– Kjernen i det er at det helst skal være håndlagd

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
26.10.2019 15:38 - OPPDATERT 27.10.2019 09:53

For 38. gang blir den tradisjonsrike Kolnesutstillingen arrangert denne helgen. Overskuddet er helt nødvendig for driften av bygdas samlingspunkt.

KOLNES: 31 utstillere er å finne under årets Kolnesutstilling, og arealet i grendahuset er utnyttet til det fulleste denne helgen for å romme både utstillere og publikum. 

– Det er en stor bredde i utstillerne. Det er strikk, maleri, mat og glass. Kjernen i det er at det helst skal være håndlagd, og tyngden er lokale kunstnere som stiller ut og selger det de selv har lagd, forteller Kari Lindøe Hunsbedt. 

– En liten stund så trodde vi vi ikke skulle klare det, for vi hadde litt få utstillere for en måned siden, men så ble det fulltegnet. Da er det både gjengangere som har vært med før og helt nye utstillere, fortsetter hun. 

(Saken fortsetter under bildet.) 


Grendahuset på Kolnes er fult opp med utstillere denne helgen. 

Nødvendig for bygda 
Utstillingen trekker både små og store til grendahuset, som også resten av året er et viktig samlingspunkt for Kolnesbuen. Hunsbedt og resten av styret forteller at inntektene fra Kolnesutstillingen er nødvendige for å holde driften av grendahuset. 

– Grendahuset har nesten ikke kommunal støtte, og dette er jo idrettshallen til området her. Så idrettshallen er jo driftet på dugnad, forteller damene og ramser opp blant annet fotball, volleyball, drill og teatergruppa som eksempler på aktiviteter som avholdes på grendahuset. 

– Her har vi bygget vårt eget hus som vi eier og drifter selv. Tidligere år har det kostet rundt 300 000 i året å drifte huset. Kolnesutstillingen er viktig for å skaffe de midlene vi trenger for å drifte grendahuset. Vi er avhengig av de inntektene, for vi får ikke noe kommunal støtte som er av betydning, fortsetter Hunsbedt. 

(Saken fortsetter under bildet.) 


Alt fra strikk til skulpturer, variasjonen er stor på utstillingen. 
Alle trør til 
I kulissene jobber mangfoldige frivillige dugnad for å få utstillingen til å gå på skinner. De første 25 årene var det Saniteten som avholdt utstillingen. Etterhvert tok Grendahuset over driften, men fortsatt er alle mann i sving. 

– Vi følte vi begynte å bli så gamle at da måtte det komme nye krefter til, nå har de trukket noen av oss gamle som var med tidligere inn igjen, smiler Helga Hillestad. 

Hun var en av de som var med å arrangerte den første utstillingen tilbake i 1982. 

– Vi hentet bord og stoler på skolen for vi hadde for lite selv. Vi var hos kommunen og hentet lettvegger, men de hadde ikke nok til oss, så vi måtte til Tysvær å låne også. Vi kjørte i stasjonsvogn - to kvinnfolk, og hentet på lettvegger, mimrer hun. 

Da som nå står hun og flere andre på for at den tradisjonsrike utstillingen nok en gang skal gå knirkefritt. 

– Hvis det kommer folk, ja da skal vi jobbe. Dette er jo sammensveising av bygda, smiler hun. 

Kolnesutstillingen holder åpent til klokken 17:00 lørdag, søndag fra klokken 11:00 til 16:00. 


F.v.: Helga Hillestad sammen med styret for Kolnesutstillingen: Kristin Svendsbø, Kari Lindøe Hunsbedt og Inga Vangdal. Styremedlem Åse Waage var ikke tilstede da bildet ble tatt.