– Det som vi savner er å få prege lokalene. Hvis vi er på en skole så får en kanskje et klasserom der en må rydde pultene når en kommer og når en går. En får ikke henge opp ting på veggene for det er ikke vår skole. Det savner vi litt, men for de yngste så er det nok bra å ha det desentralisert, sier hun videre.

Desentralisert er dog ikke teaterdelen, for fra og med 5. klasse må teaterelevene til blackboxen i Kopervik for å øve.

Steffensen forteller at de var redde for at mange ville slutte, men det ble heller motstatt.

– Vi fikk et miljø og vi har hengt opp bilder, laget sitteplasser, det er svart og har lyssetting. Det er i Kopervik det har blitt ventelister, mens hos de yngre ungene ute i sonene så er det ikke det, forklarer Steffensen.

– Det har noe med det miljøet og at vi kan holde på med lys og lyd hele året i stedet for bare på generalprøven. Det lønner seg nok av og til å sentralisere det på grunn av kvaliteten på det vi gir. Det er ikke enkelt å spille teater i et klasserom. En får aldri den magien som teater kan være, utdyper hun.

Viktig med kultur

Steffensen lever og ånder for kultur, og mener at det er livsviktig for folk i alle aldre, og håper det blir satset på videre.

– De aktivitetene som vi underviser i kan vi ha glede av hele livet. De lærer å bli trygge på seg selv og kunne uttrykke seg og bare det med å stå på en scene og få den applausen, det gjøre noe med et sinn, mener Steffensen, som ser på det å være kreativ som en viktig kompetanse i dagens samfunn.

– Det å være kreativ viser seg å være viktig, og nyskapende og nytenkende, og da er det kjempegrunnlag å jobbe med kreative fag, avslutter hun.

«Lykken er...!?!» arrangeres 26. og 27. januar.

Les mer om:

Karmoynytt