I år er det igjen lokale ildsjeler som er med å setter opp revy under Fiskeridagene i Åkrehamn. Fra venstre: Pål Mangor Kvammen, Magnhild Knutsen, Carla Maria Haringstad, Lille John Klementsen og Kurt Johansen.

Klare for revy på Fiskeridagene

– Vi satser på stinn brakke og tror publikum vil gå ut smilende.

ÅKREHAMN: Neste uke går årets Fiskeridagene av stabelen i Åkrehamn. En årlig tradisjon er revyen som arrangeres i teltet ved Kystmuseet, som i år har fått navnet «Bacalao». 

Årets medvirkende er Pål Mangor Kvammen, Magnhild H. Knutsen, Kurt M. Johansen, Carla Maria Haringstad og Lille John Klementsen som er musikalsk ansvarlig. 

– Han er råklar, bryter Knutsen ut og peker på den kjente revyskuespilleren Pål Mangor Kvammen. 

Kvammen innrømmet at han trodde revyen skulle avholdes denne uken – og ikke neste. Det er likevel en ære å få være med på revyen.  

– Vi var så heldige å bli spurt. Da er det ikke vanskelig å si nei. Jeg kjenner jo Kurt fra før av, og jeg vet jo hva han har gjort, så det var veldig gøy å bli spurt. Jeg sa ja med en gang, tror jeg, sier Kvammen til Karmøynytt. 

Første øvelse samlet

Når Karmøynytt møter revygjengen hjemme hos Knutsen tirsdag innrømmer de at dette er en av de første øvelse de har samlet. 

– Vi har øvd og øvd og øvd, sier Kvammen før Knutsen bryter inn:

– Hver for oss. Så det er litt gøy når vi begge skal ha dialog nå, så sier begge to alt. For begge to har øvd på alt, så vi snakker litt i munnen på hverandre. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Kurt Johansen forklarer mangelen på øvinger med en tett timeplan. 

3 Busserulls har også blitt hyllet og parodiert under revyen på Fiskeridagene i Åkrehamn.

– Det sier seg selv at når Lille John var med å syklet til rynkeby og reiste til Spania for å slikket litt sol etterpå, og Pål Mangor har vært opptatt med sitt. Han har jo mange jern i ilden med revy og lignende rundt omkring i landet. Så vi har ikke fått truffet hverandre så ofte, men det intense blir jo alltid kjørt på slutten, forteller han og fortsetter: 

– Det går mest utover deg selv om du ikke kan manus, men det går også utover hele gjengen, så her må alle vite at vi har en jobb å gjøre. Når vi går på scenen så skal det sitte slik at vi spiller det ut på en god måte. Jeg jobber best sånn, og jeg tror det fleste kan stoffet sitt uansett. 

Litt av alt 

Årets revy har som sagt fått navnet «Bacalao». Dette begrunner de med at det er en revy som har alt mulig av numre. 

– De revyene jeg har vært med å sette opp tidligere, og det begynner å bli en del, har alltid hatt en rød tråd. Det har ikke denne revyen. Det er en blanding av forskjellig. Derfor er «Bacalao» et godt navn, forteller Johansen. 

Fokuset vil ligge på det lokale. Lokale saker og lokale mennesker – på den måten tror gjengen at folk vil le litt ekstra. 

– Jeg har en parodi på Karl Johan Paulsen og tar for meg busserulls og de fem store da. Han ga jo ut denne filmen, og da synes jeg at jeg måtte ta dette. Han er en spesiell karakter som går i frakk og røyker mye med et rødvinsglass i hånden. Han er en original type, og det er en karakter vi tror folk vil kjenne godt igjen.  

– Av lokale ting tar vi blant annet for oss lokale saker som omkjøringsveien som har vært et hett tema her på Åkra. Vi gjør det litt morsomt i den forstand at vi ikke går på de alvorlige tingene, men fokuserer på litt lettere ting. Da med bønder og sauer som går på beitemarkene, forteller han til Karmøynytt. 

Kurt Johansen blir igjen å se under årets revy.

Research 

Carla Maria Haringstad vil også ta for seg hennes kjente karakter –  i form av en thaidame. 

