Oddmund Paulsen og Berit Sandve i Karmøy Dialekt- og Mållag.

Inviterer til debatt om språket vårt

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
19.08.2019 14:36 - OPPDATERT 19.08.2019 16:47

- Nå vil vi spørre partiene om hva de mener om å utvikle en språkbruksplan, slik at det nynorske skriftspråket får en større plass enn det har nå.

ÅKREHAMN: Det er Karmøy Dialekt- og Mållag som i kveld inviterer til debatt om språket vårt. Møtet blir avholdt på Karmøy Kulturhus på Åkra og er åpent for alle.

- Vi har invitert alle politiske partier i Karmøy, så da er det ni som har svart at de vil komme, sier leder i mållaget Berit Sandve.

- Jeg er overrasket over at så mange stiller, og med ordførerkandidater, det synes jeg er bra. Og jeg hører i forbifarten at de gleder seg til å diskutere språk. Jeg tror det er flere enn vi tror som er opptatt av språk og ikke minst dialekter, tilføyer hun. 

Leder av Norges Mållag, Magne Aasbrenn, gjester også debatten og skal belyse temaet på nasjonalt nivå. 

- Han skal ha en innledning og sette perspektiv på ting. Fortelle litt generelt om hvordan politikerne og regjeringen forholder seg til det nynorske skriftspråket, fortsetter Sandve. 

Har mye å lære 
På agendaen står tilrettelegging for nynorsk i Karmøyskolene og bruk av det nynorske skriftspråket i det administrative i kommunen. På disse feltene har kommunen mye å lære fra andre kommuner ifølge mållaget, som viser til Bergen og Stavanger hvor det er blitt mer fokus på skriftspråket den siste tiden. 

- Det er i det offentlige rom på Karmøy hvor vi ser at det er lite nynorsk. Nå vil vi spørre partiene om hva de mener om å utvikle en språkbruksplan, slik at det nynorske skriftspråket kan få en større plass enn det har nå, forteller Sandve. 

- Når folk henvender seg til kommunen skriftlig og bruker nynorsk, så bør det være rimelig at de også får svar på nynorsk. Og administrasjonen bør ha som mål at en adskillig større del av det som kommunen har av sakspapirer o.l. er forfattet på nynorsk, fortsetter Oddmund Paulsen. 

Nynorsk i Karmøyskolen
En annen utfordring de skal ta opp er den økte bruken av digitale hjelpemidler i skolehverdagen, og hvordan den er tilrettelagt for nynorsk. 

- Vi vil spør hva partiene vil gjøre for å sikre at nynorskelevene møter målformen sin gjennom de digitale læremidlene som blir jevnlig brukt, sier Berit og viser til at ca 25% har nynorsk som hovedmål i kommunen. 

I fjor avholdt mållaget et eget temamøte knyttet opp til den administrative skoleledelsen i Karmøy med fokus på digitale læremidler. Kveldens debatt blir på sett og vis som en oppfølger til det. 

- Dette er gjerne kapittel to på den saken, på sett og vis. Nå går vi ut til de som skal styre ståket de neste fire årene, og informerer, lytter og lærer.  Det fører til at de politikerne som nå er fokusert på valget får en del informasjonen knyttet til bruk av nynorsk. Både som administrasjonsspråk, og ellers i Karmøyskolen, avslutter Paulsen.