ARKIVFOTO: Leder av hovedutvalg helse- og omsorg i Karmøy kommune, Leif Malvin Knutsen.

Innfører dobbeltrom på Norheim bu- og behandlingsheim

Skrevet av Øystein Merkesvik
06.12.2018 11:26 - OPPDATERT 06.12.2018 12:26

KARMØY: Karmøy kommune gjeninnfører dobbeltrom på Norheim bu- og behandlingsheim fra 1. januar 2019. Dette bekrefter leder av hovedutvalg helse og omsorg i Karmøy, Leif Malvin Knutsen (Krf).

Han ble først gjort oppmerksom på dette onsdag denne uken da det ble kjent at sykehjemmet er i gang med oppbemanning i forhold til den nye situasjonen. Knutsen viser til at det i rådmannens budsjettforslag ble gjort rede for behovet for å spare penger på antall overliggere ved sykehuset og at dobbeltrom er konsekvensen av dette.

– Så langt jeg leser dette er det beregnet på utskrivningsklare pasienter, sier Knutsen.

– Haster

Han opplyser at det vil være snakk om tre pasienter som vil måtte plasseres i dobbeltrom og at situasjonen viser at det haster med å få på plass flere faste sykehjemsplasser i kommunen.

– Det haster med å komme i gang med prosessen i Skudenes. Jeg håper at vi får et vedtak nå i desember som gjør at vi kommer i gang med den videre prossessen, sier han.

Karmøynytt var onsdag i kontakt med ordfører Jarle Nilsen om etableringen av dobbeltrommene fra neste år. Også han var ukjent med at dette var et aktuelt tema.

– Jeg har jobbet tett med administrasjonen om budsjettet, men dette var helt nytt for meg, fortalte han.

Susan Borg (UAV).

– Invadering av privatlivet

Da ryktene om etablering av dobbeltrom nådde Susan Borg (UH) onsdag formiddag, sendte hun umiddelbart spørsmål til både rådmann og ordfører om saken. Hun er lite fornøyd med svaret som nå ligger på bordet.

– Det er helt utrolig. Vi kan ikke behandle eldre og syke på denne måten. Det er invadering av privatlivet, sier Borg.

Hun mener kommunen heller burde bruke pengene på å la de utskrivningsklare pasientene bli lengre på sykehuset.

– Sist vi hadde dobbeltrom sparte vi en million kroner på dette. Men hva er det i forhold til privatlivets fred? Dette kan vi ikke finne oss i, sier hun til Karmøynytt.

– Finnes løsning

Også Høyres gruppeleder, Tor Kristian Gaard blir overrasket når han hører nyheten om innføring av dobbeltrom på Norheim. Han mener kommunen nå må se på alternative løsninger.

– Vi er ikke tilhengere av dette. Man bør i alle fall diskutere alternative løsninger først, sier han og peker på sykehotellet som han mener er en billigere og bedre løsning.

Gaard tar også til orde for å foreta en mindre oppgradering ved det fraflyttede sykehjemmet i Skudenes slik at pasientene kan få midlertidig opphold der.

– Det enkleste er å ta i bruk en etasje hvor en tar en lett oppussing og legger til rette med alminnelig god standard. Det ligger løsninger rett foran nesen for dem som vil bruke hjernen kreativt, sier han.

Tor Kristian Gaard.

Det har så langt ikke lykkes Karmøynytt å få en kommentar i saken fra kommunalsjef, helse- og omsorg Nora Olsen-Sund. 

Les mer om:

Karmoynytt