VETERAN: 88 år gamle Kristian Utvik i sin Opel Olympia 1952-modell.

Kristian Utvik (88) skrur fortsatt på biler, 57 år etter at han startet verksted

Skrevet av Kent Olsen
02.05.2018 15:49 - OPPDATERT 05.07.2019 14:28

BIL: Med krykke i høyre hånd og i en noe sakte gange, tråkker senior Utvik rundt på verkstedet han startet for over 50 år siden.

Sammen med kona Gyda startet han det som har blitt et bileventyr på Karmøy og omegn, men det har vært mye hardt arbeid for å komme dit.

– Det gikk slag i slag, og det ble alltid lange dager, fra åtte om morgenen til åtte om kvelden. Alt skulle være klart av regnskap og slikt, sånt at alt var à jour hver uke, forteller Utvik.

Han hadde verkstedet mens kona styrte med regnskapet. I tillegg hadde han med seg to mekanikere, og solgte bruktbiler.

I dag drives verkstedet av sønnen John Kåre og bilbutikken av Odd Arne Utvik.

– Det meste jeg solgte på en uke var 11 biler. Det var ni Opel-biler, én Volkswagen og én Volvo, sier Utvik.

De sene kveldene på verkstedet har ikke alltid vært like populære på hjemmebane.

– Det hendte at kona ringte og spurte om hun skulle komme opp med dyna til meg, sier Utvik og humrer en smule.

Restaurerer veteranbiler

Selv om den spreke 88-åringen er pensjonert så betyr det ikke at han ligger på latsiden av den grunn.

For øyeblikket holder han på med en eldre VW Golf cabriolet,  som han stolt viser frem inne i lakkeringsverkstedet , hvor Høie Billakkering holder til.  Der står den klar til lakkering.

I en sen, men stødig gange karrer han seg opp trappa han har bygget selv, opp til andre etasje, til det som kan kalles et lagerbonanza av veteranbiler.

– Denne har hatt skjermene av, og jeg har fikset bremser. Da jeg holdt på å slipe den så var det noe sparkel her fremme, og da jeg tok det vekk så fant jeg hull, så det må jeg sveise, forklarer Utvik om den ene Opel Kapitän 1960-modellen han har holdt på med.

Utvik viser frem nok en Kapitän, denne fra 1966.

– Denne kjøpte jeg av noen ungdommer. Det er en bil de har herjet en del med, men det kan bli bil av den med den rette «maen», sier Utvik om bilen og håpet for dens fremtid.

– Hva er favorittbilen din?

– Off, off, sier han og puster tungt ut. Et vanskelig spørsmål, med andre ord, men etter en liten tenkepause har han svaret.

– Ford Model A er en kjekk bil å kjøre. Den har jeg vært i Seljord med, og Sørlandet og i Danmark. Ja, jeg har kjørt den en del, sier Utvik om 1930-modellen sin, som han viser stolt frem.

Selv om det går noe treigere med arbeidet enn før, så ønsker ikke Utvik å gi seg med det første. Det er for mange prosjekter å ta tak i.

– Jeg kan jo ikke sitte hjemme og se i veggen; jeg må ha noe å gjøre på vet du, kommer det fra Utvik, som legger til:

– Før, da jeg var mer spretten så sprang jeg rundt, men nå klarer jeg knapt å gå, sier Utvik, som forklarer at det som tok ham en dag før tar ham kanskje fire dager nå.

FAVORITTEN: Utvik med sin Ford Model A, som tok 1,5 år å restaurere.

Mye kompetanse

Markedsansvarlig Gudvin Nyland hos Utvik Auto er glad for å ha Kristian rundt på senteret.

– Det er inspirerende. Han er oppe her hver dag omtrent, såfremt helsa holder. Han er her for å passe på alt går «rett for seg,» forteller Nyland, som fortsetter:

– Av og til har vi gode prater, mens andre ganger så «slåss» vi litt.

– Det er sjeldent, kommer det fra Utvik, før Nyland igjen tar ordet.

– Det er ikke ofte, nei, men det er nok en del av dynamikken på en slik plass,  med flere generasjoner. En ser ting på litt ulike måter, men vi blir alltid enige til slutt, forteller Nyland, som legger til at de eldste er alltid eldst.

Med tusenvis av solgte biler opp gjennom årene har senteret etablert seg med flere trofaste kunder i flere generasjoner. Mange har et forhold til Utvik. Det har Nyland merket etter at han begynte å legge ut bilder av 88-åringen i sosiale medier.

– To til tre ganger i året så legger jeg ut bilde av når Kristian i sosiale medier, når han holder på med et eller annet prosjekt. Nyland sier at det er stor respons og tilbakemelding på bildene, hver gang.

Kunder og andre som har et forhold til Kristian, og Familien Utvik, synes det er stas å se at en legende i bransjen, fortsatt er vital og har prosjekter gående!

– Det er mange kunder som kommer igjen, skyter Kristian inn, og fortsetter:

– Jeg har som motto at «hvordan ville jeg hatt det selv?» Slik skulle kundene ha det også. Og på regningen står det fremdeles «er de fornøyd, si det til andre. Er de misfornøyd, si det til oss» forteller han.

– Fornuft og en ærlig holdning og redelighet ligger i bunn for hele huset. En jobber seriøst med å gi kunden det en har rett på og av og til litt mer, avslutter Nyland.

Les mer om:

Karmoynytt