– Hun kommer dinglende med sitt hun. Det blir noe annerledes i år. Kanskje hun har skiftet beite, forteller Haringstad mystisk. 

For noen ligger det dypt research-arbeid rundt utformingen av karakterene de skal spille, mens andre tenker seg litt til hvordan personen de skal spille er. Alle er likevel noen noen kan kjenne seg igjen i. 

– Jeg kan gjerne bare se noen å tenke at «det var en interessant person», så tenker jeg hvordan han eller hun her, så lager du deg et bilde utifra hvordan personen er. Men vi har jo hatt mer kjente karakterer som Slogmåkane, og da gjelder det å overdrive det de har har særpreg, forteller Knutsen. 

For Johansen er det viktig med research, så han inviterte Karl Johan Paulsen hjem til seg for å finne ut litt mer om hvem han er. 

– Han kom til meg å snakket en hel del om alt han hadde gjort, men jeg fikk ikke med meg noe som helst, fordi jeg bare satt å studerte hvordan han snakker. Jeg er nødt til å ha de tett innpå meg for å kunne spille dem, forteller Johansen. 

Knutsen spiller blant annet en karakter som er en gammel dame som skal på audition for å få sykehjemsplass. Selv er hun livredd gamle damer. 

– Jeg har fobi mot gamle damer. Sånn typ demente og lignende. De har sine fakter de også som det da er viktig å overdrive mest mulig. Jeg ble syk for to år siden og fikk slag, men var ikke særlig redd på sykehuset. De spurte om jeg lurte på noe og jeg sa nei, men når de ville legge meg på rom med en gammel dame ble jeg helt krakilsk, humrer hun. 

Pål Mangor Kvammen vil ta for seg litt mer generelle ting, og forskjellen på damer og menn. 

– Menn er ganske feige. Damer kommer gjerne hjem å forteller at de skal til London om fire uker med hele jentegjengen, mens menn kommer hjem å forteller at de andre guttene snakket om en London-tur, så tar jeg det videre derfra. 

Stavanger-buen vil også ta med seg lokale figurer som han selv har utviklet. 

– Jeg tar blant annet med meg Kurt Kevin som er en totalt idiot, men ikke helt. Han har noen veldig logiske greier han setter fokus på, forteller han før han illustrerer karakteren sin. 

– Hva ler Åkra-buen av?

– Min erfaring er at folk i hele Norge ler av akkurat det samme. På det lokale planet er det jo det å ta lokale politikere og lokale saker. Da ler folk. Når det gjelder generelle ting så er vi bare fem millioner i Norge og er nok så like, forteller han. 

– Alle kjenner seg igjen eller kjenne noen i en eller annen form, foreller Knutsen.  

Lokale ildsjeler tilbake

I fjor var det revyen «To siddis med løk» som sto for underholdningen. I år er de lokale ildsjelene tilbake for å underholde Åkrabuen. De innrømmer at det ligger mye arbeid bak å arrangere revy. 

– Det er mye arbeid og hele ferien går til dette. Folk ser den timen du står på scenen, men ikke alt arbeidet før, så i fjor rakk vi ikke rett og slett. Det er greit med en pause i ny og ne også, så vi får tid til å skrive nytt, forteller Knutsen. 

Det er også viktig for de å variere på hvem som er med på revyen. Det skal ikke være de samme som står der år etter år. 

– Nå har vi rullert litt på scenen og hvem som spiller, så jeg tror det skal bli gøy i år. Litt lokalt og litt nytt, forteller hun. 

Knutsen forteller at det fortsatt er ledige billetter til revyen, men at det nok kommer til å bli utsolgt. 

– Det har vært litt som alle andre år at folk venter til siste liten. Folk ser været an, men det er tak på teltet, så det er ikke noe problem. Det som var litt dumt er at komiteen glemte å sette oss på plakaten, så flere kommer jo til oss og lurer på om det blir revy i år, forteller hun til Karmøynytt. 

– Det er en morsom gjeng, og det er variert både på scenen og med allsang. Vi satser på stinn brakke og tror publikum vil gå ut smilende. Det har vært god stemning før, og det kommer til å bli god stemning i år også. Vi gleder oss, forteller de.