Arkivfoto: Ordfører Jarle Nilsen utenfor rådhuset.

Jarle Nilsen om gjenvalg som ordfører: – Jeg har lovet å svare i løpet av høsten

Skrevet av Kent Olsen
04.07.2018 04:18 - OPPDATERT 04.07.2018 06:18

KARMØY: Som innehaver av det høyeste tillitsvervet i kommunen i snaut tre år har Jarle Nilsen fått kjenne på rollen på godt og vondt. Etter et tøft år med krevende politiske emner som Interkommunalt brannvesen, skolebruksplanen i sone 2 og Fjord Motorpark tar han snart ferie før hardkjøret mot kommunevalget neste år begynner for alvor.

Nilsen ser på seg selv som eventyrlysten og liker å oppleve nye ting og å bli inspirert av nye kulturer og tradisjoner. For familien Nilsen er det tradisjon med sommerferie både hjemme og i utlandet, og i år går reisen til Montenegro.

– Vi er opptatte av å være deltakere på ulike arrangementer og lokale festivaler. Mellom disse så har vi en utenlandsreise, og dette året skal vi reise til et nytt og for oss ukjent reisemål, så vi reiser til Montenegro. Der skal vi være i 18 dager. Der skal jeg bruke tiden til å være litt mer ektemann og litt mer pappe enn det som jeg klarer vanligvis i løpet av arbeidsåret, forteller Nilsen.

Med ordførervervet blir det lite familietid hjemme, men han har blitt møtt med full forståelse og aksept for at han har en jobb som krever mye.

– Jeg er kjempeglad for at jeg har en kone og unger og folk rundt meg som støtter opp om den jobben som jeg har nå, som forstår og aksepterer at jeg må bruke mye arbeidstid, kvelder og kanskje helgene også. Det er et privilegium å få lov å ha denne jobben som jeg har. Når jeg treffer masse folk som har ressurser og kompetanse og vilje til å være med på å utvikle samfunnet vårt så blir jeg inspirert av det, men det er klart at det er godt å være pappe og ektemann og bestefar innimellom. Da er det viktig å ha kvalitetstid når den anledningen byr seg, forteller Nilsen videre.

Mange verv

I tillegg til familiemann og ordfører med flere politiske verv, er han også medlem av Slogmåkane, medlem i en gutteklubb, har verv i velforeningen på hyttefeltet og verv i Åkra IL hvor han ofte også er speaker på håndballkampene i Åkrahallen.

Å ha gode sosiale miljøer gir glede og avslapping og inspirasjon for Nilsen, som er opptatt av å leve i nuet.

– Jeg har alltid vært samfunnsinteressert og samfunnsengasjert. Når jeg har sagt ja til å være med på noe så er det alltid «all in». Jeg er klar over at ting varer i en periode, og da tror jeg at en må benytte den perioden til å yte maksimalt imens en har oppgaver og den tilliten, sier han, og fortsetter:

– Jeg prøver å være ett hundre prosent til stede. Derfor er det slik at når jeg sitter i møter eller når jeg er i møte med folk så er det det som er viktig. Da er det ikke telefonen som ringer eller mailen som må besvares. Jeg tror det er viktig å ta folk og anledninger hundre prosent på alvor og være til stede der det skjer, når det skjer.

Jarle Nilsens møte med dronning Sonja i Skudenes i juni.

Kommunevalget neste år

Høsten neste år er det kommunevalget som står for tur, og Nilsen har allerede merket at prosessen er i gang.

Karmøy Arbeiderparti har satt ned en nominasjonskomite og har sendt ut forespørsel til alle de 51 som stod på kommunelista sist om de ønsker å stille til rådighet i en ny fireårsperiode.

Nilsen har takket ja til nok en periode, som da blir hans femte totalt, men om han blir ordførerkandidat er ikke avklart enda.

– Det blir avklart på et senere tidspunkt. Vi skal ha nominasjonsmøte i midten av november, så vi har god tid til å reflektere over dette. Karmøy Arbeiderparti har flere kvinner og menn som godt kan være ordførerkandidat sier Nilsen.

Selv har han fått signal fra kona at valget blir opp til ham selv.

– Hun har sagt at det skal få være opp til meg selv å bestemme om jeg ønsker å si ja om jeg blir forespurt om det, og at hun og familien kommer til å gi meg fortsatt støtte i en ny periode hvis partiet og velgerne ønsker det, forteller han.

Betent skolesak

Saken om skolebruksplanen i sone 2, eller Åkra-området, har engasjert mange innbyggere i Karmøy, og sist kommunestyret var møtelokalet fylt til randen av foreldre og barn fra skolene i området.

Nilsen ser positivt på at alle partiene er samstemte om at Åkra ungdomsskole skal drives videre som i dag og at det er behov for nye barneskoler på Vea og Åkra.

