John Kåre Raake i samtale med John Kaare Hoversholm på Holmen brygge i Skudenes.

Kom hjem til Skudenes for å bli bokbadet

Skrevet av Kent Olsen
17.02.2019 18:45 - OPPDATERT 17.02.2019 19:45

KULTUR: Raake har gjort karriere av å være manusforfatter på heltid med filmer som Bølgen, Snekker Andersen, Julenissen og oppfølgeren til Bølgen, Skjelvet.

Men da han skulle pitche ideen om «Isen» møtte han motstand.

– Isen var jo egentlig en filmidé som jeg prøvde å pitche med noen filmprodusenter, men jeg fikk ikke helt den store responsen, forteller Raake, en drøy halvtime før han skal på scenen.

Han klarte ikke å legge ideen bak seg, som handler om soldaten Anna fra Tromsø. Etter en tragisk opplevelse i Syria der kjæresten hennes ble drept, flyktet hun fra sivilisasjonen og ble med på en ekspedisjon til Nordpolen. Et nødsignal dukker opp, og de må reise til en kinesisk base for å sjekke, men finner bare en haug med mennesker som er frosset i hjel på utrolig kort tid.

Med det premisset tok Raake pennen fatt og brukte rundt to år på å skrive det som nå har blitt hans første bok «Isen».

Og han innrømmer at det er noe annerledes med å være helt alene om å lansere noe.

– Jeg har vært med på mange premierer med filmer, men da er det hele tiden en gjeng som er sammen. Det å stå alene her er litt annerledes. Det er litt sånn skummelt, merker jeg, sier han, og setter pris på å bli invitert.

– Da SILK inviterte meg til å ha bokbad og lansering så var det «kjempeskoi». Jeg har vært med SILK flere ganger før med de filmene jeg har vært med og skrevet, så det å lansere «Isen» her er veldig gøy, sier han med en tydelig Oslo-aksent, dog med den vestlandske skarre-r’en.

Kan bli film

Selv om filmprodusentene var i utgangspunktet lunkne til ideen, har en nå fattet interesse for historien om Anna.

– Nå er vi i forhandlinger, så det ser ut til at man kan få det i boks. Så blir det kanskje en film eller en tv-serie. Jeg har hele tiden tenkt at det er en veldig visuell og spennende historie, forteller han.

Og det er flere munner om «Isen». Boken har allerede blitt solgt til Tyskland, Frankrike og Finland, og onsdag ble den solgt til Tsjekkia.

Det er kult. Og Tyskland som er så stort land også. At de er så interessert i en liten historie om en norsk kvinne på Nordpolen er kjempegøy, sier Raake.

– En karakter jeg liker veldig godt

Det å skrive bok har Raake merket at er annerledes enn å skrive filmmanus, og har fått prøvd seg på nye metoder.

– Det er skrevet veldig filmatisk. Det er nesten som et filmmanus, bare mye lengre. Et filmmanus er som regel veldig kortfattet og nøkternt, mens med en bok så prøver en å skape stemning med ordene, forklarer han.

– Har det vært utfordrende?

– Ja, det er jo vanskelig, men jeg synes det er spennende å prøve seg på en ny bransje. Det har vært gøy å lære seg. Den store forskjellen fra filmmanus er at jeg kan skrive hva Anna tenker. I et filmmanus så skriver en bare hva folk gjør, så det har vært en ny og spennende ting. Hva er Annas syn på livet og hva tenker hun? Hun er jo en soldat som ikke vil være soldat. Hun er jo såpass traumatisert at hun ikke kan bruke våpen engang, sier han.

Og nå håper han at han kan dykke enda lenger ned i livet til Anna med flere bøker.

– Jeg har jo begynt å tenke på bok nummer to med Anna. Det er en karakter jeg liker veldig godt. Jeg har jo skrevet mye mer materiale enn det som står i boka, sier Raake.

– Får vi se Anna i Skudenes?

– Det kan godt hende. Skudenes kjenner jeg jo godt, så vi får se hva som blir hennes neste eventyr, avslutter han.

Les alt om:

Kultur Karmoynytt