Jesper Saltvik Pedersen ligger i hardtrening foran kommende sesong. Alle tester viser at han er i rute. Foto: Pedro Lemos / NSF Alpint / NTB

Jesper før sesongstarten: – Det er en del som har lyst til å ta meg

Skrevet av NTB-Ole Henrik Tveten
15.10.2020 10:26

Etter et halvt års venting har paraalpinist Jesper Saltvik Pedersen mottatt «kulene» for forrige sesongs suksess. Nå trener han knallhardt mot en ny vinter.

SPORT: Fjorårets suverene paraalpinist hadde akkurat løftet 125 kilo i benkpress da han fredag tok imot NTB på Olympiatoppen.

Dermed burde det ikke være noe problem å løfte alle krystallkulene han fikk tidligere på dagen. De er bevis på at 21-åringen var suverent best forrige sesong.

– Nei, det er vel heller det å balansere dem som er problemet. Det ble litt mange, smiler han beskjedent.

Ikke bare vant han verdenscupen sammenlagt, han vant også i slalåm, storslalåm, super-G og utfor.

– Det var første gang jeg vant utforcupen. Det viser at jeg er blitt en mer komplett alpinist, sier Karmøy-gutten før han legger til at man ikke skal dvele for mye med det man har oppnådd tidligere.

– Men det er en bekreftelse på at jeg har gjort mye riktig.

Hviler ikke på laurbærene

Forrige sesong var andreplass Pedersens «svakeste» plassering. Av 14 renn vant han åtte, resten av rennene ble han nest best. Men i stedet for å «hvile på laurbærene» har han trent knallhardt, og nå er han sulten på å nå målene som er satt for kommende sesong.

– Hvis man blir mett som idrettsutøver, må man bare legge opp. Men nå kommer målene på rekke og rad, sier han og nevner VM i Hafjell, OL i Beijing, og verdenscupen sammenlagt. Sistnevnte har han tatt tre år på rad.

Om det er mulig å kopiere forrige sesong, gjenstår å se, men treningsgrunnlaget skal det ikke være noe å si på. Alle styrketester viser stigning, i tillegg er det blitt mye tid på favorittunderlaget.

– Vi har gjennomført treningssamlingene som planlagt, både på Folgefonna og i snøhallen på Lillestrøm.

Må se mulighetene

Pedersen er født med ryggmargsbrokk som gjør at han er lam fra livet og ned. Men det har aldri stoppet ham fra å være aktiv. Han har vært aktiv siden han var en liten guttepjokk, og har vært innom blant annet håndball, fotball og friidrett. Alpint har han drevet med siden han var to år gammel.

– Det har vært viktig for meg å være med vennene mine på lik linje, og at jeg gjør det på deres premisser. Det er viktig å ikke sy for mye puter under armene, for det funker ikke.

– Jeg har alltid blitt lært opp til at det man må se mulighetene og ikke begrensninger, sier alpinisten.

Sammen med blant andre Birgit Skarstein har han vist at funksjonshemmede også kan hevde seg internasjonalt i idrett. Selv ønsker han å være en rollemodell for barn, unge og andre i samme situasjon.

Vet han er målet

Nå starter straks en ny sesong for paraalpinistene, og Pedersen vet at han blir mannen å slå for konkurrentene.

– Vi har en bra tone. Vi er ikke den største gjengen som er ute, så vi er venner alle sammen. Men nå har jeg vunnet litt mer enn de fleste de siste årene, så det er en del som har lyst til å ta meg.

Pedersen fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2015/16-sesongen med flere pallplasseringer. Det store gjennombruddet kom i 2017/18, da han vant verdenscupen totalt og tok gull i storslalåm i Paralympics i sørkoreanske Pyeongchang.

Og ettersom han knapt har fylt 21 år, har trolig Plogen-kjøreren mange gode år foran seg til å skape stolte norske idrettsøyeblikk.

(©NTB)

Para-alpinist Jesper Saltvik Pedersen vant ikke mindre enn fem krystallkuler forrige sesong. Nå er han i hardtrening foran kommende sesong. Foto: Pedro Lemos / NSF Alpint / NTB