Janne Sørheim startet opp Sandhåland musikk- og gårdsbarnehage sammen med ektemannen i 2007. 

– Jeg hadde et mål om å skape det beste tilbudet på Karmøy

Skrevet av Ann Kristin Andreassen
21.06.2018 18:56 - OPPDATERT 21.06.2018 20:56

SANDHÅLAND: Det er nå ti år siden Janne Sørheim og ektemannen Odd Egil Sørheim startet opp Sandhåland musikk- og gårdsbarnehage. Barnehagen eier 50 mål og er bygget på et småbruk. Her blir det lagt stor vekt på musikkaktiviteter, friluftsliv og litteratur og barna omgås daglig både hester, høner, sauer, kaniner og geiter.

– Daglig kontakt med dyr og det å være mye ute i naturen virker beroligende og avstressende i en barnehage-hverdag. I dag er det så mange barn som er stresset. Når barna tilbringer så mange timer i barnehagen hver dag, så synes jeg det er viktig å kunne tilby dem en variert hverdag. Her får barna være med å lage mat og stelle med dyrene hver dag, sier Janne Sørheim.

Å drive barnehage hadde lenge vært en drøm for Janne, men hun hadde lyst å skape noe eget. Før hun og ektemannen startet opp var hun i flere barnehager og observerte hvordan de drev. 

– Her så jeg mye forskjellig. Jeg hadde et mål om å skape det beste tilbudet på Karmøy. Jeg ville skape en nisje-barnehage spesielt rettet mot musikk og gårdsliv. Jeg er jo utdannet førskolelærer med tilleggsutdannelse i musikk, og jeg ser hva musikk gjør med unger. Det er med på å skape en meningsfull hverdag for dem.

 

Mange tok turen da barnehagen hadde fest i forbindelse med tiårsjubileet.


Aldri redd

Ekteparet bor i huset rett ved siden av barnehagen. De har selv bygget opp alt på egenhånd. Odd Egil Sørheim jobber til vanlig i Nordsjøen, men når han er hjemme jobber han som vaktmester i barnehagen.

– Det er jo han som har bygget opp hele anlegget her, så vi har lagt ned mye egeninnsats for å få dette til. Det er alltid noe å gjøre. Jeg må skryte litt av mannen min. Han er veldig flink og utrolig nøyaktig og gjør ting skikkelig. Det tok vel et halvt år å bygge opp alt, så med tanke på at vi jobbet fulltid i andre jobber, så gikk det fort, sier hun og fortsetter:

– Det er fint å ha et slikt prosjekt i lag. Han tar seg av den «handy» delen mens jeg er styrer og pedagog. HMS-arbeidet tar vi sammen. Vi jobber mye begge to, men det er voldsomt givende og meningsfylt. Det er kjekt å kunne skape noe i bygda.

– Var du noen gang redd for satse?

– Jeg har aldri vært redd for det, og jeg har heller aldri vært i tvil om jeg skulle få det til, for jeg ser at jeg har skapt noe spesielt. Jeg tror nok jeg er en person som tør å tenke litt annerledes. 

– Hvordan har utviklingen til barnehagen vært siden oppstarten?

– Det har alltid sett bra ut økonomisk. Det er mange barnehager i dag som sliter økonomisk, men vi har jo bygget opp alt selv og har en sunn økonomi. Jeg vil våge å kalle det for en suksess.

Janne Sørheim under tiårsjubileet.

Scorer bra

Det går i dag rundt 37 barn i barnehagen. De fleste barna kommer fra bygda, men de har søkere som kommer fra Åkra til Skudeneshavn. 

– De første årene kunne det være ventelister på faktisk ett år, men i dag har vi for mange barnehageplasser i Karmøy kommune, så nå får alle plass. Men da er det mer konkurranse, og det er viktig å kunne tilby en god vare.

Sander Bennet Saga og Tove Kristin Langåker serverte lapskaus.


– Vi har lengst åpningstid i Karmøy kommune. Vi åpner kvart over seks om morgenen og har åpent til kvart på fem på ettermiddagen. På brukerundersøkelser ligger vi på 5,7 av 6 i snitt mens snittet i Karmøy kommune er 5,1 på brukerundersøkelser. I en liten barnehage blir barn lettere sett og hverdagen er mer oversiktlig for barna, legger hun til. 

Barnehagen legger vekt på et sunt kosthold, og det bakes grove rundstykker hver dag. Snart får Janne datteren sin med på laget hvor hun skal ha fokus på kostholdet.

– Datteren min har fått opplæring hos Margit Vea og kommer til å ta mer ansvar for kostholdet i barnehagen fra høsten av. Hun har tatt utdannelse innen kosthold i tillegg til at hun er fagarbeider. Så det blir jo nesten en liten familiebedrift også, sier hun.

I forrige uke markerte barnehagen jubileet med fest. Her ble det servering av lapskaus, kaker, saft og kaffe. Førskolebarna sto for salg av is og popcorn. Det ble også underholdning og ulike aktiviteter som ansiktsmaling, gjettekonkurranse og svampekasting.

 

Oskar Simonsen og Jonas Langåker Larsen fikk ansvaret for å selge popcorn og is.

Nathalie Brekkå, Lydia Kro og Ingeborg Langåker koser seg på barnehagefesten.

 

Les alt om:

Naeringsliv Karmoynytt