Jakter nye inntrykk under vannoverflaten

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
18.08.2019 19:53

- Du skulle sett den havfruen vi så der nede, fleiper dykkerne fra Karmøy Sportsdykkerklubb i det de kommer ombord i båten igjen. For mens noen nyter fredagstacoen hjemme i sofaen, tilbringer de kvelden på havbunnen.

Det er fredag kveld og medlemmer fra Karmøy Sportsdykkerklubb er på vei ut fra havna i Kopervik. I høy fart med ramsalt vind på alle kanter settes kursen ut mot holmene rett utenfor byen. 

En av ildsjelene i klubben, Dag Vilmar Tveit, styrer båten som han har gjort tusen ganger før. For han var det viktig å få opp aktivitetsnivået når han kom inn i klubben. I en periode kjørte han ukentlige turer med klubben foruten om de faste møtene i Karmøyhallen hver mandag. 

- Jeg begynte å dykke i 2004. Da tok jeg og far min dykkersertifikatet på Malta. Etter det var jeg litt sånn sydendykker som de kaller det, at jeg dykket mest på ferie, smiler han og fortsetter: - Men så var det en kompis av meg som fikk meg inn i klubben, for å få litt liv i den. Da hadde det vært litt av og på med aktivitet. Jeg kjørte litt hardt på og ble valgt som leder for klubben etter ett år og to. 

Vel fremme ved dagens dykkested sjekkes oksygentanker og utstyr godt før de en etter en tipper ut i sjøen. Da heises det hvite og blå dykkerflagget av den som blir igjen i båten, dette for å symbolisere til andre båter at det er dykkere i sjøen. 

- Vi prøver alltid å ha en i båten. Om det skulle skje noe så har en da mye kortere responstid. Det er jo sekunder som teller dersom noen skulle få problemer, sier Tveit. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Det blå og hvite flagget symboliserer at det er dykkere i sjøen. 

Opplever en annen verden 
Mens mannen som blir ombord i båten speider etter de små luftboblene på havoverflaten for å holde følge med hvor dykkerne befinner seg, opplever de en helt annen verden nede på havbunnen. Noe de forteller ivrig om når de kommer ombord i båten igjen.  

- Selv jeg som er så hyper til vanlig kobler ut der nede. Men det varierer veldig fra person til person. Noen synes det er helt fascinerende å se på et tareblad hvor det sitter en liten snegle - og tar tusen bilder av det. Andre er som meg og liker å jakte på fisk og plukke kamskjell, forklarer Dag Vilmar. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Før en skal uti er det viktig å gå over utstyret. 

- Hva er det som fenger så med dykking? 

- Det har jeg ikke et godt svar på. Jeg har tenkt over det spørsmålet selv, men klarer ikke å svare skikkelig på det. Jeg er en slik person som har en 200 hesters jet ski i garasjen, og dykking er jo en relativt avslappende sport når en først er uti.  

Karene fra klubben forteller at vi på Karmøy er heldige med omgivelsene våre, og skryter av de mange flotte dykkestedene vi har, både for nybegynnere og for de mer erfarne. 

- Det er veldig greit slik terrenget her er. Slik som der vi var i dag, har man nybegynnere med seg så begynner terrenget på 5-10 meter. Svømmer du 50 meter lenger ut så er det 40 meter dypt. Så det er nivåer for alle, nesten uansett hvor du går her. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Klubben prøver alltid å ha en mann ombord med tanke på sikkerhet. 

Jobber med aktiviteten 
Selv om aktiviteten har økt mye de siste årene for klubben, jobber ildsjelene stadig med å kunne tilby et bedre og bredere tilbud. 

- Vi prøver å holde disse turene oppe, at folk skal vite at det pleier å gå en tur. Så har vi begynt med kurs for å prøve å få i gang litt flere, sier han og forklarer at det er flere som dykker, men at ikke alle er koblet til en klubb: - Men det er lurt å være med i en klubb for da har du mer sikkerhetsregimer og andre folk å støtte deg på som gjerne har mer erfaring. 

Han håper at klubben kan bidra til at enda flere får oppleve den verdenen som befinner seg under havbunnen. 

- Det er jo alle klubbers mål å vokse og bli større, sier han og tilføyer: - Så er vi jo alltid interessert hvis noen i næringslivet har lyst til å bidra med litt penger, for det er mange som ikke kan ta seg råd til utstyret. Vi har flere som tar kurset, men som aldri kommer seg uti på grunn av mangel på utstyr, det har vi som prioritet å jobbe med. 


Etter endt dykketur drøses det om dagens fangst og inntrykk. F.v. Håkon Aarsteinsen, Jakob Braataa og Dag Vilmar Tveit.