Næringssjef i Karmøy kommune, Per Velde, daglig leder i Karmøynytt, Anne Bjelland Amdal, og daglig leder ved Rogaland Ressurssenter, Anne Kristin Helgeland, er klare for Bedriftenes Dag 2. november.

Kan endelig arrangeres igjen: – Tror Bedriftenes Dag som nettverksarena vil få en ny dimensjon i år

Tirsdag 2.november arrangerer Rogaland Ressurssenter Bedriftenes Dag i samarbeid med Karmøynytt.

AVALDSNES: Det er niende gang Bedriftenes Dag arrangeres, og sist gang det lokale næringslivet kunne samle seg på Park Inn Hotel ved Flyplassveien, var i 2019. I fjor ble arrangementet avlyst på grunn av korona. 

Daglig leder ved Rogaland Ressurssenter, Anne Kristin Helgeland, er glad for å igjen kunne invitere næringslivet til Karmøys største nettverksdag. 

– Nå har vi sittet på hjemmekontor i mer eller mindre ett og et halvt år. Jeg tror Bedriftenes Dag som nettverksarena vil få en ny dimensjon i år. Jeg tror folk blir veldig glad for å komme seg ut, treffe folk og hilse på igjen, sier Helgeland.

Programmet i år er preget av temaet «det grønne skiftet».

– Det er mye snakk om dette i næringslivet, i samfunnet og egentlig over alt. Vi lette etter en tittel, og så var det Per Velde som kom med tittelen vi falt for: «Survival of the greenest». Det sier litt om hva det egentlig gjelder. Det grønne skiftet innebærer at vi skal bli et lavutslippsland innen 2050. Det krever en omstilling som omfatter alle deler av næringslivet, og en vil fremover møte stadig økende klima- og miljøkrav fra både kunder og andre interessenter. Bedrifter som tar bærekraft og grønn vekst på alvor, vil bli morgendagens vinnere, sier Helgeland. 

Lokale krefter på programmet

Det er de lokale kreftene som i stor grad har fått æren av å bidra til programmet om den grønne omstillingen.

– Da vi begynte å sette sammen programmet, så vi at vi har ganske mange gode, spennende ressurser her lokalt også, og valgte rett og slett å kjøre den linjen i år, sier hun. 

Rådmann i Karmøy kommune, Vibeke Vikse Johnsen, står for åpningen av årets konferanse. TV Haugalands Knut Netland er konferansier, mens komiker og historieforteller Gunn Johannessen vil tilføre dagen litt ekstra krydder. 

Før lunsj er det blant andre Hans Jacob Sæther fra Eurojuris som står på programmet. Sæther vil sørge for at deltakerne får med seg viktigheten av taksonomi i innlegget «EU´s Taksonomi for Dummies». Taksonomi er et klassifiseringssystem for å mobilisere privat kapital og finansiering til bærekraftige i investeringer i selskapene, og som vil gjelde fra januar 2022. Dette vil skape ringvirkninger for de mindre bedriftene. 

[annonse]
Deretter gir Ineke de Rezende fra Rogaland Ressurssenter konkrete tips og råd til hvordan bærekraftsarbeid kan øke lønnsomhet og styrke konkurransekraften for lokale selskaper. 

– Det er på en måte en oppskrift. Hva er veien du må gå for å omstille deg til deg grønne skiftet selv og bli en bærekraftig organisasjon. Det er ikke bare en «quick fix», sier Helgeland.

Grønne spirer og prisutdeling

Tidligere har «Boller i ovnen», der nye, spennende bedrifter på Karmøy har blitt presentert, vært et fast innslag. 

– Denne gangen kaller vi det for «Grønne spirer» for fokuset blir på de som tenker bærekraft og grønt, og som vi tror vil lykkes, forklarer Helgeland.

Siste post på programmet før lunsj er utdelingen av Årets vekst-og nyskaperpris. Man får møte fjorårets vinner UniSea, og de nominerte til årets pris blir presentert. Næringssjef i Karmøy kommune, Per Velde, sitter i komiteen for prisen og kan røpe at de nominerte i år har noe til felles.

– Vi har funnet et fellestrekk i år og det er formen på vekstkurven til selskapene, såkalt «hockey-kurve». Når samfunnet har vært gjennom to år med pandemi, hvordan klarer noen selskaper å få til en eksponensiell vekst? For noen har pandemien vært «gull», for andre har den vært en katastrofe. Andre virksomheten har knapt merket noe til pandemien. Pandemien har rammet veldig forskjellig, og da er det kjekt å vise selskap med imponerende vekst, sier Velde.

Velde skal selv holde innlegget «Muligheter i ubehagelige fakta», som gjelder handlingsrommet i lokal næringspolitikk.

– Hvilke bransjer gir oss jobbskaping fremover, og hvordan kan en kommune best mulig tilrettelegge? Handlingsrommet er knyttet til forvaltning av offentlige ressurser, og politikernes disposisjoner. Vi har funnet noen ressurser som er gjemt i de kommunale regnskapene. Vi hører ofte at kommunene har ikke råd til noen ting, men det har vi, sier Velde.

Håper å få med flere

Etter næringssjefens innlegg vil direktør ved Aibel, Ole Sandvik, snakke om muligheter for næringslivet på kort og lang sikt. Aibel er midt i den grønne omstillingen og leder på mange måter den grønne omstillingen også her, da de drar med seg underleverandører.

– Det har vært mye olje som har vært med å drevet frem leverandørindustrien i vår region. Nå begynner vi å nærme oss den siste store «oljefesten». Hva da? Det er snakk om havvind og andre fornybarprosjekter, som er den nye store muligheten for vårt lokale næringsliv. Men hvor stort er det? Hvem er det aktuelt for? Det er de tingene vi vil belyse, sier Helgeland.

Politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet Karoline Sjøen Andersen (H) og Mads Arild Vedøy fra METCentre vil så holde et innlegg om muligheter i det nye havvindmarkedet, før det blir paneldebatt med de tre første foredragsholderne og folkevalgte. 

– Avslutningsvis har vi et tema som ikke går inn under det grønne skiftet, men som er veldig viktig for næringslivet å tenke på og å ta med seg. Det går på datasikkerhet. Det har jo vært noen angrep her i regionen. Kyrre Lindanger fra politiet vil snakke om hva som kjennetegner de ulike typene cyber-angrep, hva som kjennetegner de som blir rammet, og hvordan man kan beskytte seg, sier Helgeland.

Til nå er det 60 stykker som har meldt seg på Bedriftens dag. I 2019 trakk konferansen over 160 deltakere. 

– Vi håper og tror at vi skal få ganske mange med oss i år også, selv om det bare er tre uker til konferansen, avslutter Helgeland.