JULEKONSERT: Hanne Sørvaag under julekonserten i Falnes kirke for to år siden.

Klart for country-jul

KARMØY: Det er to år siden Hanne Sørvaag rørte publikum til tårer i Falnes kirke. 4. desember er hun igjen på plass i kirken for å gi julestemning til folket.

– Det blir så kjekt. Da jeg ga ut «Christmas Lights» i 2013, la jeg ut på en stor juleturné hvor turen blant annet gikk til Falnes kirke i Skudeneshavn. Denne kvelden ble ekstra spesiell for meg.

Jul og melankoli

Hun mimrer tilbake til barndommens juleminner og husker godt da hun sang sammen med morfaren sin i Falnes kirke. Konserten i Falnes kirke vil bestå av både egenskrevne låter fra den countryinspirerte juleplaten «Christmas Lights» blandet med tradisjonsrike julesanger. Selv om mange forbinder julen med samhold og glede bærer «Christmas Lights» også preg av melankoli.

– Jeg synes julen bærer med seg begge deler. Vi skal samles og kose oss, men samtidig så er det alltid en oppsummering av året. Ble ting som vi hadde trodd? Når vi er små, er julen alltid magisk. Dette forsvinner litt når vi blir eldre, og man prøver å finne igjen denne. Samtidig bærer julen med seg sorg. Kanskje er det noen som ikke er med oss lenger og det føles litt tomt, så det er både glede og sorg knyttet til julen.

Travel førjulstid

Da hun bestemte seg for å gi ut juleplate, var det viktig for henne at budskapet i sangene ikke bare skulle handle om å pynte treet og snøen som daler ned. Dette var veldokumentert nok i julesangene mente hun.

– Jeg valgte heller å skrive om mormor som syntes jeg hadde litt for kort skjørt på julaften og da jeg og familiehunden min ruslet gatelangs og så inn i vinduene på de som feiret jul. «Men det er jo ikke så juleaktig» sa en venninne, men det er dette som er juleminner for meg. Hvis jeg ikke kunne skrive om min jul, så ville jeg ikke skrive juleplate.

I år skal hun feire jul hos søsteren sin i Oslo, men kommer hjem til Karmøy i romjulen. Før dette venter en del julekonserter før hun kan roe helt ned. For artister er juletiden en travel tid med mange konserter og opptredener. I år legger Sørvaag ut på turné med «Julestjerner» sammen med Britt-Synnøve Johansen og Randi Tytingvåg hvor de skal innom Sirdal, Sauda, Fister, Bremnes, Haugesund, Etne, Hana og Stavanger.

– Vi har sunget sammen i sju år. Det begynte med at Stavanger konserthus ville ha noe lokalt. Jeg gleder meg masse til dette.

Les mer om:

Kultur Karmoynytt