– Jeg synes det er beklagelig at flertallet i kommunestyret ikke setter i gang og fortsetter arbeidet som allerede er startet for ny skole på Åkra. Nå har vi gjennomført reguleringsprosessen og brukt over 45 millioner kroner på å kjøpe tomter. Jeg er imponert over boligeierne som har sagt at de skal flytte ut av hjemmene sine fordi de ser behovet for å bidra til et samfunnsoppdrag. Når flertallet i kommunestyret da sier at vi skal utsette dette så synes ikke jeg det er en grei måte å gjøre det på, sier Nilsen, som fortsetter:

– Partiene var enige i valgkampen sist da vi var på befaring med FAU og de ansatte på Åkra skole der det ble sagt tverrpolitisk at dette er en av våre viktigste oppgaver. Da er det min oppfattelse at vi skal mene dette også etter at vi er valgt og ikke bare i forkant av valget. Så jeg beklager at flertallet i kommunestyret vil utsette bygging av ny Åkra skole, sier han, og forteller at en skal prøve å jobbe for at ventetiden som gjelder for Åkra skole skal bli kortest mulig.

Vil utvikle kommunen

Nilsen har flere ganger tidligere blitt forespurt om å være kandidat på både stortingslista og fylkestingslista, men har takket nei hver eneste gang. For patrioten Nilsen er Karmøy kommune mer enn interessant nok.

– For meg er det både interessant nok, stort nok og spennende nok å være folkevalgt og få anledning til å drive politikk i den kommunen jeg hører til, sier Nilsen, som hele tiden har sagt at det er totalt uinteressant for ham å være med kun å drive en kommune.

– Jeg er interessert i å være med og fortsatt videreutvikle kommunen for alle innbyggere og næringsliv. Vi har god drive i partiet og, i de fleste saker, godt samarbeid i flertallskoallisjonen. Vi har en felles målsetting og et omforent syn på de fleste store sakene. Derfor er jeg fortsatt motivert til å bruke min tid og mine ressurser på å jobbe til beste for Karmøy kommune og for Haugalandet, forklarer Nilsen.

– Hva er det som gjør at du liker Karmøy så godt?

– Jeg er født og oppvokst her. Dette er min hjemkommune, og her skal jeg bo resten av mitt liv. I tillegg er jeg patriot. Jeg liker folkesjela i kommunen. Jeg liker folk som er rett frem og dus og kan gi en beskjed og ta imot en beskjed. Jeg trives sammen med folk som tar ansvar og som bretter opp ermene og tar i et felles tak for å sikre gode og trygge oppvekstmiljø og gode fritidstilbud til barn, unge og voksne. Og jeg liker at vi får til ting sammen. Det har vi vist før at vi kan få til, vi viser det nå, og det skal vi også vise i fremtiden. Og da ønsker jeg å være med på det vinnerlaget, svarer Nilsen.

Ordføreren i kommunestyret.

Imponert over dronningen

Da dronning Sonja kom på besøk den 21. juni i år og ble fulgt rundt i Skudeneshavn og på Avaldsnes var det med Nilsen ved sin side.

Han legger ikke skjul på at han var en stolt representant for Karmøy kommune.

– Det var så mange folk som var til stede, som hadde med norske flagg og ønsket dronningen velkommen. Det skapte en fantastisk flott ramme rundt hele arrangementet. Det var imponerende mye folk som var møtt opp både i Skudeneshavn og på Avaldsnes som var med og gjorde dronning-besøket til en flott dag. Det var god Karmøyreklame sier Nilsen, som roser alle de ansatte i kommunen som tilrettela besøket til både dronningen og kronprins Haakon som var i Karmøy tidligere i år.

Under besøket fikk Nilsen dele en biltur fra Skudeneshavn til Avaldsnes med dronningen. Det ble noen minutter ekstra tid i forhold til programmet. Da ble det en liten spontan svipptur innom ordførerens hjemby Åkra og Åkrasanden.

– Der fikk vi pratet litt om Blått Flagg-statusen, de fargerike TIO-stolene og hvilket omdømme det har gitt for kommunen. Vi pratet om samarbeidet kommunen har med Friluftsrådet Vest og ikke minst frivilligheten i Rotary og Lions som er med på å holde strendene rene og attraktive, forteller Nilsen.

Spesielt er han imponert over hvor godt forberedt dronningen var.

– Det er ei dame som er klok og godt forberedt og som har stor kunnskap både om det som ble presentert i Skudenes, men også selvsagt det som var på Avaldsnes. Det var kjekt å høre dronningen stille spørsmål og gode oppfølgerkommentarer når vi var på befaring i kongshallruinene. Dronningen sa hun ønsket å komme tilbake for å få en videre oppfølger på alt det interessante som Karmøy kommune har å vise frem, avslutter Nilsen.

Les alt om:

Politikk Karmoynytt