Prost i Karmøy, Ove Sjursen. Foto: Privat

«Kjære konfirmant – 2. Du er kjempefin, men ikke perfekt»

Det er ikke så mye som er finere enn deg, kjære konfirmant, i nydelig bunad, ny  kjole eller i dress. 

Jeg håper du har hørt og forstått at du er verdifull. Du blir nok målt og vurdert på mange forskjellige måter. Du får karakterer på skolen, du får «likes» eller ikke på sosiale medier, kanskje du til og med blir gradert på lister over de peneste guttene eller jentene på skolen.

Vi er alle slik at vi sammenligner oss med andre. Vi vurderer vårt utseende i forhold til andre, og vi vurderer hvor vellykkede vi er i forhold til andre. Når vi blir voksne, så gjør vi forhåpentligvis dette litt mindre enn når vi er ungdommer.

Dersom noen da sier at vi er perfekte, så stemmer det kanskje ikke helt med vårt eget selvbilde. De færreste av oss opplever at vi er perfekte.

Jeg håper, kjære konfirmant, at du allerede skjønner, eller at du så snart som mulig lærer at: din verdi ikke er knyttet til dine karakterer, ditt utseende eller din rangering på noen som helst popularitetsskala! Du har en unik og enorm verdi fordi du er menneske, skapt av Gud. Du er ikke perfekt, men du er likevel elsket av Gud.

Vi trenger ikke å være perfekte, eller å bruke all vår tid og krefter på å bli det, men vi trenger å bli sett og akseptert som uperfekte. Det nye testamentet er fullt av historier om Jesus som møtte uperfekte mennesker. Det virker som om han helt bevisst oppsøker de som ikke er perfekte, og som skårer lavt på mange av de listene de brukte på den tiden. Han oppsøker sånne som oss, du og jeg. For det er vi som trenger det. Det er vi som innser at ikke alt er perfekt, som trenger å elskes likevel. Derfor er det oss han ser seg ut.

Du! kjære konfirmant er utpekt av Jesus som et godt eksemplar av arten menneske, med uendelig verdi, ikke helt perfekt, men elsket likevel.

Akkurat som Sakkeus (luk 19, 1-10). Ikke akkurat et perfekt eksemplar av et menneske, men i hele folkemengden var det han Jesus så seg ut. «I dag må jeg ta inn hos deg», sa Jesus til Sakkeus. Konfirmasjonsdagen er din dag! Da sier Jesus til deg: «i dag må jeg ta inn hos deg». 

Gratulerer med dagen, kjære konfirmant!
 

Ove Sjursen
Prost i Karmøy

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]