John Kaare Hoversholm i samtale med Asbjørn Slettemark.

– Interessant å høre hvordan det er å være forfatter

Skrevet av Ann Margit Grønstad
02.11.2019 15:45 - OPPDATERT 04.11.2019 18:02

Tiende klasse ved Skudenes ungdomsskole fikk fredag komme tett på Asbjørn Slettemark og Sigbjørn Mostue.

SKUDENES: SILK har også i år et nært samarbeid med Karmøyskolene, og forfattere som Sigjørn Mostue og Elen Betanzo har vært innom skolene på besøk i klassene.

– Elen Betanzo holdt for eksempel skrivekurs. Vi prøver å vinkle det opp mot barn og ungdom, og målet er at de skal bli gode lesere og at de skal bli interessert i litteratur. Det går mye i nett for tiden, men papirbøkene er enda brukbare, mener Liv K. Grindhaug, kontaktlærer og bibliotekar ved Skudenes ungdomsskole. Hun hadde denne fredagen tatt med seg 10. klasse til Holmen Brygge, der de fikk møte Asbjørn Slettemark og Sigjørn Mostue.

– Vi avslutter årets SILKeSkole her i dag med 10. klasse, og vi pleier å ta de med hit fordi det er en voksenarena som de kanskje ikke har vært på før. De er jo i ferd med å bli litt voksne nå, smiler Grindhaug. 

 

Forfatter Sigbjørn Mostue fortalte om forfatterlivet og leste fra fantasytriologien sin.

 

Fortalte om frilanserlivet


Asbjørn Slettemark var første mann ut på scenen, og i samtale med John Kaare Hoversholm fikk ungdommene høre om Slettemarks bakgrunn og hvordan han kom dit han er i dag. Slettemark er blant annet kjent som journalist, forfatter, blogger, filmanmelder og musikkanmelder. Han snakket også om ulike TV - serier på Netflix og HBO som han viste klipp ifra, og lurte på hva ungdommene nå til dags likte å se på.

– Jeg er genuint interessert i hva andre ser på, sa Slettemark. Han fikk også selv flere spørsmål fra nysgjerrige elever, som lurte på hvordan han hadde klart å komme dit han er i dag uten utdanning. Slettemark droppet som ungdom ut av VGS for å begynne å skrive for lokalavisen Sunnhordland i 1992, og siden har det ballet på seg. Nå jobber han som anmelder for Aftenposten og som frilanser.

– Min filosofi er å gjøre en god jobb som blir lagt merke til, og å alltid si ja til oppdrag når du jobber frilans, sa Slettemark.

 

Tiendeklassingene Kaja Olsen, Sara Sivertsen, Andrea Sæle og Emma Endresen syns det var spennende å høre på både Slettemark og Mostue.

 

– Interessant å høre på

Sigbjørn Mostue fortalte om hvordan det var å leve av å være forfatter. 

– Jeg jobber med å ljuge og dikte opp historier. Det er mye frihet i forfatterlivet, men man må også stå på. Research og hardt arbeid er viktig, sa Mostue og fortalte at han alltid har hatt god fantasi. Den har til nå resultert i 17 bøker, noveller, teaterstykker og en krimserie på TV2.

Til elevene i tiende klasse snakket han om fantasytriologien han har skrevet for ungdom kalt "I morgen er alt mørk". Mostue leste utdrag fra den første boken, noe Emma Endresen, Andrea Sæle, Sara Sivertsen og Kaja Olsen syns var fengslende. 

– Bøkene virket veldig spennende, og vi fikk lyst til å lese de. Det var interessant å høre hvordan det var å være forfatter, synes de, og legger til at de også syns det var kjekt å høre på Slettemark fortelle om veien dit han er i dag, og hvordan han jobber som frilanser. 

 

 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.