Politidirektør Benedicte Bjørnland (bildet) sier tallene over økt antall anmeldelser for hatkriminalitet i fjor langt på vei er ønsket slik at politiet i større grad kan ta tak i denne problemstillingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge

Skrevet av NTB
02.04.2020 09:13

Antall anmeldelser som dreide seg om hatkriminalitet, økte med 22 prosent i fjor, ifølge politiet. På fire år har antallet mer enn doblet seg.

Hatefulle ytringer, trusler og vold er noen av de ulike kategoriene som politiet i fjor registrerte blant de totalt 761 anmeldelsene som blir ansett som hatkriminalitet. Økningen fra 624 anmeldelser i 2018 utgjør 22 prosent, skriver Politidirektoratet i sin oppsummering av fjorårets straffesakstall.

Siden 2015 har tallet på anmeldelser økt med 119 prosent.

De ulike hatmotivene som forekommer hyppigst, er rase eller etnisitet, som utgjør to tredeler av anmeldelsene, religion eller homofil orientering. Hatytringer om nedsatt funksjonsevne og antisemittisme er også registrert, men i et mindre antall.

– Hatkriminalitet er alvorlig både for dem som rammes direkte, og for dem som rammes indirekte, ved at det kan bidra til å skape frykt hos utsatte grupper. Det er sannsynlig at det er store mørketall innen dette kriminalitetsområdet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland, som mener det er en ønsket utvikling med flere anmeldelser på dette området.

Hatefulle ytringer utgjør 40 prosent av anmeldelsene, mens 19 prosent omhandler kroppskrenkelse. 8 prosent av anmeldelsene dreier seg om trusler.

(©NTB)

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.