Veronika Brekke Jakobsen.

«It's a man's world»

LESERINNLEGG: Mange tror dessverre at feminisme handler om en kjønnskamp, der én side skal vinne og den andre dermed er dømt til å tape. Som om frihet var en slags kake vi skal dele, der mer til deg betyr mindre til meg. Men dette er en feilslutning: Sannheten er at vi alle vinner på et mer likestilt samfunn (Marta Breen, 2020)


Visste du at en nylig publisert FN en rapport som er analysert slik:


# Ni av ti spurte har fordommer mot kvinner.
# Nesten halvparten av de spurte synes menn egner seg bedre som politiske ledere.
# Nesten 40 prosent mener menn er bedre ledere/sjefer i arbeidslivet.
# Nesten en tredjedel av både menn og kvinner synes det er greit at en mann slår kona si


En god venninne av meg sendte meg en melding natt til lørdag kl 00:56: "Me sitte her å ser på Joan Jett  på NRK 2 - hu dreiv kvinnekamp for å få ein plass i rocken - ingen damer så kunne synga rockn roll meinte dei når hu begynt."
Vi fortsetter vår diskusjon om kvinnekamp morgen etter:"Slik har det vært hele tiden opp gjennom årene.... Vi har alltid vært det svake kjønn. Uansett!", ironisk undertone i den kommentaren naturligvis. Min venninne forteller videre om en artikkel i Dagbladet sitt Magasin om Saudi-Arabia:"Nå får dei iallefall lov å jobba der dei sjøl vil (uten at mannen skal bestemma), kjøra bil, ta utdanning, få pass uten mannens tillatelse, gå på kafé, sleppa å ha anstand (les mann) med seg. Sånn har det vært frem til 2017 - er nok ein lang vei å gå fremdeles, men kongen der ser nå verdien i å ha med damene i samfunnet."


Hurra for kongen, sier jeg! I Norge har vi også en konge med gode verdier. Hva med oss kvinner? Når kvinner sier vi ikke trenger likestillingsaktivisme i Norge så opplever jeg det navlebeskuende. Solidaritet med dine medsøstre, takk! 


Visste du også at det er farligere for kvinner å kjøre bil. Det er ikke fordi vi er dårligere sjåfører. Sikkerhetsutstyret i bilen er nemlig ikke tilrettelagt for en gjennomsnittlig kvinnes kropp. Testdokkene i bilindustrien er modellert etter menn, ifølge en forskningsrapport fra Universitetet i Virginia.


Visste du at kvinner tjener i gjennomsnitt 6400 kroner mindre i måneden enn menn. Skal utjevningen skje i samme takt som nå, vil det ta hundre år før vi har likelønn. 
Visste du også at titusener av arbeidstakere jobber deltid, men ønsker seg større stilling. Flertallet av dem er kvinner! Noen velger en lavere stillingsprosent. Vet du hvilke konsekvenser deltidsarbeid får for deg? 


Du visste vel også at det er slik at vi kvinner fortsatt skal være ufarlige, helst skal vi være søte og empatiske... Og de som tør å si i fra omtaler vi som tøffe, modige osv. Men sier vi det om menn? Skulle tatt seg ut om vi sa «Så bra at han tør å ta plass»! "Så modig han var". 


I oktober 2019 ble Aase Simonsen omtalt som modig. I Karmøy er det faktisk slik enda at kvinner må være både tøffe og modige - i alle fall i politikken. Før avstemmingen av nytt Formannskap for denne perioden var det klart at bare tre av de elleve nye medlemmene ville være kvinner. En uakseptabel lav kvinneandel. Aase sa det tydelig fra talerstolen:" Jeg vet at jeg ikke kan gjøre noe med dette nå, men jeg kan ikke tie lenger. Kvinnene er her, men vi nedprioriteres i forhold til menn." 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]

I den sammenheng: Visste du at kvinnelige toppkandidater i Karmøy har fått høre fra andre kvinner at #Kryssenkvinne aksjonen var forkastelige. Det var både trist og synd for de menn som ikke fikk en plass i kommunestyret etter aksjonen. Dette ble servert rett over bordet i full visshet. 


Folkens! Det er en kampdag som handler om bevisstgjøring av kvinners rettigheter – til samfunnets beste. Et likestilt samfunn er et sunnere samfunn. Ønsker deg en fin kvinnedag! 


Veronika Brekke Jakobsen 
Feminist

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.