Heidi Munkejord Haugen og  Leiv Thomas Haugen dyrker økologisk frukt og bær ved småbruket på Presthammer.

— Interessen har vært upåklagelig. Nå er alt vekkbestilt

Skrevet av Ann Margit Grønstad
22.09.2020 17:53

På småbruket Presthammer, der det tidligere har vært hønseri og sauedrift, har Leiv Thomas Haugen og Heidi Munkejord Haugen satt i gang med et nytt prosjekt.

ÅDLAND: I 2014 var ekteparet Haugen på tur til Ulvik i Hardanger og kom hjem igjen med rundt 70 frukttrær.

Etter noen kurs lærte Leiv Thomas seg å pode slik at han kunne lage egne trær. Nå har de mellom 120-140 frukttrær på småbruket sitt på Ådland. 

— Vi har jord her, og det er spennende å se hva vi kan bruke den til. Nå er vi begge to pensjonister, og tålig oppegående. Da tenkte vi at vi kunne finne på noe. Det er sydvendt og lunt og varmt oppover her, og da tenkte vi at vi ville prøve oss med frukttrær, forteller Leiv Thomas. 

Nå begynner epletrærne å bli produktive, og i fjor startet de med å presse juice av eplene og av svartsurbær. Da ble flaskene delt ut til familie og venner. I år ble det litt mye juice, og ekteparet bestemte seg derfor for å prøve seg på salg for første gang.

Heidi og Leiv Thomas har et eget lokale til produksjonen av juicen. Først males eplene opp, før de går i pressen og til slutt i pasteurerings maskinen.

Stor interesse 

For en uke siden opprette de Facebook-siden «Presthammer Frukt og bær», og prøver seg også med salg gjennom Reko-ringen for første gang. 

— Interessen har vært upåklagelig. Nå er alt vekkbestilt, og aroniaen går jevnt og trutt den også, sier Heidi mens hun står og tapper den ferskpressede eplejuicen på flasker. Juicen er pasteurisert og er uten tilsetningsstoffer, og Leiv Thomas forteller at den kan holde seg i over ett år hvis den står kjølig.

— Men så lenge står nok ikke flaskene i ro hos noen, de ryker nok ut før det, smiler han. 

Dagens produksjon av juice fra Katja-epler klargjøres for levering med egne etiketter. .

I tillegg til å presse sine egne epler, tar de også i mot epler fra kunder som vil presse hos dem. Da går det en times tid før juicen er på flaskene, anslår Heidi. 

— Det er ikke mye arbeid. Eplene blir malt opp og deretter presset med vanntrykk, og juicen varmes så opp og tappes på flasker. Av ti kilo epler får man rundt seks til syv liter juice, forteller Leiv Thomas, og legger til:

— Men det er litt arbeid med å stelle epletrærne og å passe på dem. Nå har det vært mye trost som har vært i eplene. Det er en plage, så vi må beskytte trærne med nett. 

 

Ekteparet overtok  gården  i 1989.  De fikk da satt en druestokk i drivhuset som siden har vokst seg stor. Nå dekker den omtrent hele taket.

Kun på hobbybasis

Leiv Thomas og Heidi har funnet ut hvilke eplesorter som er bedre enn andre, hvilke trær som trives best på gården og hvilke de vil satse videre på.

— De vi holder på med å presse nå er Katja-epler. De er fantastiske i år, og veldig gode. Discovery har vi også en del av, og de er kjempefine. I tillegg til eplene har vi et stort buskas med Aronia eller svartsurbær. Den juicen er nesten som en medisindrikk. Det er masse antioksidanter i den og den er betennelsedempende. I tillegg har vi en del druer i drivhuset som vi presser, forteller Heidi.

Ved siden av drivhuset har de også plantet flere bringebærbusker som de ser for seg kan bli en del av etter hvert, og har videre planer om å plante enda flere epletrær. Men noen stor juice-geskjeft ser de ikke for seg å drive med. 

— Alt er i småskala og bare som en hobby. Vi vil drive med dette fordi det er kjekt. Vi greier ikke å drikke opp all juicen selv, og så vi synes det er spennende å prøve noe nytt, smiler de. 

Det sies at det var på denne gården at presten hvilte på sin vandring gjennom soknene før i tiden. Derav navnet Presthammer. Da ekteparet overtok i 1989, fantes det knapt et frukttre på gården. Nå er det mellom 120-140 stykker, og flere skal det bli.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.