TV Haugalands Knut Netland.

– Når du står oppi det så er du sterkere enn du tror selv

Skrevet av Kent Olsen
19.11.2019 16:01 - OPPDATERT 21.10.2020 10:40

I forrige uke mottok Knut Netland, kjent fra blant annet TV Haugaland, beskjeden om at han har fått nyrekreft. – Når du står oppi det så er du sterkere enn du tror selv, sier Netland.

SYKDOM: Mandag denne uken la TV Haugalands Knut Netland ut en status på Facebook der han fortalte at han har fått konstatert nyrekreft.

Gode ord har strømmet på fra både nært og fjernt, men la oss først skru tiden tilbake med rundt to måneder.

– Da fikk jeg blant annet voldsomt med smerter i magen. Det var natt til søndag. Kona, som er mer fornuftig enn meg, overtalte meg til at jeg måtte komme meg på legevakten. Jeg kunne hverken ligge eller stå, forteller Knut. 

Karmøynytt møter Knut hjemme, et par steinkast fra Kopervik sentrum. Det nærmer seg jobb hos TV Haugaland, men han har tid til en prat.

Han trodde først at det var nyrestein han hadde fått.

– De sammenligner nyresteinsmerter med at det er like vondt som når damer føder. Det kan jeg jaggu meg skrive under på. Det var steinvondt, sier han, og ler.

Etter behandling gikk smertene vekk, men for rundt en halv måned siden kom noen av symptomene og smertene tilbake. Turen gikk så videre til sykehuset og CT-scan. Onsdag forrige uke fikk han beskjeden.

– Jeg var egentlig ganske optimistisk. Det slo meg kanskje litt samme dagen, da jeg kom på sykehuset og fikk sitte der og tenke litt så ble jeg litt mer usikker. Da legen kom inn så merket jeg det ganske tidlig. Han gikk rett på sak om at det var nyrekreft, forteller Knut med en mer alvorlig tone.

– Det var selvsagt litt sjokk. Jeg spurte jo og gravde om dette. Selvsagt, idiot som jeg er, så var cupfinalesendingene med TV Haugaland den 8. desember det første jeg spurte om. Om jeg klarer det var det første som slo meg.

Han ler igjen. Humøret er fortsatt på plass, til tross for sykdommen.

Vil ikke legge seg ned

Å gi beskjeden til sine nærmeste forteller han at ikke var noe han tok lett på. Nå er han motivert til å kjempe.

– Når du står oppi det så er du sterkere enn du tror selv. En skulle trodd på forhånd at en går ned i kjelleren, men jeg tenker fremover, forteller han.

Gode prognoser er blitt gitt, så sant det ikke er spredning, noe Knut forteller at ser relativt trygt ut.

Frem til operasjonen i slutten av måneden skal han også være i normalt arbeid.

– Jeg føler meg akkurat som jeg alltid har gjort. Jeg merker at det er godt for meg også. Hadde jeg gått hjemme alene og kvernet på det så hadde det vært verre.

Målet hans er å klare cupfinalesendingene.

– Om jeg klarer det vet jeg ikke, men jeg har ikke gitt opp helt enda. Det er greit å ha et mål, sier han, og fortsetter:

– Jeg er glad for at jeg har det slik, for det viser jo at jeg har tenkt å fighte meg gjennom dette og ikke legge meg ned for å dø. Jeg er glad for at jeg har litt dumme mål og ikke ser helt fornuftig på det. Det er tøffere hvis du virkelig går ned i kjelleren og blir destruktiv og bitter.

Terapi

Tilbake til mandagen og Facebook-statusen. I skrivende stund har over tusen både likt og kommentert med lykkeønskninger – en støtte Knut setter stor pris på.

– Det er helt overveldende. Jeg har ikke fått tid til å lese halvparten engang. Det har vært enormt med telefoner og meldinger. Det er helt surrealistisk. Men samtidig så er det voldsomt støttende og varmende å få disse hilsenene, forteller han.

Å gå offentlig ut med sykdommen var også for å unngå at ei fjør skulle bli til fem høns, forteller han, og han anbefaler også andre til å gjøre det samme, hvis noe skulle skje.

– Det er jo terapi. Jeg setter voldsomt pris på det, sier han, og bruker også anledningen til å takke alle.

«Alt sitter i hodet»

I 2017 begynte Knut med flere forestillinger sammen med nå avdøde Ingrid Quist som gikk bort tidligere i år etter flere års kamp mot uhelbredelig kreft. 

Temaet var «Alt sitter i hodet», og de arbeidet tett sammen. Knut forteller at han har funnet hjelp i flere av visdomsordene til Quist.

– Hun så bare positivt på alt og lette hele tiden etter muligheter. Der er jeg nok samme typen som henne. Jeg har lært mye av hvordan hun tenkte i hverdagen. Nå hadde hun en mye mer alvorlig kreftsykdom enn jeg har. Jeg skal ikke sammenligne meg med henne sånt sett, men måten hun tenkte på kan sammenlignes, sier han.

Ordet «bitterhet» blir så tatt opp.

– Det er som å ta gift og håpe at andre skal dø av det. Det er bare deg selv det går utover. Det er kanskje vanskelig å unngå og være bitter av og til, men prøv å skyv det vekk, for det er ikke godt for noen. Det er typen ting som hun kunne komme med. Det har vært nyttig i denne prosessen, forteller han.

Opptatt av livskvalitet

Knut er en ivrig turgåer, og er opptatt av å ha en god og aktiv livsstil. Det er noe han ønsker å fortsette med.

– Det er mange som sier nå av de som kjenner meg godt, at jeg kunne bare drukket og røyket og kjørt på, ler han, og fortsetter:

– Jeg vil fortsette å leve sunt, men det er et paradoks at selv om du prøver å leve etter boka så har det lite å si, for kreften rammer ofte blindt.

Han ser også for seg å komme seg fort på beina igjen etter operasjonen.

– Når du har en viss kondisjon så blir jo alt brutt ned på en måned. Det vil jeg unngå. Jeg håper å kunne sykle og jogge litt. Det er viktig å holde det gående, sier han før han avslutter med:

– Jeg satser på at det går bra og at dette blir en god livserfaring.