Karmøyselskapet Geminor håndterer mer enn 1,5 millioner tonn avfall hvert år , og har kontrakter med 80 forbrennings- og gjenvinningsanlegg.

Karmøyselskap størst på avfallseksport

Skrevet av Ann Margit Grønstad
13.02.2020 10:52 - OPPDATERT 13.02.2020 20:32

Geminor var i 2019 den største eksportøren av avfallsbrensel fra England.

NÆRINGSLIV: Gjenvinningsselskapet Geminor melder at de topper listen over eksportører med totalt 311 907 tonn - eller 11,5 prosent av den totale eksporten fra England.

Rapporten fra UK Environment Agency viser at det i fjor ble eksportert 2,71 millioner tonn «Refuse Derived Fuel» (RDF) og «Solid Recovered Fuel» (SRF) fra England til EU og de nordiske landene.

Biffa Waste Services Ltd er den nest største eksportøren, etterfulgt av SUEZ UK Ltd. og N&P Alternative Fuels Ltd.
 
Chief Operating Officer i Geminor, Ralf Schopwinkel, er fornøyd med at Geminor for andre året på rad opprettholder sin posisjon som den største eksportøren.

— England utgjør det største eksportmarkedet for avfallsbrensel i Europa, men 2019 var et utfordrende marked for engelsk eksport. Dette har flere årsaker, men det viktigste er utfordringer knyttet til Brexit, de midlertidige importbegrensningene i Nederland, samt en økning i Storbritannias nasjonale behov for avfallsbrensel. Vi forventer at disse forholdene vil fortsette inn i 2020, der nederlandsk og svensk beskatning vil påvirke avfallsstrømmen fra Storbritannia, sier Schopwinkel i pressemeldingen. 

Mindre import til Norge

Nederland den største importøren av engelsk avfallsbrensel i 2019, med 1,16 millioner tonn og 43 prosent markedsandel. Sverige er den nest største mottakeren med 559 000 tonn, etterfulgt av Tyskland (397 000 tonn) og Danmark (141 000 tonn). Norge faller til en 5. plass med 140 000 tonn, ned med 29 prosent sammenlignet med 2018.

– For øyeblikket er det viktig å følge med på endringer i nasjonale markeder. Vi opprettholder forsyningene ved å bytte fra for eksempel britiske avfallsprodusenter til tyske produsenter når dette er nødvendig. Et stadig mer komplekst marked krever mer tilpasningsdyktige markedsaktører, avslutter Chief Operating Officer i Geminor, Ralf Schopwinkel.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.