– Jeg har en «mission» i å fortelle og formidle

Skrevet av Kent Olsen
12.09.2019 14:58

I kveld står Aleksander Hauge på scenen igjen under Torvastad Sessions for tredje gang.

KULTUR: Aleksander Hauge har nærmest blitt et fast inventar under Torvastad Sessions, og i kveld er det lokalhistoriker Fridtjof Øvrebø og Torvastads historie som står i sentrum.

– Det er jo fortellingen om Fridtjof slik som jeg har opplevd han, og med tingene som jeg da har befestet meg med som jeg vil lese opp. Det jeg skal gjøre er en historiefortelling med sang, forteller Hauge.

I forkant har han skrevet nye tekster til forestillingen om både Øvrebø og Torvastad.

– Den er så viktig for Karmøy og Nord-Karmøy. Torvastad er Haugesunds mor, sier han.

Stolthet og identitet

Øvrebø har skildret Torvastads naturlandskap, noe som har vært med på å engasjere Hauge i historien.

– Akkurat nå så er jo ungdommen fokusert på dette med natur og vi må ta vare på det. Så er det da til å finne den store glede ni å være glad i naturen: Å komme ut om våre og finne reir og blomster uten å ta pulsslag. Får du den naturgleden som jeg har vært så heldig å ha hatt så er det en egen dimensjon i livet. Det er voldsomt fint at vi har fått løftet Fridtjof. Han er «guiding light» i akkurat det, forteller Hauge.

 

– Det jeg har lært oppi alt dette, er identitet og å være stolt av det du er reist opp av. Det er ikke noe negativt. Det kan slå feil ut, men ikke i denne sammenhengen som vi snakker om. Det å være stolt av å være karmøybu eller torvastadbu. Dette tilhører meg og min slekt. Denne naturen og det skal jeg være med og ta vare på. Da er det positivt, fortsetter han.

Har en «mission»

Hauge har i en mannsalder vært opptatt av å formidle historier, og tror det endelig er blitt populært igjen.

– Jeg har alltid hørt at snart blir dette populært igjen med storytelling. Men nå tror jeg vi er kommet dit. Jeg føler i hvert fall det, at når jeg begynte å skrive disse enkle sangene – jeg har gjort det for å formidle historiene, sier han, og fortsetter:

– Jeg hadde ikke drevet med dette hvis jeg bare skulle skrevet coverlåter. Jeg har en «mission» i å fortelle og formidle.

Torvastad Sessions #13 med Aleksander Hauge begynner i kveld, torsdag, klokken 20.00.